Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Русия може да не спре в Украйна, това притеснява много страни"

Йордан Божилов: Байдън дава знак, че САЩ подкрепят напълно териториалната цялост и независимост на Украйна

"Справяне с каналджийството и укрепване на оградата - в това трябва да вложим повече усилия"

Йордан Божилов
Снимка: БГНЕС

"Посещението на президента Байдън в Киев е много знаково и то е първо знак към Украйна, че САЩ стоят изцяло зад нейната териториалната цялост и независимост".  

Това каза пред БНР Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност, бивш заместник-министър на отбраната. 

"Посланието е и към Русия, защото тази война е не само разрушаваща инфраструктурата на Украйна, но и срещу реда на мир и сигурност, който беше граден десетилетия", посочи той.

По думите му това, което притеснява много страни, е, че Русия може да не спре в Украйна, а ще се опита да върви към Молдова, Грузия, включително и към страни от НАТО и ЕС, което е много опасно:

"Ключовият въпрос е как ще се постигне мир. Различните гледни точки са, че мирът може да се постигне, когато е достатъчно силна и може да се защити, а Русия види, че не може да напредва и да завзема територии. Това е нещото, по което се съюзяват всички страни в НАТО и ЕС. Всички искаме мир, но той не може да бъде постигнат само с благи намерения". 

Според Божилов китайският дипломат "ще се опита да представи" в Москва мирния план, който той обяви на Мюнхенската конференция за сигурност - мирен план за уреждане на отношенията между Русия и Украйна:

"Нямаме представа какво ще включва той. Китайският представител на Мюнхенската конференция за сигурност категорично заяви, че Пекин ще работи за по-бързо решаване на проблемите. И другото - Китай категорично застава на принципа, че ядрено оръжие не трябва да се използва под никакъв претекст".   

В предаването "Нещо повече" експертът по отбрана и сигурност Йордан Божилов коментира и темата за мигрантския поток към България:

"Миграцията е обективен спрямо нас фактор и със заклинания и молби няма да стане промяна в ситуацията. Има и още много други фактори - международно положение; нашите мерки - оградата; трафикантите, с които трябва да се борим. Справянето с каналджийството и укрепването на оградата са неща, в които трябва да вложим повече усилия. Другият важен фактор е корупцията". 

Проблем на законодателство и на правоприлагане, така определи той несправянето с тези проблеми досега.

Според него България трябва да търси подкрепа от "Фронтекс" и от механизмите на ЕС за миграцията и бежанците:

"Подходът, който е приет, се базира на период, който е бил преди голямата миграция, преди да навлизат в Европа по милиони хора на година. Трябва да работим заедно с Гърция, Испания и т.н., това са граничните държави, през които минават мигрантите. Няма да спре миграцията. Влошаването на положението в различни региони ще породи нови миграционни вълни". 

Интервюто на Людмила Железова с Йордан Божилов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31