Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валя Завялова: Състезанието повишава интереса на учениците към изучаването на английски език

8 хиляди ученици участват в Националното състезание по правопис на английски език

2
Националното състезание по правопис на английски език
Снимка: фондация - Корпус за образование и развитие

Седмицата на училищните състезания от тринадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език започна преди ден. Откриването беше в 108-мо училище “Никола Беловеждов” в столицата.

В първия етап тази година ще премерят сили над 8 хиляди ученици от 2 до 7 клас от 460 училища от цялата страна.

"За наша радост тази година бройката на участниците е много голяма, ние сме много добоволни, че след две години на спад, заради пандемията, сега надминахме броят на участниците от пред това. Може защото от три години, освен голямото състезание, правим и състезание за "малките пчелички" - това са учениците от 2 до 4 клас -  Spelling Bee JUNIOR", разказа в "Закуска на тревата" по БНР Валя Завялова, директор на фондация „Корпус за образование и развитие“, които са организатори на проявата.

Националното състезание по правопис на английски език

Учениците от 2 до 4 клас участват в Spelling Bee JUNIOR, a останалите - до 7 клас, се състезават в “голямото” Spelling Bee. Класиралите се на първо и второ място ще представят училищата си на регионалните състезания на 25 и 26 март, а най-добрите ученици ще участват в националния финал на 22 и 23 април в София, където ще се определят Spelling Bee и Spelling Bee JUNIOR шампионите на България.

Правописните двубои (на английски “spelling bees”) са традиционни американски състезания, в които участниците трябва да изговорят правилно, буква по буква, най-много думи. Непредсказуемото изписване на думите в английския допълнително повишава сложността на съревнованието.

"Малките трябва да научат 250 думи, а големите - 500 думи. Децата се подготвят три месеца по-рано, сега в края на февруари всички се включват в училищните кръгове", поясни още пред БНР Завялова.

Състезанието повишава интереса на учениците към изучаването на английски език и подобрява знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Състезателният елемент е много силен мотиватор за участниците, а емоцията е несравнима, отбелязват организаторите. Училищните Spelling Bee състезания често се превръщат в истински празник за цялата общност.


Тази година участниците в състезанията имат възможност да се включат в съпътстваща кампания.

Надсловът ѝ е BEE active, с което организаторите насърчават учениците да бъдат физически активни като пчелите. Да се разхождат, движат, играят, бягат, което ще ги направи по-здрави и ще допринесе за самочувствието им и доброто настроение.

Всяка седмица през следващите три месеца (м. февруари – м. април) участниците в състезанията ще получават по едно предизвикателство. Някои от задачите ще бъдат да правят по 10000 крачки всеки ден, да организират спортен турнир за деца и родители, да запишат видеа, в които споделят любимите си спортни дейности. За най-активните ще има награди.

Валя Завялова, директор на фондация „Корпус за образование и развитие“

"Състезанията са много вълнуващи, а най-важното е, че участниците са показали, че искат да учат. На 25 и 26 март ще бъде регионалният кръг, децата ще трябва да научат още думи, след това на 21 април най-добрите от регионалните състезания ще участват на финала в столицата.

На финала от малките деца ще участват 24 деца, а от големите - 30 деца. Най-голямата награда е таблет - за първо и второ място, а при големите за победителя ще има единоседмичен езиков лагер", поясни още Валя Завялова.

Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17