Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

РИМ-Велико Търново с поредица открити уроци за Левски

Д-р Стамболийска: Днешното поколение трябва да знае и помни делото на Апостола

Третокласници от Велико Търново бяха първите ученици, включили се в инициативата "Музей в куфар"

Снимка: Здравка Маслянкова

Поредица от открити уроци за Апостола на свободата Весил Левски започна Регионалният исторически музей във Велико Търново. Двуседмичната образователна инициатива е част от проекта "Музей в куфар" и е посветена на 150-ата годишнина от гибелта на Левски. 

„Левский в сърцата ни“ е темата на откритите уроци на великотърновските музейни работници с интересни факти от живота и революционната дейност на Апостола. Третокласниците от Основното училище „Бачо Киро“ във Велико Търново бяха първите ученици, които се включиха в тазгодишната инициатива „Музей в куфар“. 


Уроците по родолюбие и патриотизъм от 6 до 17 февруари, посветени на 150-ата годишнина от гибелта на Левски, изнасят в детските градини и училищата във Велико Търново, Дебелец и Килифарево музейните уредници д-р Атанаска Стамболийска и Михаил Стойчев. За смисъла на инициативата д-р Стамболийска поясни: 

Днешното поколение трябва да знае и да помни делото на Апостола, неговия живот, неговите завети, ценностите, които трябва да пазим и да предаваме на следващите поколения“.  

Докато чакат началото на урока, няколко третокласници от училище „Бачо Киро“ разсъждават за Левски: 

„Той си е дал живота, за да сме свободни ние сега“. 

„Смел и е все весел винаги“. 

„Той се е борил за свободата на България и е направил много комитети. Той е смел“. 

„И много се е впускал в битките. Той си казвал: „Да е свободна България“ и заради това се е впускал в битките. Затова се е жертвал и не е предал другите, но него са го предали. Той не е предал никого, ако предадеш и всичко свършва и не могат да се освободят“.  


Датата на гибелта на Левски продължава да се почита по различно време – в едни селища на 18 февруари, в други – на 19 февруари. Как се оправят с тези неточности и на какво учат учениците си за Левски споделят учителките на третокласниците Денислава Йовчева, Кремена Стоянова и Теодора Белчева: 

„Дори и да има такива пропуски, ние като учители се стараем да предадем на децата защо става тази неточност, да обясним кога са се случили тези събития, както ние ги наричаме по стар стил, така че те да знаят и да почитат паметта му в дните, когато наистина се е осъществило това събитие“, заяви Денислава Йовчева. 

„Те трябва да почувстват наистина това, което са направили тези хора за нашата страна, за всички нас като народ. Те трябва да усетят чувството на почит, на уважение, за да го изпитат“, коментира Кремена Стоянова. 

„Чрез Левски ние искаме да им предадем едно патриотично чувство, че наистина той се е жертвал за България и ние трябва да почетем това, за да може България да продължи да съществува и те да я обичат“, каза Теодора Белчева.  


На откритите уроци с музейните специалисти децата могат да се докоснат до дяконския орар на Левски, да видят негова снимка със саморъчния му подпис, двата печата на Българския революционен централен комитет, изработени за организацията по поръчка на Апостола, и копие на пищова му „Гасер“. Тези лични вещи на Апостола са от фондовете на Регионалния исторически музей във Велико Търново и имат своята прелюбопитна история.  

Орарът на Левски е дълга лента, извезана със златни сърмени конци, и е била част от облеклото му като дякон. Орарът е намерен от великотърновската изследователка Тянка Минчева случайно в един антиквариат, разказва д-р Атанаска Стамболийска: 


„В този антиквариат, собственост на Атанас Топлийски, орарът е занесен от един Ботев четник – Димитър Тодоров – Димитрото, който го оставя като залог там с идеята в последствие да си го вземе, обаче така се случва в историята, че той не успява да си прибере този дяконски орар и той остава в този антиквариат. По-късно при своите проучвания Тянка Минчева успява да го намери и така попада във фондовете на Регионалния исторически музей. Правени са проучвания от д-р Иван Чокоев. С експертизи той доказва, че дяконският орар е точно от 19-и век“. 

Интересна е историята и на двата печата на БРЦК, които пази музеят във Велико Търново, разказва уредникът Михаил Стойчев: 


„Като това са оригиналите на печатите на БРЦК. Защо са два – когато по време на революционната си дейност Васил Левски поръчва да се изработи печат за Българския революционен централен комитет, явно не са го разбрали, правят печата с изобразен лъв без корона. Българският лъв не може да е без корона. Левски не е доволен от изработката и веднага поръчва втори печат, който е същият, но малко по-голям и вече лъвът е с корона. Този печат е използван за подпечатване на тайните документи на БРЦК“. 

По време на откритите уроци за Левски при децата с историците е и опълченец. В неговата роля е екскурзоводът Елин Димитров:  

„Униформата е направена по подобие на униформите от Априлското въстание. Аз съм тук в качеството си на аниматор. За мен е важно децата да видят как са се обличали нашите прадеди, борили се за свободата на отечеството“. 

Снимки: Здравка Маслянкова
Репортажа чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Испанската министърка на екологичния преход Тереза Рибера

Брюксел одобри удължаването на „иберийския механизъм“ до края на годината

Брюксел даде зелена светлина за удължаване до края на годината на т.нар. „иберийски механизъм“. Той е договорен между Европейската комисия и Испания и Португалия и ограничава цената на газа, използван за производство на електроенергия. „Иберийският механизъм“ влезе в сила на 15 юни миналата година и ограничаваше цената на газа за производство..

публикувано на 28.03.23 в 22:10

213 млн. лева за подпомагане на земеделците във връзка с войната в Украйна

От 3 април земеделските производители могат да кандидатстват за подпомагане по държавна помощ заради войната в Украйна- съобщават от министерството на земеделието. Бюджетът на помощта е в размер на 213 млн. лева и представлява 50% от планираното за годината подпомагане по мярката. Датата е определена с цел да се избегнат струпвания на граждани..

публикувано на 28.03.23 в 21:12

Предложение: Договорът на НЗОК за работа на аптеките, отпускащи лекарства на хронично болни, да се удължи

Действащият договор за работа на Здравната каса с аптеките, отпускащи лекарства на хронично болни пациенти, да бъде удължен до края на май. Това предложение изпратиха от осигурителния фонд до Българския фармацевтичен съюз във връзка с буксуващите преговори по новия договор, който трябва да влезе в сила от 1 април.  Предложението идва ден, след като от..

публикувано на 28.03.23 в 20:53
На демонстрацията срещу пенсионната реформа на правителството във Франция, Париж, 28 март 2023 г.

Сблъсъци в Париж между полиция и протестиращи срещу пенсионната реформа

Десетият национален протест на французите срещу пенсионната реформа минава при безпрецедентни мерки за сигурност заради нарастващото насилие и безредици. 13000 полицаи охраняват протестните демонстрации във Франция от нови сблъсъци, след като в предишните дни пострадаха стотици. Националното събрание ще изслуша вътрешния министър Жералд Дарманен по..

обновено на 28.03.23 в 20:16

Готови ли са търговските вериги да се включат в платформата за цените

Проверка на БНР сочи, че търговските вериги не са готови да се включат в платформата за проследяване на цените. Според Милена Драгийска - изпълнителен директор на една от веригите, сайтът съдържа много неясноти: Министри представиха електронната платформа за наблюдение на цените на основните храни foodprice.bg: Какво трябва да знаят..

публикувано на 28.03.23 в 20:13
Главен комисар Петър Тодоров.

Няма опасност за провеждането на изборите заради заплахите към училища, където има СИК

Няма опасност за провеждането на парламентарните изборите на 2 април заради бомбените заплахи в редица училища в страната, в които се помещават Секционните избирателни комисии. Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров в Пловдив и добави, че се разработва методика, по която да се действа в случай на сигнал за взривни устройства в..

публикувано на 28.03.23 в 19:54

Съветът на ЕС се споразумя за продължаване на ограниченията за потребление на газ

Съветът на ЕС постигна политическо споразумение доброволното намаляване на потреблението на газ да бъде удължено в периода 1 април 2023 г.-31 март 2024 г,  съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. Намаляването с 15% е в сравнение със средната консумация във всяка страна между 1 април 2017 г. и 31 март 2022 г. Всяка държава избира..

публикувано на 28.03.23 в 19:30