Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

KOIKOI- инди рок групата от Сърбия с номинация за наградите "ММЕА"

Белградските момчета Marko Grabež (китара, вокали) и Ivan Pavlović Gizmo (барабани и семпли) започват да свирят заедно още като ученици с групата CheGuerillaz- Чегерилаз. Междувременно Марко Грабеж стана известен млад актьор от сръбските кино и телевизионни филми и сериали. Новата музикална глава в кариерата на Марко и Гизмо беше поставена през 2017 г., когато момчетата се запознават с Ивана Милькович (бас и вокал) и Емилия Джорджевич (синтезатори и вокал). Четиримата заедно основават групата KOIKOI с общата цел да създават оригинален електро-рок, инди дрийм поп и алтернативен сръбски рок. За групата им казват, че е скъпоценен камък за всички, които знаят, че изтънченият инди поп е новият пънк. Запознах се с Марко и Иван- Гизмо по време на фестивала „Евросоник“ в Грьонинген- Нидерландия. Срещата ни беше на 20-ти януари, ден след като мина официалната церемония по връчването на наградите „ММЕА“. Групата KOIKOI  беше номинирана, но не получи наградата, а беше и на крачка от наградата „Public choice“, споменаха ги като подгласници, но наградата на публиката отиде при украинката Джери Хейл. Питам Марко и Гизмо дали са разочаровани, че не получиха наградата „ММЕА“.

Не се притеснихме особено от този факт, за нас по- важно беше, че изнесохме страхотно шоу, благодарение на номинацията ни за наградата.

Гизмо добавя:

Напълно съм съгласен, това наистина беше страхотна възможност за нас да сме сред номинираните. Да сме една от 15-те нови европейски групи и артисти е невероятно постижение за нас и това ще ни донесе много позитиви за бъдещата кариера на групата. Но най- важното нещо за нас беше, че направихме страхотно шоу по време на фестивала.

Сега ни се представете, какви са ролите ви в групата и ни разкажете историята на KOIKOI, как беше създадена тя.

Казвам се Марко, аз съм китаристът и водещ вокалист в групата „КОЙКОЙ“, аз съм Гизмо, свиря на барабани и електронни инструменти, семпли, в същата група „КОЙКОЙ“ от Белград. Двамата с Гизмо свирехме в една група в гимназията, която се казваше CheGuerillaz- Чегерилаз, така че двамата се познаваме отдавна. Когато тази група се разпадна, създадохме новата КОЙКОЙ, това стана през 2017-та година. Тогава срещнахме Ика, тя свиреше на бас китара. След нея дойде Ема и така се оформи нашата четиричленна група. Около две, три години създавахме песни, в търсене на нашия автентичен звук, не бързахме да показваме нещата ни пред публика. Едва когато издадохме албума „Позиви у страну“, започнахме да пътуваме и да изнасяме концерти.

Как избрахте името на групата KOIKOI, защото на български това означава „кой кой “. Какъв е вашият случай? Отговаря Гизмо

Да, няма някаква кой знае каква невероятна история зад името на групата. Прекарахме няколко месеца в търсене на точното име, всичките имена, на които се спирахме, бяха изключително неподходящи. Един ден, докато бяхме в залата ни за репетиции, Ика ни посъветва, да погледнем навън. Там имаше двор с фонтан, където плуваха декоративни риби кой кой. И тя предложи да изберем името Кой кой. Това е цялата история, нищо повече.

Марко допълва:

Всъщност след като се спряхме на това име, продължихме да се опитвахме да търсим все пак, дали има някакво значение в името. Постоянно на някой му хрумваше идея, за значение, но в крайна сметка се отказахме и оставихме „Койкой“, просто защото ни звучеше страхотно.

„Огледалото си е огледало“ изпяха в пилотния сингъл към дебютния си албум „Pozivi u stranu“, четиримата от сръбската група KOIKOI. Албумът  включва 10 заглавия и беше официално представен през лятото на 2021 година. С неговото издаване KOIKOI се превърнаха в най-обещаващата нова сръбска инди рок група. Албумът излиза в пика на пандемията от Ковид 19, затова няма как да подминем тази тема с Марко и Гизмо, докато седим в една от залите на огромното пространство известно като De Oosterpoort  в Грьонинген. Около нас е шумно, защото по време на шоукейс фестивала „Евросоник“ си дават среща продуценти и музикални специалисти от цяла Европа. Различното тази година беше, че всички се радваха на първото лайв издание на фестивала „Евросоник“, след двете предишни онлайн издания, заради ковид пандемията. Гизмо е категоричен:

ДАЛЕТ:

Със сигурност пандемията беше нещо ужасно. Но същевременно извлякохме и полза, защото имахме време да правим музика, да създаваме песни. Всъщност по време на пандемията ние свирихме много, не знам как, но успяхме да си организираме изяви, беше страхотно. Така че използвахме това време, за да представяме нещата си, защото всички си седяха вкъщи и ни гледаха, така че определено се възползвахме от ситуацията.

Марко е съгласен:

Бяхме си запазили студио за записите на дебютния ни албум през март 2020 година, но малко преди това започна пандемията и беше обявен локдаун, затова трябваше да отменим записите в студиото. Това беше първото място, от където започнахме създаването на албума, всъщност ние не бяхме готови с материала за албума, затова тези няколко месеца в изолация ни дадоха възможност да работим по материала за албума. Седяхме си вкъщи, не излизахме никъде и работехме върху музиката ни, опитвайки се да постигнем нещо наистина добро, в този ужасен период. Така че по време на пандемията ние действително успяхме да завършим материала за първия ни албум.

Опишете ни работния ви процес, има ли някой който е основният композитор и идеолог.  Марко разказва:

И четиримата в групата сме автори и композираме музиката на групата ни „Койкой“. Всичките ни песни са резултат от импровизация или джем сешъни в студиото. Така че ние просто започваме да свирим и гледаме какво ще се получи. Има моменти, когато някой идва с някаква тема, изсвирена на китарата, понякога е просто една изпята нота, но определено всичко се случва в студиото.

Гизмо е съгласен:

Да и четиримата участваме и правим всичко заедно, Марко и Ика пишат текстовете, но за създаването на музиката всички имаме принос. Страхотно е, когато творческият процес се случва в стая пълна с хора, които имат еднакви идеи и съчетават всичко заедно. Интересно е и да изследваме всеки един от нас какво точно иска да изрази.

Затова и стилът на сръбската група  KOIKOI е уникален и различен от обичайните поп и рок групи. От къде идва все пак вдъхновението?Ето какво смята Марко.

Много са хората и нещата, които ни вдъхновяват и това може да се усети в музиката ни. В нея има много препратки и влияния от различни жанрове. Не се придържаме към един определен жанр, просто искаме да се чувстваме свободни и да се наслаждаваме правейки музика. Смятам, че радостта е резултат от свободата, с която създаваме музиката си. Ние не сме зациклили в едно нещо и дебютният ни албум „Позиви у страну“ е доказателство за това. Категорично съм убеден, че и вторият ни албум ще е изграден по същия начин и ще звучи напълно по друг, много по- различен начин.

Pozivi u stranu“- заглавната песен от дебютния албум на сръбската група KOIKOI, която участва на фестивала „Евросоник“ в Грьонинген на 19 януари в клуб „Вера“. Ден по- късно разговарям с основателите Марко и Гизмо и какви са техните впечатления от

фестивала Евросоник и как се чувстват в нидерландския град Грьонинген. Гизмо коментира:

Страхотно е, фестивалът е невероятен. Още от първия ден, когато пристигнахме се впечатлихме от града, от невероятните фестивални места и просто се разхождахме, срещахме се с различни хора. Всичко е страхотно и сме много щастливи, че сме тук и че сме част от всичко случващо се, да, всичко е на много високо ниво.

Марко добавя:

Да и номинацията за наградите „ММЕА“ ни даде възможността да се срещнем с много прекрасни хора, да установим контакт с групи от други страни и това е най- важното нещо, което носят тези награди, да се запознаваш с нови хора и да създаваш приятелства.

Над какво работите в момента. Думата има Гизмо

Планираме да изнесем много шоута и участия, но основното нещо, с което ще се заемем след фестивала „Евросоник“ е създаването на музика за театрална пиеса. И понеже Марко е професионален актьор може да разкаже малко повече за проекта.

Да аз съм актьор, играя в един театър в Белград, който се казва „Ателие 212“. Всъщност обади ни се един много известен италиански режисьор Паоло Манджели, който е една жива легенда. Той много беше харесал първия ни албум и това е нещо наистина ново за нас, защото до този момент не ни се е случвало да композираме музика за театър, това е нещо напълно различно. Оказа се, че на него му харесва точно това, което създаваме. Така че след като беше чул нашия албум, беше категориичен, че иска оригинална музика, нова, различна музика, нови различни текстове. Аз самият ще участвам като актьор в тази пиеса и с групата ще свирим в спектакъла.

Какво е посланието ви към българската публика- вокалистът Марко не се колебае с поканата

Пожелаваме да дойдете да видите нашето шоу в някой български град, искаме да дойдем при вас и да свирим навсякъде, Пловдив, София, въобще навсякъде. Знаем, че имате страхотни фестивали за типа музика, който правим и определено искаме да дойдем при вас, при първа възможност.

Барабанистът Гизмо е на същото мнение

Нямаме търпение, харесва ни да обменяме енергия особено по време на фестивали, но и на по- малки места, така че нямаме търпение да се срещнем с вас.

Чуйте интервюто с Марко и Гизмо в приложения аудиофайл:Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връчват наградите "Икар" тази вечер

Националните награди за сценични изкуства "Икар" ще бъдат връчени тази вечер. Церемонията ще е в Народния театър "Иван Вазов". Съюзът на артистите у нас дава отличията от 1974 година винаги на днешния 27 март – световния ден на театъра. Антон Радичев ще получи статуетката за изключителен принос към българския театър. Водещ на церемонията..

публикувано на 27.03.23 в 07:48

Теодора Колева представи "Мъжете в живота на А."

Журналистът и писател Теодора Колева посрещна първа пролет с представянето на най-новата си книга. „Мъжете в живота на А.“ е роман, който е написан по действителни истории. На представянето на книгата беше прототипът на главната героиня Аксиния. „Мъжете в живота на А.“ е третата книга, която Теодора Колева издава. От автора: „Скъпи..

обновено на 26.03.23 в 10:00

В Плевен представиха пиесата "Елате ни вижте"

В Плевен  продължават театралните предизвикателства. Пиесата „Елате ни вижте“ от проф. Кирил Топалов е втората премиера за тази година на сцената на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“. “Помъчил съм се с тази пиеса да дам една тема за размисъл на съвременния зрител, човек, гражданин за това какви са неговите права и задължения, каква е..

публикувано на 26.03.23 в 09:57

Софийската опера и балет обяви програмата на "Опера на върховете" в Белоградчик

Софийската опера и балет обяви програмата на осмото издание на „Опера на върховете“ в Белоградчик. Летният фестивал стартира на 4 август с премиера на операта „Мадам Бътерфлай“ на Джакомо Пучини.  Оперният фестивал се организира от Софийската опера и балет със съдействието на община Белоградчик, каза за БТА зам.-кметът Росен Младенов...

публикувано на 26.03.23 в 09:03
Фламинио Задра

Фламинио Задра: Продължавам да търся следващия талантлив режисьор, с който да работя

Италианският продуцент  Фламинио Задра е специален гост на София филм фест и на 20-тото издание на Sofia meetings. Той е копродуцент на филма „Лука“ , в който си партнират участници от България,  Италия, Белгия, Нидерландия и Армения. В него играе легендарната Джералдин Чаплин, а в една от ключовите роли е българският актьор Валентин Ганев...

публикувано на 24.03.23 в 18:54

Ангелите на Леда Паташева долитат за броени часове в галерия ПОРТ А

"Ангели на Благовещение" е изложба на Леда Паташева, която ще гостува само за броени часове в галерия ПОРТ А на ул. "Триадица" 5 в София, утре – 25 март от 17.30 до 20.00 часа, в зенита на празника. Хари Ешкенази ще е специален гост музикант на изложбата, която ще е едновременно "вернисаж" и "финисаж".   "Дом Витгенщайн даде старт на един..

публикувано на 24.03.23 в 12:07
Женя Адамова

Женя Адамова представя новата си изложба "Малки вечерни портрети"

Днес художничката Женя Адамова открива новата си изложба "Малки вечерни портрети" в столична галерия.  Изложбата включва малки скулптурни портрети , по които тя работи вече около половин година. Първоначално нямах конкретна идея, че ще се получи точно това, каза тя.  А защо лица, портрети - художничката споделя, че има личен интерес към..

публикувано на 24.03.23 в 10:10