Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от 73-ия „Санремо”

Абсолютния победител на 73-ия фестивал на италианската песен „Санремо” е Марко Менгони. С кавъра на хита на The Beatles “Let it be” изпълнен  заедно с  британския госпъл хор Kingdom Choir, той спечели  надпреварата на дуетните кавър изпълнения, като междувременно от  самото начало застана на върха на генералното класиране от общо 28 конкуренти с песента “Due vite” (Два живота).  Най-финалната част на фестивала се състоя около два и половина часа след полунощ местно време. От всички участници,  класираните на първите 5 места изпълнители  от журита и телевизионен зрителски вот, трябваше да изпеят песните си още веднъж. Последва ново гласуване  за Ултимо, Тананай, Mr. Rain, Марко Менгони  и Lazza. И последният вот отреди победата на Марко Менгони с над 45%, като всички журита дадоха първото място на него за песента Due vite, с което спечели за втори път „Санремо” – първият преди 10 години. С “Due vite”,  той ще представи Италия на конкурса „Евровизия”. За нея на „Санремо” Mенгони получи и награда за музика, която определя оркестъра на фестивала.  Текстът представя  сложния и преплетен живот на една двойка, смесва се с автобиографични и реалистични сцени, превръща се в покана човек да се изправи пред живота честно, без угризения и без да мисли какъв трябва или би могъл да бъде, да приеме  грешките като моменти на израстване.

На второ място се класира рапърът Lazza с песента “Cenere” (Пепел). Дебютант на „Санремо” и все облечен в червени костюми защото е фен на Милан, с песента си,  Lazza представя пепелта като химн на живота с неговите възходи и падения. Изненадващо, но заслужено, трети с песента  “Supereroi “(Супер герои) стана рапърът Mr. Rain -  също дебютант на фестивала.  Пригласяха му деца, от което песента засягаща  психичното здраве и  важността да продължиш напред въпреки трудностите , за критиката е песен, която протяга ръка, превръща се в  прегръдка, дарява  надежда и подхранва добротата.

Две от наградите, които са много важни на “Санремо” са тези на критиката и на пресцентъра. Заслужи ги дуетът Colapesce-Dimartino с песента “Splash”. Една оригинална, иронична балада която отразява трудностите на нашата епоха, как на човек му иде да се хвърли в морето, да се тръшне на някоя горска поляна, на плажа  или където му падне само и само да се отърве от стреса и ежедневни отговорности.

Наградата за най-добър текст получи дуета Coma Cose за песента “L’addio” (Сбогуване). Куриозът е, че от всички финалисти и наградени, в него е единствената жена с награда от този фестивал – Франческа Мезиано. Един нечуван подиум само с едно женско присъствие от 11 жени участнички от общо 28 певци. За това Марко Менгони постъпи много кавалерски като каза:

Не мога да не посветя успеха  си на участничките на фестивала, защото да няма нито една жена сред петимата финалисти ме накара да се замисля, защото някои от песните на певиците  са изключителни. И изпитах разочарование.

73-ия „Санремо” ще остане в историята с това, че за първи път на него присъства  италиански държавен глава – в случая Серджо Матарела на откриването. В негово присъствие бе чествана 75-та годишнина от създаването на Конституцията на Италия – тема интерпретирана блестящо от световноизвестния италиански актьор и носител на „Оскар” Роберто Бенини.  На последната фестивална вечер бе прочетено обръщение на президента на Украйна Володимир Зеленски.  Чрез него, той изтъкна голямото значение в световен културен план на фестивала „Санремо”, благодари на Италия за подкрепата и изрази увереност в победния изход за Украйна от военния конфликт. В този смисъл своя песен изпълни украинската рок група "Antytila".

Фестивалът ще остане в историята и с това, че специални гости бяха букета от изпълнители донесли световна слава на италианската песен от 60-те години на 20-и век до сега: Орнела Ванони, Джино Паоли , Пепино Ди Капри с наградата на „Санремо” за кариера. В трио пяха Джани Моранди, Албано и Масимо Раниери, на които се зарадва публиката от всички поколения. При тяхното изключително изпълнение на паметните им хитове, се получи  нещо толкова хубаво,  невероятно и красиво за слуха и очите със спонтанния акомпанимент  на  2000 хористи в лицето на зрителите в театър „Аристон”  изправени на крака, което си заслужаваше целия фестивал взет заедно. Освен това, 78-годишния Джани Моранди като помощник-конферансие на артистичния директор на фестивала Амадеус бе, като „черешката върху тортата”. Стана известно, че в своята  60 годишна музикална кариера Джани Моранди  е изпял 542 песни. Според Амадеус всичките хубави - за Моранди не съвсем. Но публиката пя с ентусиазъм Bella Bellinda – за него малко глупава песен заради текста, която обаче на хората създава весело настроение.

Стана известно, че  на 16-и май Албано навършва 80 години. Той ще  отпразнува рожденият си ден с концерт на „Арена ди Верона“ и вероятно ще бъдат заедно отново  тримата- той, Масимо Раниери и Джани Моранди. На „Санремо” към това трио липсваше само Адриано Челентано. Той отдавна не излиза на концерти, но следи всичко. Пред  ежедневника Il fatto Quotidiano, Адриано Челентано аплодира легендарното трио на своите колеги Албано, Моранди, Раниери, като ги нарича „великолепни в мимолетния миг на историята”. Възхитен е от Марко Менгони!  Китикува Бланко, че обърна наопаки сценичната украса от рози,защото не чувал нищо в слушалките , смята, че явлението на 73-ия „Санремо” е Мадам – седма в класирането с песента „Il bene nel male” (как доброто в злото трябва  да се открива и цени в живота) , която много му  харесала и като интерпретация.   Адриано Челентано дава много висока оценка на фестивала и мнението му е като  апогей за 73-ия „Санремо” преминал при рекорден телевизионен интерес от над 66%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам Бътерфлай“ от Пучини /на 6-и април/, и от “Арена ди Верона“ -  “Травиата“ от Верди /на 20-и април/, с..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от израелската компания продуцент - Кореспондентката на БНР в Израел Искра Декало разказва за..

обновено на 26.03.24 в 17:27