Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янев за "Магнитски": Благодарност за нашите съюзници, в България има проблеми, които те виждат

Корупцията е основен проблем, който трябва да атакуваме много сериозно, каза лидерът на "Български възход"

Стефан Янев
Снимка: БГНЕС

Корупцията е основен проблем за България, който трябва да атакуваме много сериозно. Само говоренето за корупция не е достатъчно. Трябват реални действия. Това заяви пред журналисти лидерът на партия "Български възход" Стефан Янев, който коментира актуализирания списък по закона "Магнитски" в САЩ:

"Благодарност за нашите съюзници и партньори, за тяхната загриженост по отношение на това, че в България има проблеми, които те ги виждат. И е нормално съюзници и партньори да подават такава информация към България и към българското общество. Разбира се, става въпрос за законодателство, което е в съответните държави, съответно в САЩ и Великобритания, което е до голяма степен неприложимо в ЕС, включително и в България -  държава-членка на ЕС. Тоест, от гледна точка на законодателството, нашият фокус е върху българското законодателство и българската правораздавателна система като такава", каза Стефан Янев.

Усилията за смислена правна реформа трябва да продължат така, че правораздавателната система да работи съобразно очакванията на българските граждани и в техен интерес. Така, че наистина да се създават условия за справедливост и правосъдието да бъде така работещо, че никой да не се чувства над закона, каза Стефан Янев и допълни:

"Нашата теза винаги е била: сериозна реформа в правораздавателната система, която преминава през промени в Конституцията, каквито са и препоръките на нашите партньори от Европейския съюз. Тези специалисти, които работят в рамките на Венецианската комисия, и техните препоръки са точно в този смисъл. А промените в Конституцията преминават през едно мнозинство, което се нарича в парламента "160 плюс" гласа". 


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Драгомир Драганов

Предлагат възстановяване на бързия влак от Русе до София "Синият Дунав"

Да бъде възстановен директният бърз влак от Русе до София "Синият Дунав" предлага областният управител на Русе Драгомир Драганов. Той вече е провел срещи с представители на БДЖ и Министерството на транспорта Нито един директен влак не се движи по линията Русе-София и това прави пътуването на хората от районите на двете крайни дестинации..

публикувано на 06.06.24 в 14:25
Хосе Мануел Албарес

Испания ще се присъедини към делото за геноцид, заведено от Южна Африка срещу Израел

Испания ще се присъедини към делото за геноцид, заведено от Южна Африка в Международния съд срещу действията на Израел в Газа, заяви испанският външен министър Хосе Мануел Албарес, цитиран от Ройтерс. Испания последва примера на Ирландия, която също обяви, че ще се присъедини в делото, отбелязва БТА. По-рано Испания, Ирландия и Норвегия..

публикувано на 06.06.24 в 14:06

15 са били участниците в схемата за източване на пари чрез интернет банкиране

15 души са установени като участници в схема за източване на пари чрез интернет банкиране на клиенти на български банки, съобщиха от ГДБОП. Задържани са 13 души, участници в схемата. Те са успели да прехвърлят към свои сметки и криптоплатформи между 800 000 и 1 милион лева. Това съобщи Асен Кунчев от ГДБОП. "В дирекция..

публикувано на 06.06.24 в 14:06
Национална археологическа конференция

Силистра е домакин на 62-рата Национална археологическа конференция

От вторник Силистра е домакин на 62-рата Национална археологическа конференция, в която участват над 100 археолози от страната. Има гости и от Румъния. Подобни прояви дават възможност на учените да покажат успехите в работата си през последната година. В конференцията са включени 20 доклада. Днес бе отслужена панихида и бе открита..

публикувано на 06.06.24 в 13:53
Клаудия Шейнбаум

Румен Радев поздрави Клаудия Шейнбаум за избирането ѝ за президент на Мексико

Румен Радев поздрави Клаудия Шейнбаум по повод избирането ѝ за президент на Мексиканските съединени щати, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Българският президент изразява увереност, че традиционните връзки на уважение и ползотворно сътрудничество между страната ни и Мексико, както и дългогодишните приятелски отношения, ще..

публикувано на 06.06.24 в 13:52
проф. Румяна Дечева

Румяна Дечева: В световен мащаб България има най-много избори на месец в годината

В световен мащаб България има най-много избори на месец в годината. Това каза пред БНР изборният експерт проф. Румяна Дечева. Тя призова на 9-и юни да се гласува масово, защото " негласуването ни оставя не само непредставени, но оставя и една много голяма група българи извън органите на властта ": "От изследвания знаем, че три основни групи са..

публикувано на 06.06.24 в 13:36

110 високопроходими автомобила получи Гранична полиция

110 високопроходими автомобила получи днес Гранична полиция. Това е първата част от общо 360 бройки, предназначени за дирекцията. От септември ще започне поетапна доставка и на останалите, като до края на годината МВР ще получи още 200 автомобила тип пикап. Директорът на Гранична полиция, главен комисар Антон Златанов: "Получаваме..

публикувано на 06.06.24 в 13:17