Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИМ-Велико Търново с поредица открити уроци за Левски

Д-р Стамболийска: Днешното поколение трябва да знае и помни делото на Апостола

Третокласници от Велико Търново бяха първите ученици, включили се в инициативата "Музей в куфар"

Снимка: Здравка Маслянкова

Поредица от открити уроци за Апостола на свободата Весил Левски започна Регионалният исторически музей във Велико Търново. Двуседмичната образователна инициатива е част от проекта "Музей в куфар" и е посветена на 150-ата годишнина от гибелта на Левски. 

„Левский в сърцата ни“ е темата на откритите уроци на великотърновските музейни работници с интересни факти от живота и революционната дейност на Апостола. Третокласниците от Основното училище „Бачо Киро“ във Велико Търново бяха първите ученици, които се включиха в тазгодишната инициатива „Музей в куфар“. 


Уроците по родолюбие и патриотизъм от 6 до 17 февруари, посветени на 150-ата годишнина от гибелта на Левски, изнасят в детските градини и училищата във Велико Търново, Дебелец и Килифарево музейните уредници д-р Атанаска Стамболийска и Михаил Стойчев. За смисъла на инициативата д-р Стамболийска поясни: 

Днешното поколение трябва да знае и да помни делото на Апостола, неговия живот, неговите завети, ценностите, които трябва да пазим и да предаваме на следващите поколения“.  

Докато чакат началото на урока, няколко третокласници от училище „Бачо Киро“ разсъждават за Левски: 

„Той си е дал живота, за да сме свободни ние сега“. 

„Смел и е все весел винаги“. 

„Той се е борил за свободата на България и е направил много комитети. Той е смел“. 

„И много се е впускал в битките. Той си казвал: „Да е свободна България“ и заради това се е впускал в битките. Затова се е жертвал и не е предал другите, но него са го предали. Той не е предал никого, ако предадеш и всичко свършва и не могат да се освободят“.  


Датата на гибелта на Левски продължава да се почита по различно време – в едни селища на 18 февруари, в други – на 19 февруари. Как се оправят с тези неточности и на какво учат учениците си за Левски споделят учителките на третокласниците Денислава Йовчева, Кремена Стоянова и Теодора Белчева: 

„Дори и да има такива пропуски, ние като учители се стараем да предадем на децата защо става тази неточност, да обясним кога са се случили тези събития, както ние ги наричаме по стар стил, така че те да знаят и да почитат паметта му в дните, когато наистина се е осъществило това събитие“, заяви Денислава Йовчева. 

„Те трябва да почувстват наистина това, което са направили тези хора за нашата страна, за всички нас като народ. Те трябва да усетят чувството на почит, на уважение, за да го изпитат“, коментира Кремена Стоянова. 

„Чрез Левски ние искаме да им предадем едно патриотично чувство, че наистина той се е жертвал за България и ние трябва да почетем това, за да може България да продължи да съществува и те да я обичат“, каза Теодора Белчева.  


На откритите уроци с музейните специалисти децата могат да се докоснат до дяконския орар на Левски, да видят негова снимка със саморъчния му подпис, двата печата на Българския революционен централен комитет, изработени за организацията по поръчка на Апостола, и копие на пищова му „Гасер“. Тези лични вещи на Апостола са от фондовете на Регионалния исторически музей във Велико Търново и имат своята прелюбопитна история.  

Орарът на Левски е дълга лента, извезана със златни сърмени конци, и е била част от облеклото му като дякон. Орарът е намерен от великотърновската изследователка Тянка Минчева случайно в един антиквариат, разказва д-р Атанаска Стамболийска: 


„В този антиквариат, собственост на Атанас Топлийски, орарът е занесен от един Ботев четник – Димитър Тодоров – Димитрото, който го оставя като залог там с идеята в последствие да си го вземе, обаче така се случва в историята, че той не успява да си прибере този дяконски орар и той остава в този антиквариат. По-късно при своите проучвания Тянка Минчева успява да го намери и така попада във фондовете на Регионалния исторически музей. Правени са проучвания от д-р Иван Чокоев. С експертизи той доказва, че дяконският орар е точно от 19-и век“. 

Интересна е историята и на двата печата на БРЦК, които пази музеят във Велико Търново, разказва уредникът Михаил Стойчев: 


„Като това са оригиналите на печатите на БРЦК. Защо са два – когато по време на революционната си дейност Васил Левски поръчва да се изработи печат за Българския революционен централен комитет, явно не са го разбрали, правят печата с изобразен лъв без корона. Българският лъв не може да е без корона. Левски не е доволен от изработката и веднага поръчва втори печат, който е същият, но малко по-голям и вече лъвът е с корона. Този печат е използван за подпечатване на тайните документи на БРЦК“. 

По време на откритите уроци за Левски при децата с историците е и опълченец. В неговата роля е екскурзоводът Елин Димитров:  

„Униформата е направена по подобие на униформите от Априлското въстание. Аз съм тук в качеството си на аниматор. За мен е важно децата да видят как са се обличали нашите прадеди, борили се за свободата на отечеството“. 

Снимки: Здравка Маслянкова
Репортажа чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40