Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Година след началото на войната: Какво се случва с бойната група на НАТО у нас?

Полковник Франческо Алаймо и полковник Велин Кехайов
Снимка: Съвместно командване на силите

След почти година война, близо до България и с неяснота за нейния край, бойната група на НАТО, която е у нас, вероятно ще прерасне в бригада. Докато тази тема се обсъжда обаче, заместник- командирът на многонационалната бойна група-подполковник Велин Кехайов, изрази надежда тя да не влиза в употреба.

Многонационалната бойна група е разположена у нас от близо половин година. А създаването й беше  отговор на НАТО към войната в Украйна. Освен в България, подобни групи има в Прибалтика, Полша, Унгария, Румъния и Словакия. Като рамкова държава, Италия има 750 военни с 50 единици техника. България участва в нея с маневрена рота, екип военна полиция и военнослужещи в щаба. САЩ участват и с бойните машини „Страйкър“. В българската бойна група има представители на Черна гора, Гърция, Албания, Република Северна Македония. Турция има отделение за непосредствена противовъздушна отбрана. Командирът на бойната група полковник Франческо Алаймо казва, че е доволен от постигнатото ниво на готовност.

Многонационалната бойна група показва способности в учения на полигона "Ново село"

Ние направихме предаване на командването през октомври миналата година тук, на тренировъчния полигон „Ново село“. Присъстваха както всички висши военни на България и НАТО, така и вашият президент, а също министрите на отбраната на България и Италия. И това беше възможността да покажем тази инициатива в България.

Сигурен съм, че бъдещето ще ни донесе комплексност. А дейността ни ще бъде все по-важна. Но тази половин година мина в добра среда. Работата ни ще продължи под интегрираното командване на Многонационалната дивизия „Югоизток”, както знаете нашето НАТО-вско командване се намира в Румъния. И тренировъчните ни дейности ще се извършват не само с частите от бойната групано и с други части. Основната ни цел е да достигнем и поддържаме високо ниво на  съвместимост, което би дало възможност на бойната група да реагира в случай на нужда.

Като част от НАТО трябва да изпълняваме тактическите процедури по един и същ начин. И благодарение на това успяваме да обменяме опит.  

Полковник Франческо Алаймо

Полковник Франческо Алаймо избягва да влиза в подробности какво точно тренира многонационалната бойна група. Но по време на учение през декември 22-ра тя показа способности за отблъскване на атака, задържане и оттегляне, преминаване през минни заграждения и предприемане на контраатака. Заместник- командирът на многонационалната бойна група-подполковник Велин Кехайов казва, че крайните коментари за присъствието на съюзнически военни у нас са разбираеми.  

Подполковник Велин Кехайов

„Разбирам коментари от подобен вид, особено в условията на провеждаща се в близост до нашите граници война. Но България е част от НАТО, затова споделяме не само ползите от членството в този съюз, а и отговорностите. Една от тях беше създаването на бойната група на източния фланг на Алианса. По моя оценка успяваме със силите и средствата, с които разполагаме, както да участваме, така и да осигурим тази част от сигурността на страната и на Алианса. Такъв е българският принос. Преди Италия, като рамкова държава, да поеме ръководството на бойната група, тя беше първоначално създадена в България. Принципите й се предадоха на следващата.

Нашият принос е с една механизирана рота. Участваме и с щабни офицери, както и аз-като заместник-командир на бойната група. По преценка на командирите, това е достатъчно към момента“. 

Най-интересната промяна, свързана с работата на многонационалната бойна група, се случи в последните дни на парламента. 48-мото НС одобри предложението, свързано с възможността военни да се командироват в страната, ако участват в многонационални мисии. Положението досега важеше само за мисии в чужбина. Заместник- командирът на многонационалната бойна група -подполковник Велин Кехайов казва, че тази промяна улеснява работата.  

Полковник Франческо Алаймо и полковник Велин Кехайов

"Тези промени бяха необходими, защото досега липсваше регулация на такъв вид формирования на територията на страната, участващи в международни инициативи. Това решава огромна част от чисто административния ред за участието на български военнослужещи в многонационално формирование на територията на страната"

Подполковник Велин Кехайов се надява Многонационалната бойна група на НАТО да не бъде активирана никога. 

"Очаквам и се надявам  да не бъде активирана никога, но независимо от това, бойната група поддържа вече декларираните пълни оперативни способности, като тренира ежедневно в рамките на мисията и на мерките по усилена бдителност. Има способности и готовност за реакция". 

Дипломатично командирът на бойната група полковник Франческо Алаймо отклонява отговора за евентуално активиране на групата.  

Всяко предизвикателство си има своите трудности. И според мен, колкото повече тренираме заедно, по-добре нашите части биха посрещнали евентуални бъдещи предизвикателства. Колкото повече се сработваме, толкова по-добре ще можем да защитаваме ценностите си, да показваме способностите си и сила. Частите ни са с възможности за бързо и ефикасно разполагане. Имаме и нужната техника. А това потвърждава, че с бърза реакция можем да посрещнем бъдещите предизвикателства. Мотото на НАТО – „Силни заедно“ не е случайно. Това е ангажираност за защита на мира и сигурността, където е нужно".  

Полковник Франческо Алаймо казва, че за италианската армия ролята им на рамкова държава в многонационалната бойна група е важна. Той припомня, че в рамките на 30 години Италия е имала възможност да участва в различни мисии, което е допринесло и за бойния опит на частите. И допълва, че от началото на мисията българските военни и цивилни власти осигуряват цялата нужна подкрепа за работа на бойната група.

Чуйте репортажа в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдебна палата

Прокуратурата и МВР координират работата си във връзка с вота 2 в 1

Прокурори от Софийската градска прокуратура тръгват по столичните районни полицейски управления във връзка с изборите на 9 юни. От държавното обвинение съобщиха, че ще бъдат проведени серия от работни срещи с разследващи полицаи и служители от оперативния състав на МВР за работата по сигнали и дела за престъпления, свързани с нарушения на..

публикувано на 13.05.24 в 11:51
сбх

Повече от 100 автора представят изложба на исторически комикси

Повече от 100 автора представят изложба на исторически комикси. Ретроспекцията обхваща 3 периода - от 30-те години до 1944 г., от 1945 до 1990 г. и от 1990 г. до наши дни. Голямата изложба ще бъде показана в Съюза на българските художници на ул. "Шипка" 6.  Куратор на изложбата е Петър Станимиров от СБХ. Пред БНР той подчерта, че са обхванати..

публикувано на 13.05.24 в 11:43
Ивайло Иванов

От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли. Пред БНР Иванов припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от..

публикувано на 13.05.24 в 11:38

До 3000 евро бонус в Гърция за сигнал до властите за фалшива касова бележка

Близо 200 хиляди сигнала са подадени от гръцките граждани за фалшиви касови бележки. От днес се изплащат бонуси на съдействалите за разкриване на измами в големи размери. От днес се изплащат бонуси от по 3000 евро на граждани, които са информирали министерството на развитието за фалшив касов бон, което е довело да разкриване на случаи на..

публикувано на 13.05.24 в 11:20
Весислава Антонова

Весислава Антонова: Медийният ни пазар има правила, важното е те да не остават на хартия

" Българският медиен пазар има своите правила. Много важно е обаче те да не остават на хартия, а да имат реално приложение в живата журналистика, в активната журналистика. Ако те останат на хартия, това е повече от тъжно ".  Това коментира пред БНР Весислава Антонова, медиен анализатор и преподавател в УНСС. Според нея в последните години..

публикувано на 13.05.24 в 11:17
Весела Чернева

Весела Чернева: РС Македония трудно ще започне преговори с ЕС

Със сигурност в момента изглежда трудно да си представим, че РС Македония може да започне скоро преговори със ЕС, тъй като виждаме, че и по двете ключови за тази страна споразумения – това с България, последващото Френско за промените в Конституцията, а също Преспанското, от година по-рано, което отключи пътя на РС Македония към членство, са..

публикувано на 13.05.24 в 10:53
Проф Руска Станчева, ръководител на програма БЕРОН , доц. Татяна Александрова, ръководител на Секцията за съвременен български език, БАН зам.мин на образованието и науката Наталия Митева (от ляво на дясно)

Как се използва езиковата платформа "БЕРОН"

В навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий – 11 май, Българската академия на науките пусна за безплатно ползване езиковата платформа "БЕРОН". Платформата дава удобен и лесен достъп до официалния правописен речник на български език. Актрисата Гергана Стоянова ни учи на правоговор - дигитално Ако отворите някоя интернет..

публикувано на 13.05.24 в 10:37