Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Евентуалното несправяне с видеонаблюдението не може да бъде причина за оспорване на вота"

Стоил Стоилов: Най-добре е да има два протокола и събирането на данните да става в "Информационно обслужване"

"Да купят служебни калкулатори на СИК-овете"

Стоил Стоилов
Снимка: Борислава Борисова

"Решението на ЦИК данните от гласуването след преброяването на гласовете от хартиените и машинните бюлетини да бъдат вписани общо в протокола е необмислено, немотивирано, непрофесионално, да не кажа - глупаво! ... Не знам каква е целта на това решение".

Това каза пред БНР изборният експерт Стоил Стоилов и подчерта, че секционните избирателни комисии не притежават служебни калкулатори

Експертът подчерта, че смесеното гласуване - с хартиена бюлетина и с машина - ни връща към изборите на 4 април 2021 г., но с разликата, че тогава се е зачитал протоколът от машинното гласуване:

"Тогава в протокола имаше М - данните от машинния протокол, Х - данните от хартиените бюлетини и накрая общ брой. Сега ЦИК забрани на СИК да отпечатват машинния протокол, за да не препишат данните директно в протокола за машинното гласуване, условно казано. Сега комисиите ще бъдат принудени да броят, а машинният протокол и флашката ще бъдат използвани само ако има съдебно дирене"

По думите на Стоил Стоилов най-добре би било да се съставят два протокола - от гласуването с хартиени бюлетини и от машинния вот:

"Тези протоколи да се дадат в "Информационно обслужване" и там, по номера на секцията, да направят една колонка с числата от хартиеното гласуване, една колонка с числата от машинното и в третата колонка, като напишат формулата, автоматично ще се получат резултатите. Проблемът е, че там, където има брокери на гласове, те искат да знаят максимално бързо гласовете в конкретната избирателна секция. Това е причината да не се изчака едно такова събиране в "Информационно обслужване" на двата протокола и това е основната причина прочутите преброителни центрове да не бъдат въведени".   

В предаването "12+3" изборният експерт посочи липса на идентификация на произхода на машинните отрязъци (ролката), която да гарантира, че тази бюлетина е произведена точно от тази машина: 

"Ролките трябва да имат законова защита. Съвсем друг е въпросът за полиграфическата защита на хартията и съвсем друг е въпросът за деклариране на бюлетинката - от коя машина тя излиза". 

Стоил Стоилов определи въвеждането на задължително видеонаблюдение в избирателните секции като щуротия.

Евентуалното несправяне с видеонаблюдението не може да бъде причина за оспорване на вота:

"Никого не съветвам да лежи на тази кълка". 

Интервюто на Снежана Иванова със Стоил Стоилов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Летище

Първата група евакуирани кипърци от Ливан пристигна в Ларнака

Първата група кипърски граждани, евакуирани от Ливан, кацна днес в ранния следобед на летището в Ларнака с транспортен самолет на гръцките военно-въздушни сили. В рамките на плана за масоваевакуация на чуждестранни граждани от района на военните действия. Кипър има възможност на този етап да приеме около 7000 души, според външното министерство...

публикувано на 03.10.24 в 15:41

Бернхард Милес: За децата е важна европейската история на Германия

Денят на германското единство се чества на днешния трети октомври и това е националния празник на Германия. На трети октомври 1990 година е обявено обединението на Федерална република Германия и Германската демократична република в една обединена държава. В немското училище в столицата е подредена постерна изложба, посветена на..

публикувано на 03.10.24 в 15:31
Резервоари с гориво на атола Диего Гарсия

Лондон предава островите Чагос на Мавриций

Обединеното кралство обяви, че ще предаде островите Чагос на Мавриций след повече от половин век владичество и дълги преговори. Островите са със стратегическа важност в средата на Индийския океан, а един от тях – тропическият атол Диего Гарсия, е използван от САЩ като военна база за бойни кораби и бомбардировачи с голям обсег. Съобщението,..

публикувано на 03.10.24 в 15:25

Георги Гълъбов: С камерите за скорост се увеличава събирането на глоби, не и пътната безопасност

Използването на камерите и за отчитане на средна скорост ще доведе до наливане на още пари в кацата без дъно , наречена "Фонд за пътна безопасност" - увеличава се капацитетът на събиране на глоби, но не се увеличава пътната безопасност.   Това каза пред БНР Георги Гълъбов от Института за пътна безопасност и обясни, че това е фондът, "в който..

публикувано на 03.10.24 в 15:22
Екатерина Захариева

"Политико" търси нередности в декларациите на кандидатите за ЕК

Номинираната за български еврокомисар Екатерина Захариева е натрупала цяло състояние от недвижими имоти, твърди "Политико". Изданието се позовава на декларациите на кандидатите, до които получило достъп. То уточнява, че не е открило нищо нередно в тях. През 2008 г. Захариева купила парцел от 6850 квадратни метра и лятна къща на гръцкия..

публикувано на 03.10.24 в 15:11
Марк Рюте и Володимир Зеленски в Киев, 3 октомври 2024 г.

Марк Рюте: Русия няма думата по въпроса за членството на Украйна в НАТО

"Русия няма нито думата, нито право на вето за влизането на Украйна в НАТО", заяви генералният секретар на алианса Марк Рюте, който пристигна на изненадващо посещение в Киев. Това е първата му визита като генерален секретар и става само два дни, след като пое поста от Йенс Столтенберг. "Украйна има пълното право да се защитава...

публикувано на 03.10.24 в 14:47

ЕК предупреди България да транспонира коректно закона за борба с расизма и ксенофобията

Комисията изпрати писмо с официално предупреждение до България и още две страни членки да транспонират коректно закона на ЕС за борба с расизма и ксенофобията. Според Комисията законите в България, Естония и Ирландия не квалифицират или поне не го правят правилно, расистката и ксенофобска мотивация като утежняващ фактор за всички криминални..

публикувано на 03.10.24 в 14:31