Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още за обстановката в Украйна и доставките на танкове "Леопард"

Край Бахмут, Донецка област, Източна Украйна, 4 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три дни след като германското правителство одобри изпращането на танкове "Леопард" 2 на Украйна, днес Берлин обяви, че очаква скоро да има достатъчно ангажименти от други страни от Евросъюза, за да бъдат пратени обещаните тежки бойни машини.  Германия е обещала 14 от своите танкове,  като целта на  Берлин е да състави в сътрудничество с други страни от Евросъюза общо два пълни

батальона бойни танкове – около 80 машини.

От тази седмица украинските войници трябва да започнат да се обучават на този модел танкове в Германия и Полша.

"Ангажиментът на Германия остава в сила", посочи правителственият говорител Волфганг Бюхнер. Той отказа да назове конкретни страни, които досега са се ангажирали да изпратят произведените в Германия танкове. 

Освен Берлин, единствено Полша и Португалия досега са дали конкретни обещания да предоставят този вид бойни машини.  

Според анализатори останалите държави, които разполагат с тези танкове, изглежда се колебаят дали да дадат своя принос, тъй като смятат, че дарените танкове биха оставили за собствената си защита.  

Нидерландия, която не притежава танкове "Леопард", а е взела под наем 18 такива от Германия, обяви, че все още не е взето решение за дарение на някои от тях на Украйна. Решение няма и от Швеция, чието присъединяването към НАТО все още е под въпрос заради отказ на подкрепа за това от страна на Турция. Финландия от своя страна реши, че се нуждае от своите "Леопард"-и, за да защити собствената си граница с Русия, написа през уикенда германското списание "Шпигел". 

А днес друга северна страна - Норвегия, обяви, че ще осигури на Украйна през следващите 5 години финансова помощ от 75 милиарда крони или 7,3 милиарда долара. През тази година половината от средствата ще отидат за военна подкрепа, а останалата част за хуманитарна помощ. Приходите на скандинавската страна отбелязаха значителен ръст след началото на войната в Украйна и скока на цената на синьото гориво. През миналата година Норвегия измести Русия като най-големия доставчик на газ в Европа.  

В Украйна  продължават ожесточените военни действия на изток. Руските сили съсредоточават офанзивата в района на Източен Донбас. През последното денонощие силите на Киев са отблъснали атаките на руските сили в района на Бахмут и още 13 населени места в Донецка област.

Междувременно Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека публикува доклад, в който се изброяват жертвите на руско-украинския военен конфликт. В доклада се посочва, че от началото на военния конфликт в Украйна са загинали 7155 цивилни граждани. В същото време през януари тази година са били убити 177 души. Ранени са общо 11 600 души, от които 495 през януари.

В същото време в контролираните от Украйна части на Донецка и Луганска област са загинали 7800 души, а на територията на т. нар. Донецка народна република и Луганска народна република - 2200 души. В други украински региони по време на целия конфликт са загинали 8700 души.



По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54