Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канзас Сити Чийфс спечели Супербоул

Канзас Сити Чийфс спечели Супербоул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канзас Сити Чийфс е шампионът на Националната футболна лига (НФЛ) за сезон 2022. На Супербоул LVII на стадион "Стейт Фарм" в Глендейл, щата Аризона "вождовете" се наложиха с 38:35 над Филаделфия Ийгълс след победен фийлд гол на Харисън Бъткър осем секунди преди края на редовното време.

За Канзас Сити това е трета титла в клубната история след 1969 и 2019 година, като за куотърбека на отбора Патрик Махоумс и старши треньора Анди Рийд това е втори трофей "Ломбарди".

Срещата между двата най-добри отбора в Националната футболна конференция (Филаделфия) и Американската футболна конференция (Канзас Сити) бе очаквана с огромен интерес, тъй като противопостави двете най-добри нападения, а освен това бе и първи случай в историята на Супербоул, в който и двамата куотърбеци - Джейлън Хъртс и Махоумс, са представители на цветнокожото малцинство в САЩ.

Още в първите офанзивни серии звездите на двата отбора не разочароваха феновете. Хъртс изведе Ийгълс до 75-ярдов тъчдаун за 4:51 минути, който бе завършен от самия него с рън от първия ярд. След това Канзас отговори със 75-ярдов тъчдаун за 3:12 минути, при който Махоумс даде завършващо подаване към тайт енда Травис Келси за 18 ярда.

Чак след тези вълнуващи осем минути защитите на двата отбора показаха, че също смятат да се включат в играта. Първият критичен момент в мача дойде две минути половина преди края на първата четвърт, когато кикърът на Чийфс Харисън Бъткър пропусна да даде преднина на тима си. Той стреля от 42 ярда, но шутът му намери лявата греда.

С първото разиграване във втората четвърт Филаделфия поведе с 14:7. Това стана след страхотно подаване от 45 ярда на Джейлън Хъртс към уайд рисийвъра Ей Джей Браун, който улови топката в ендзоната между двама защитници на Канзас Сити.

Последва неуспешно нападение за "вождовете" и точно когато изглеждаше, че Филаделфия се устремява към преднина от два тъчдауна, Джейлън Хъртс направи фъмбъл. Куотърбекът изпусна топкат в средата на терена и тя бе овладяна от лайнбекъра Ник Болтън, който необезкоявано я занесе до ендзоната за 14:14.

Грешката, която допусна Хъртс, изглежда изобщо не му повлия и 24-годишният куотърбек на Ийгълс отговори с втория си тъчдаун по земя още при следващата офанзивна серия. Бившият възпитаник на университета в Оклахома методично изведе нападението до четвъртия ярд в полето на Канзас и завърши с рън левия си такъл Джордан Майлата и центъра Джейсън Келси за 21:14.

Това остави около две минути на Махоумс за отговор. Куотърбекът на "вождовете", който бе избран за "Най-полезен играч" на редовния сезон само преди броени дни, обаче усука контузения си десен глезен и напусна терена накуцвайки, а нападението на Филаделфия се завърна на терена, за да стигне до нови три точки след успешен шут на Джейк Елиът от 35 ярда за 24:14 на полувремето.

Само пет минути и половина след старта на второто полувреме Канзас Сити стигна до втори си офанзивен тъчдаун в мача чрез Айзия Пачеко. Рънинг бекът на "вождовете" бе оставен да пробива от първия ярд и безпроблемно записа името си сред реализаторите в двубоя.

Бързият тъчдаун доведе в подем в играта на Чийфс и тимът от щата Мисури успя да поведе за пръв път в резултата. Това се случи три минути след старта на последната четвърт, когато Махоумс направи тъчдаун подаване от пет ярда към Кадериъс Тони. С него Канзас Сити поведе с 28:27 в резултата.

Около минута по-късно Тони се отличи с още едно ключово отиграване. Уайд рисийвърът зае позиция на пънт ретърнър и не само улови изританата от Айрин Сипос топка, но успя да я върне почти до ендзоната на Филаделфия, спирайки на петия ярд. От там Махоумс взе нещата в свои ръце и с 4-ярдов пас към Скай Муур даде преднина от осем точки на тима си.

Грешките обаче не пречупиха Филаделфия и "орлите" стигнаха до изравняване по любимия си начин - с игра по земя чрез куотърбека Джейлън Хъртс. Хъртс първо хвърли 45-ярдов пас към Девонта Смит, който стигна до втория ярд на Канзас. Оттам лидерът на пенсилванци отбеляза тъчдаун, а веднага след това старши треньорът Ник Сириани избра да играе за две точки, които бяха реализирани с нов двуярдов рън на Хъртс за 35:35 само 5:15 минути преди края на редовното време.

Махоумс, за който това е трети Супербоул, обаче се упова на големия си опит и успя да източи часовника почти до самия му край, като освен това закара тима си до редзоната на съперниковия тим. За това му помогна и едно наказание за задържане срещу корнер бека Джеймс Брадбери, което бе доста спорно и даде нова серия от даунове на Канзас в последните две минути на мача.

Така кикърът Бъткър получи топката на 27 ярдна от вратата на Филаделфия и с удар право в средата донесе най-ценния трофей на тима си.


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртфиналите на Евро 2024

Ясни са всички четвъртфинали на Европейското първенство по футбол, след като Турция и Нидерландия допълниха бройката след вчерашните си победи – съответно над Австрия (2:1) и Румъния (3:0). Турция мечтае след победа над Австрия Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния 5 юли, петък от 19 ч. Испания – Германия в Щутгарт 5..

публикувано на 03.07.24 в 07:29

Турция мечтае след победа над Австрия

Централният защитник Мерих Демирал вкара два гола и Турция спечели с 2:1 срещу Австрия в последен мач от осминафиналите на европейското първенство по футбол, проведен в Лайпциг. Следващият съперник на селекцията на Винченцо Монтела ще бъде Нидерландия, като четвъртфиналът е насрочен за 6 юли в германската столица Берлин. Турският национален..

публикувано на 03.07.24 в 00:01

Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния

Европейският шампион от 1988-а година Нидерландия постигна победа с 3:0 над Румъния на осминафиналите на континенталния турнир в Германия. Нидерландия започна срещата на високо темпо и с натиск в противниковата половина. Още в 6-а минута Шави Симонс стреля от далечна дистанция, но румънският страж внимаваше и улови топката. Четвърт час след..

публикувано на 02.07.24 в 21:11

Джокович с експресна победа на Уимбълдън

Седемкратният шампион на Уимбълдън и финалист от миналата година Новак Джокович (Сърбия) се класира за втория кръг на турнира по тенис на трева от Големия шлем в Лондон (Великобритания) само месец след като претърпя операция на менискуса на дясното си коляно. Вторият поставен Джокович победи преминалия през квалификациите Вит Коприва (Чехия) с..

публикувано на 02.07.24 в 20:31

ЦСКА 1948 продаде звездата си в Турция

Полузащитникът на ЦСКА 1948 Педро Енрике Оливейра или Педриньо, ще продължи кариерата си в турския клуб Коняспор, съобщи сайтът Transfer Merkezi. Според турската медия, 27-годишният ляв полузащитник e подписал договор със зелено-черните за 3 години. Трансферната сума е неназована, но играчът имаше договор със столичани до юни 2025-а година...

публикувано на 02.07.24 в 20:29

Левски иска нов панамски защитник

Българският футболен клуб Левски проявява интерес към панамския национал Едгардо Фариня, съобщава местният журналист Хосе Мигел Домингес в Х. Централният бранител е собственост на Индепендиенте от панамското първенство и цената за правата му е около 150 хиляди евро. Фариня играе рамо до рамо в отбраната на националния отбор на Панама с..

публикувано на 02.07.24 в 17:43

ЦСКА София се подсили с Иван Дюлгеров

ЦСКА София привлече в редиците си българския национален вратар Иван Дюлгеров, съобщиха от клуба. Днес той подписа своя тригодишен договор с най-титулования български клуб. Талантливият страж, който пристига на "Българска армия" със свободен трансфер, има зад гърба си 130 мача в родния елит, а в 55 от тях запазва мрежата си суха. През..

публикувано на 02.07.24 в 17:41