Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Магнитски" не оказва влияние върху Бойко Борисов, няма да окаже влияние върху кампанията на ГЕРБ"

Проф. Антоанета Христова: Патриотичните партии имат асо в ръкава

След изборите на 2 април няма да бъде създадено редовно правителство, прогнозира тя

Проф. Антоанета Христова
Снимка: Добрина Карамболова, БНР

"Теренът в момента е на обществени настроения, които не одобряват никого - нито САЩ, нито Русия, нито ЕС. Теренът предполага, че никой от външните авторитети не може да повлияе на оценката (на избирателите - б.р.). В момента теренът е патриотичен. Патриотичните партии имат асо в ръкава за тези избори. Това, че те са патриотични - е добре, но това, че се свързват с външни фактори - е зле".

С този коментар политическият психолог проф. Антоанета Христова започна анализа си на политическата ситуация преди старта на кампанията за предсрочните парламентарни избори в предаването "Политически НЕкоректно".

"Реденето на листи по принцип създава напрежение навсякъде. ... Колаборацията ПП-ДБ е много естествена, те се намериха, не беше естествено да са отделно. Начинът им за определяне на опонента, дори врага - в случая ГЕРБ, начертаването на червените им линии, ценностната им ориентация, която е много повече ляво-либерална, отколкото център-дясно, ако щете и по произход на лидерите им. Всичко това прави тези две партии, като че ли задължително да се обединят", смята проф. Христова.

Според нея "Продължаваме промяната" е достигнала твърдото си политическо ядро и за тези привърженици няма значение какви факти и аргументи се излагат срещу ПП, защото те не ги чуват и не ги приемат:

"Процесът на свиване на ПП е спрял в твърдото им ядро. Коалицията им с ДБ е механично събиране на двете твърди ядра. Нищо повече няма да се случи".

"Магнитски" не оказва влияние върху Бойко Борисов. Негова грешка е, че се разграничи от санкционирания Владислав Горанов", коментира още политическият психолог и добави, че това е грешка, защото никой няма да обърне внимание на този факт и това няма да окаже влияние върху кампанията на ГЕРБ:

"Темата ще дава поводи за говорене на техните опоненти, но колкото повече тази тема се използва, публиката няма да харесва това, защото разчита политическото, а не оперативното в закона "Магнитски".

Според нея заявката на Борисов в телевизионно интервю, че ще бъде кандидат за депутат, е било импулсивно, а не "резултат на системно мислене". 

"БСП щеше да върви добре, ако не бяха тези вътрешни конфликти и изключвания. Тя прави едно напред, едно назад, сега дори две назад. БСП успя да завладее консервативно-патриотичното ляво, да създаде това ляво-консервативно мислене, но в същото време, поради лидерски особености, тази партия действа по възможно най-грешния път, който е в учебниците по политически мениджмънт - партиите не трябва да произвеждат конфликти", посочи проф. Антоанета Христова.

Нейната прогноза е, че след изборите на 2 април няма да бъде създадено редовно правителство:

"Начертаха се много дълбоки разделителни линии в първите дни на предизборната кампания. Най-вече от ПП и ДБ. Първи те очертаха картината - да не желаят категорично да направят в никакъв формат кабинет с ГЕРБ. Което очевидно показва, че те не искат да направят правителство, тъй като без ГЕРБ не може да се направи, формула не предполага".

Интервюто на Силвия Великова с проф. Антоанета Христова в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри павилиона, с който България участва на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19