Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Лечева откри МТ по стрелба „Гран при София“

Весела Лечева - министър на младежта и спорта
Снимка: ММС

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева присъства на откриването на международния турнир по стрелба „Гран при София“, който се провежда в НСА. Състезанието, в което ще участват юноши, девойки, мъже и жени на пушка и пистолет, събра над 100 състезатели от България и чужбина. Преди него председателят на Българския стрелкови съюз Елка Васева награди и най-добрите стрелци за 2022 г. За номер 1 на годината беше избрана Антоанета Костадинова.  

„В днешния ден изказваме нашата съпричастност с народите на Турция и Сирия, засегнати от силните земетресения, които погубиха живота на хиляди. В моменти като този осъзнаваме, колко важен е човешкият живот и необходимостта от това да сме обединени“, каза министър Весела Лечева пред спортистите.  

Петкратната световна шампионка по стрелба Лечева поздрави новото ръководство на федерацията за куража да организира първи международен турнир след дълги години, в които страната ни не беше приемала състезания от такъв ранг. 


„Поздравявам Българския стрелкови съюз за усилията, които полага за развитието на спорта. Предстои една много важна година – 2023-а, в която се надявам да бъдат спечелени максимален брой олимпийски квоти“, добави Лечева.  

Участие в турнира ще вземе една от най-добрите състезателки по спортна стрелба на пистолет за последното десетилетие – олимпийската шампионка Анна Коракаки, Гърция. Нейна основна конкурентка ще е медалистката от Токио 2020 Антоанета Костадинова. В дисциплината – пневматична пушка зрителите ще видят най-добрите ни спортисти Антон Ризов и Таня Ризова, които през тази седмица станаха за поредна година шампиони при мъжете и жените.


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новак Джокович отпразнува рождения си ден с победа

Новак Джокович отпразнува своя 37-ми рожден ден, като влезе в четвъртфиналите на турнира в Женева след комфортна победа в два сета срещу Яник Ханфман. Световният номер едно свърши лесно задачата си срещу тенисист, който по-рано в турнира победи Анди Мъри. Джокович се наложи с 6:3, 6:3 на турнира в Швейцария, след като спаси девет от 10-те точки за..

публикувано на 23.05.24 в 05:44
Аталанта спечели футболния турнир Лига Европа

Аталанта и Лукман нахлуха в историята след 3:0 над Байер

Отборът на Аталанта спечели футболния турнир Лига Европа, след като на финала в Дъблин (Ирландия) победи Байер (Леверкузен) с 3:0. И трите гола вкара нигериецът Адемола Лукман - в 12-ата, 26-ата и 76-ата минута. Така той стана първият футболист с хеттрик във финал на турнира Лига Европа, както и за неговия предшественик Купата на УЕФА. Загубата е..

публикувано на 23.05.24 в 00:27
Александър Томаш

Александър Томаш: Клубът сериозно трябва да се замисли какво иска

Мнение на старши треньора на Локомотив (Пловдив) - Александър Томаш, след поражението с 0:3 от Лудогорец в 34-ия кръг на Първа лига: "Вече казах, че в тези мачове, които останаха даваме шанс на абсолютно всички, за да видим кой заслужава от лятото да носи екипа на Локомотив. Лошо начало, дефакто ние сами си отбелязахме два гола. Това показва нивото..

публикувано на 22.05.24 в 23:08
Гергана Топалова

Топалова преодоля втория кръг на турнир в Словения

Втората ракета на България в женския тенис Гергана Топалова се класира за третия кръг на турнира в Оточец (Словения) след победа над представителката на домакините Нина Поточник. Топалова се справи със словенката с 4:6, 6:4, 6:3 за 2 часа и 25 минути игра и в третия етап ще срещне грузинката Екатерине Горгоридзе. Също днес Горгоридзе..

публикувано на 22.05.24 в 21:41
Пьотр Нестеров

Пьотр Нестеров с две победи на турнир в Букурещ

Националът на България за Купа "Дейвис" Пьотр Нестеров се класира за втория кръг на сингъл и за четвъртфиналите на двойки на турнира по тенис в Букурещ (Румъния) с награден фонд 15 хиляди долара. Поставеният под номер 5 в схемата Нестеров победи на старта Михай Коман (Румъния) с 6:4, 4:6, 6:4 за 2:47 часа. Българинът направи страхотен обрат..

публикувано на 22.05.24 в 21:30
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: По-ценна е 13-ата титла за клуба

Мнение на старши треньорът на Лудогорец - Георги Дерменджиев, след успеха с 3:0 над Локомотив (Пловдив) в 34-ия кръг на Първа лига: " Да, доволен съм от реакцията след загубата от Черно море. Знаете, че отборът има голям потенциал и той го показа точно в този мач, точно пред очите на собствениците. Искам да поздравя ръководството, искам да..

публикувано на 22.05.24 в 21:26
Черноморец победи Спартак (Плевен) с 92:81 т.

Черноморец поведе на Спартак (Плевен) за бронза в баскетбола

Отборът на Черноморец се наложи над Спартак (Плевен) с 92:81 (24:20, 26:16, 25:21, 17:24) като домакин в зала „Бойчо Брънзов“ в Бургас в първа среща от плейофа за третото място в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) и поведе с 1:0 в серията, в която се играе до две победи от три възможни срещи. Вторият двубой предстои на 24 май в Плевен, а..

публикувано на 22.05.24 в 21:22