Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Северна Македония е сред най-сериозни търговски партньори на България. Стокообменът ни е повече от 1 млрд."

Владимир Владимиров: Като общества с РСМ позволихме разговорът да слезе на кръчмарско ниво

Единият от задържаните българи е известен от 15 години като професионален протестър, отбеляза той

"Като общества позволихме разговорът между двете държави да слезе на кръчмарско ниво, да слезе на нивото на ниските страсти, на омразата". Това заяви пред БНР Владимир Владимиров, вицепрезидент на Българо-македонския бизнес клуб.

"Внушенията в национален ефир са далече от реалността", изказа мнението си той.
Владимиров посочи, че работи в Северна Македония от 15 години и никога не е срещал омраза, а точно обратното -  добро отношение и гостоприемство.

"Северна Македония е сред най-сериозни търговски партньори на България. Стокообменът ни е повече от 1 млрд., което е показателно за отношението на бизнеса в двете държави, което е много по-различно от т.нар. "политици". Това никой, който се занимава с политика от двете страни на границата, не трябва да го забравя", отбеляза той в интервю за предаването "Преди всички".
За тримата задържани българи в Северна Македония в събота, в деня на честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев, Владимиров изказа мнение, че тези хора са отишли там, за да създават проблеми, а не да се поклонят на гроба на Гоце Делчев:

"Хората, които бяха арестувани от македонската полиция, псуваха македонските полицаи и се държаха агресивно срещу тях. Нито един български полицай, турски, гръцки или какъвто и да е друг, няма да позволи някой на негова територия да се държи по този начин. Единият от тях е известен от 15 години като професионален протестър. Македонската полиция си свърши работата по професионален начин". 
По думите му крайните националисти в цяла Европа в огромната си част са финансирани от Москва:

"В нашия разговор между двете държави има и трети участник и той не трябва да бъде подценяван и неглижиран и това е Руската федерация. Всичко това, което видяхме през последните дни и седмици, са част от руска хибридна операция, чиято крайна цел частично беше постигната - отново омразата и ниските страсти да бъдат основният канал, по който нашите две държави си комуникират".

Владимиров посочи, че НБУ е направил миналата година изследване за говора на омразата в македонските медии:

"95% от говора на омразата срещу България, са в медии, близки до партията ВМРО-ДПМН. Всички тези медии са собственост на медийния холдинг на близък до Виктор Орбан магнат".

Според него поведението на политиците не е нито патриотично, нито национално отговорно.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планински преход във Врачанския Балкан по повод Международния ден на туризма

Във Враца по повод вчерашния Международен ден на туризма днес се организира планински преход във Врачанския Балкан. В маршрута на похода са включени най-забележителните места в района, сред които са пещерата "Леденика" и скалният пролом "Вратцата". Походът е планиран за утре и началото му е квартал "Бистрец". Преходът е с очаквана..

публикувано на 28.09.24 в 08:41

Кметът на Ловеч и посланиците на Франция и Германия откриват фестивала на побратимените градове

В Ловеч кметът Страцимир Петков и посланиците на Франция Жоел Мейер и на Германия Ирене Мария Планк ще открият официално първото издание на фестивала на побратимените градове, който започна снощи в стария ловешки квартал "Вароша". БНР е медиен партньор. Първата фестивална вечер предложи на посетителите традиционна българска, немска и френска..

публикувано на 28.09.24 в 08:23

Община Мездра купува Дома на железничаря от БДЖ

Община Мездра ще закупи от БДЖ за над 900 хиляди лева Дома на железничаря в града. Сградата е единствената за обществено ползване, в която от години се провеждат масови мероприятия и културни събития. През седмицата Общинският съвет в Мездра реши да придобие срещу заплащане собствеността на Дома на железничаря в града. Триетажната сграда е..

публикувано на 28.09.24 в 08:13

Няма кандидати за шеф на медицинския център в Елхово

Нито един кандидат не е подал документи за участие в обявения от община Елхово конкурс за управител на медицинския център в града. Срокът за кандидатстване е удължен до 18 октомври. Кризата с липсата на медицински кадри в малките  и особено пограничните общини продължава да се задълбочава показват данните през последните години.  След..

публикувано на 28.09.24 в 08:06
Д-р Асен Меджидиев и д-р Николай Брънзалов са двамата кандидати да застанат начело на БЛС

Избират нов председател на Българския лекарски съюз

В рамките на 77-мия отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз, който ще се проведе в Пловдив, ще се състои избор за председател на съюза. Вторият мандат на сегашния председател на Съюза д-р Иван Маджаров изтича и по устав той няма право да участва в надпреварата отново.  До момента са ясни две кандидатури  - тази на бившия здравен..

публикувано на 28.09.24 в 07:56
Кампания

"Движи се и победи" - една кампания за здраво тяло и здрав дух на великотърновци

Девизът "Здрав дух в здраво тяло" обединява вече 23 години във Велико Търново деца и възрастни с Общината, Регионалната здравна инспекция, туристическото дружество "Трапезица – 1902", Младежкия дом в града и общинския комитет "Васил Левски".  Пролет и есен в околностите на старата столица се провеждат общоградски походи и спортни празници в..

публикувано на 28.09.24 в 07:50

Държавата ще дава близо 500 000 лв. годишно за борба с домашното насилие

Държавата ще предоставя близо половин милион лева годишно за мерки за борба с домашното насилие. Това предвижда националната програма за превенция и защита от домашното насилие до 2026 година. Програмата включва мерки, които трябва да предприемат всички отговорни институции за превенция и защита от домашно насилие.  Предвиждат се няколко..

публикувано на 28.09.24 в 07:44