Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български спасител в Турция: Като във филм на ужасите е!

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шест денонощия като във филм на ужасите, без сън и с една единствена мисъл-спасяване на човешки животи. Така един от първите български доброволци в Турция описва преживяното. Минко Банчев от Планинската спасителна служба в Троян помага в град Хатай. Завърна се у нас в събота. В южната ни съседка води и едно от добре обучените кучата на службата.

„Ние сме оперативна двойка. Знам какво ми показва“.

Българските спасители маркират сигналите за живи хора.

Излязоха една жена и едно 5-членно семейство. Спираш да мислиш, че може да има вторичен трус и започваш да помагаш. Адреналинът е жесток. Почти не сме спали. Трудно беше заради гледките, на които станахме свидетели. Страшно нещо-навсякъде имаше трупове. Около тях играеха деца. Най-трудно беше да се настроим психически. Трагедия! Едномилионен град-почти изравнен със земята. Болниците също се бяха срутили“


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънреден Председателски съвет в НС решава дали да има извънредно заседание на НС

В Народното събрание се провежда Председателски съвет, на който трябва да бъде взето решение кога ще се проведе извънредно заседание на НС. То беше поискано с подписите на 51 депутати. Предложението е да бъде изслушан министър-председателят Димитър Главчев по темата за увеличението на пенсиите от 1 юли. По темата за пенсиите избухна..

публикувано на 17.05.24 в 10:37

С италианска изложба "Радост, тъга и надежда" започват Майските празници в Дупница

С избожбата "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“, която пристига от Болоня, Италия, днес започват  Майските празници на културата в Дупница, съобщават от Общината. Празниците се организират за 46-и път, завършват на 2 юни със заря за Деня на Ботев и загиналите за България и с фестивала "Мир на Балканите"...

публикувано на 17.05.24 в 10:30
Венцислав Караджов

Барикадиралият се полицай от Пловдив вече е в затвора

Бившият полицай Венцеслав Караджов от Пловдив, който получи доживотна присъда за убийство на родителите си, вече е в пловдивския затвор. Рано сутринта той се предаде на полицията, след като повече от 11 часа се беше барикадирал в дома си. Адвокатът на Караджов Зоя Тошкова, която вчера му е съобщила за окончателното решение на ВКС за..

публикувано на 17.05.24 в 10:28

За обществено обсъждане: През учебната 2024/2025 г. държавата плаща обучението на повече студенти

Държавата да плаща обучението на повече студенти в здравеопазването, военното дело и националната сигурност. Това предвижда Проектът за прием на студентите за учебната 2024 – 2025 година. Той е публикуван за обществено обсъждане. Държавата предвижда субсидиране на обучението в 38 държавни висши училища (включително и военните) на близо 42 900..

публикувано на 17.05.24 в 10:27
Софийски университет

С постановление МС вдигна минималната заплата в държавните университети

С постановление от вчера служебното правителство определя, че от 1-ви януари тази година размерът на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища е 2 100 лв., пише в правно-информационната система на МС. Увеличението е с 290 лева и обхваща 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. На 20..

публикувано на 17.05.24 в 10:21
Роберт Фицо

Състоянието на словашкия премиер – критично, но стабилно

Словашките лекари ще се срещнат в понеделник, за да обсъдят, предвид здравословното състояние на премиера Роберт Фицо, възможността за транспортирането му от Банска Бистрица до столицата Братислава, съобщиха местни медии, без да цитират източници. Фицо остава в критично, но стабилно състояние след като в сряда беше прострелян 4 пъти с огнестрелно..

публикувано на 17.05.24 в 10:11
Георги Готев

Георги Готев: България трябва да извлече поуки от случилото се в Словакия

България трябва да извлече поуки от онова, което се случи в Словакия . Това мнение изрази пред БНР журналистът Георги Готев, главен редактор на EURACTIVE – България, след покушението върху словашкия премире Роберт Фицо. Юрай Цинтула е обвинен в опит за убийство след стрелбата срещу премиера Фицо Милен Керемедчиев: Покушението над..

публикувано на 17.05.24 в 09:59