Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беларус създава доброволчески отряди

Доброволческите отряди се създават по нареждане на президента Александър Лукашенко
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Беларус създава доброволчески отряди по нареждане на президента Александър Лукашенко. В изказване пред Съвета за сигурност на Беларус той каза, че страната има нужда от паравоенни формирования на фона на войната в Украйна.

Китай изразява "дълбоко безпокойство" от ескалацията на конфликта в Украйна, а украинският президент Володимир Зеленски заяви, че войната трябва да свърши тази година с освобождаването на окупираните територии.

Развитието на събитията в Украйна, както се изрази Лукашенко, го принуждават да изгради допълнителна отбрана "във всеки град или село" в допълнение към наброяващата 45 000 души беларуска армия в "случай на агресия".

Министърът на отбраната Виктор Хренин поясни, че силите за териториална отбрана ще наброяват между 100 000 и 150 000 доброволци.

Преди година Лукашенко позволи на Москва да нахлуе в Украйна от беларуска територия. Миналата седмица президентът бе на изненадваща визита в Кремъл.

Безпокойство от ескалацията на войната в Украйна изрази и Китай. Външният министър Цин Ган призова "определени страни" незабавно да спрат да наливат масло в огъня. "Продължаваме да насърчаваме диалога за мир и да работим с международната общност", добави министърът тази сутрин в Пекин.

Докато вчера американският президент Джо Байдън изненадващо посети Киев, в Москва пристига най-висшият дипломат на Китай, за да представи китайската инициатива за мир в Украйна, която обяви на Мюнхенската конференция по сигурността.

След визитата на Джо Байдън в Киев украинският президент Володимир Зеленски заяви в традиционното си обръщение, че Киев работи за доставката на оръжия с широк обхват и други видове оръжия, които не са били включени досега в пакети с помощ от Запада. 

"Сега в Украйна се решава съдбата на целия световен ред, който се основава на правила, на човечност, на предвидимост", каза Зеленски, който благодари за "непоклатимата подкрепа".

Късно снощи Джо Байдън пристигна в Полша, където се очаква да произнесе реч за войната и да се срещне с лидерите на т.нар. Букурещка деветка – страните членки на НАТО от Източна Европа.

До момента няма официални реакции от Москва относно посещението на американския президент Джо Байдън в Киев.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше обявено най-новото предаване на обществената медия "Пътувай с Хоризонт". Освен за традиционния..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии".  Президентът Радев е на работно посещение в Гърция Като отправна точка за..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16