Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Кънчев: Излизането на Русия от "Нов старт" отваря вратата за безконтролно увеличаване на ядреното оръжие

Румен Кънчев
Снимка: БГНЕС

САЩ и Русия притежават  91% от ядрения арсенал на планетата. Договорът "Нов старт" е важен за ядрения баланс на планетата. Това обясни пред БНР проф. Румен Кънчев, експерт по международни отношение и бивш заместник-министър на отбраната.

"Договорът беше подписан в Прага от президентите Обама и Медведев. Тогава те бяха в добри отношения. С него се ограничаваха настъпателните стратегически ядрени оръжия. Всяка страна беше задължена да свали ядрените си бойни глави на носители до 1550 единици и да сведе до 700 единици стратегическите си ядрени бомбардировачи. Към 2018 година договорът беше изпълнен. Той позволяваше на всяка страна да прави на другата до 18 инспекции всяка година“. 

Налага се Русия да преосмисли тази своя заявка, смята проф. Кънчев.

„Може би Путин изпусна контрола върху това, което говори. Излизането от този договор отваря вратата за безконтролно увеличаване на ядреното оръжие, както през периода на Студената война. Тя завърши с около 57 хиляди ядрени бойни глави, разположени в двете ядрени сили“. 

Проф. Кънчев направи и прогноза за развитието на бойните действия в Украйна.

Любомир Кючуков: Вървим с широко отворени очи към глобален конфликт

„Русия вече е  подготвила своите части на бойното поле за атака. Тя вероятно ще се осъществи до 2-3 седмици. Приведени са всички боеспособни части. Инвазията вероятно ще започне в Донбас и Луганск, където са концентрирани най-елитните части, с които в момента разполага руската армия.

Западът, воден от САЩ, продължава да подпомага Украйна. Той ще продължи да консолидира световното обществено мнение чрез дипломация и опити да се обясни какво се случва там“. 

Цялото интервю на Георги Марков с проф. Румен Кънчев може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разпитани са четирима за катастрофата с кола на НСО

Разпитани са четиримата участници в катастрофата с кола на НСО, в която е бил и Кирил Петков. Сред тях са политикът и служителите на НСО. Днес предстои да бъдат разпитани свидетелите на инцидента от други автомобили, както и да бъде направена аутопсия на загиналия шофьор. Ще бъде взета и кръвна проба за алкохол, съобщи заместник-военноокръжния..

публикувано на 17.05.24 в 08:35

20% от зрелостниците в Ямбол не са допуснати до матурата по БЕЛ

Близо 20% от зрелостниците в област Ямбол не са допуснати до матурата по български език и литература заради слаби оценки. На изпита днес ще се явят 702 зрелостници. Заявления са подали 861 ученици от 18 училища в областта, като от тях 159 не са допуснати, уточни Стойко Стойков от Регионалното управление на образованието в Ямбол (РУО)...

публикувано на 17.05.24 в 08:10
Адела Качаунова

Адела Качаунова: В Европа не виждат ясно лицата на политиците ни или не желаят да ги видят

"Отдавна живеем с усещането, че процесите в България в Европа имат малко по-различна светлина. Там сякаш не виждат достатъчно ясно истинските лица на политиците или не желаят да ги видят . Лица, които са санкционирани за корупция, не бива да бъдат легитимирани, след като са прекарали в политиката твърде много години. Дали са всякакви признаци за..

публикувано на 17.05.24 в 08:08
Несебър

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас.

публикувано на 17.05.24 в 08:04

МОН връчва годишните награди за принос в науката "Питагор"

За 16-а поредна година Министерството на образованието и науката (МОН) ще връчи годишните награди за принос в науката "Питагор". Церемонията ще бъде открита от министъра на образованието и науката Галин Цоков. Наградите ще се връчат в 8 категории, като тази година ще бъде дадено за първи път специално отличие за комуникация на наука. Журито..

публикувано на 17.05.24 в 08:02
Музеят на хумора и сатирата в Габрово

164 години от провъзгласяването на Габрово за град

Днес е денят на Габрово, в който жителите му отбелязват 164 години от провъзгласяването на селището за град. Празникът ще започне с молебен за благополучието на жителите на Габрово. Денят е неучебен и учениците могат да се възползват от поканата на културните институции, които обявяват Ден на отворените врати за всички възрасти. За..

публикувано на 17.05.24 в 07:54

Русия експулсира военното аташе на Великобритания в Москва

Русия експулсира военното аташе на Великобритания в Москва като ответна мярка срещу идентичен ход на Даунинг стрийт, който обвини руското военно аташе в спонсориране на шпионаж и хакерски атаки срещу висши британски служители. От руското външно министерство са обявили британското военно аташе Ейдриън Кохил за "персона нон грата". Той..

публикувано на 17.05.24 в 07:48