Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България най-малко от ЕС подкрепят финансирането и изпращането на военно оборудване за Украйна

България е страната в ЕС, в която процентът в подкрепа на финансирането и изпращането на военно оборудване за Украйна е най-малък, става ясно от проучването "Стандартен Евробарометър". То е оповестено в навечерието на първата годишнина от началото на руската агресия в Украйна.

Едва в три страни членки мнозинството от анкетираните не подкрепят финансирането и изпращането на военно оборудване за Украйна. Това са Гърция с 59 на сто против, България с 57 на сто и Словакия с 56 на сто. У нас 33 на сто са за финансиране и оръжейна помощ за Украйна, а 10 на сто нямат мнение. Същевременно 65 на сто или две трети от жителите на ЕС одобряват тези мерки.


В България е най-слаба подкрепата за забрана руските държавни медии да излъчват в ЕС. Тя се одобрява само от 39%, докато 46 на сто са „против“. В ЕС спирането им има поддръжката на 67% от анкетираните.


Макар мнозинството у нас да са съгласни, че трябва да намалим възможно най-бързо зависимостта си от руските енергийни източници, България е една от двете страни-членки, където така смятат по-малко от 7 от 10 анкетирани. Тук обаче сме отстъпили последното място на Словакия. Процентите в България са 65 „за“, 23 „против“ и 12 нямат мнение. Като цяло в ЕС за намаляване на зависимостта са 84 на сто от допитаните.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Протест в столицата година след смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Една година след смъртта на Ани и Явор, чийто живот бе отнет на пешеходната пътека при кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе" в София, от Фондация "Ани и Явор: Ключът е любовта" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата“ организират протест тази вечер на мястото на инцидента. В знак на съпричастност след трагедията, при..

публикувано на 08.05.24 в 07:32

Теглят в ЦИК номерата на бюлетините на партиите за изборите на 9 юни

В 16 часа днес Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определи чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите, коалициите и Инициативните комитети за предстоящите избори на 9 юни. Също с теглене на жребий ще бъде определен и редът за представяне на кандидатите, регистрирани от политическите формации и Инициативните комитети, в..

публикувано на 08.05.24 в 07:27
доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ

Българската и Франкфуртската фондови борси предлагат двойно листване

Българската фондова борса съвместно с Франкфуртската фондова борса предлагат на компаниите възможност за търговия и на двете места или т.нар. двойно листване. Новият пазар, наречен EuroBridge, беше представен още през април. Вече има и една българска компания, която направи тази стъпка, която ще доведе до търговията на акциите ѝ в евро - и..

публикувано на 08.05.24 в 07:21

4,3 млн. пациенти в Европа се заразяват всяка година с допълнителна инфекция при престой в болница

Всяка година над 4 милиона пациенти в Европа се заразяват с поне една допълнителна инфекция по време на своя болничен престой.  Инфекциите, свързани с медицинско обслужване, са значително предизвикателство за безопасността на пациентите в цяла Европа, подчерта директорът на Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията доктор Андреа..

публикувано на 08.05.24 в 05:25

Кипър ще финансира изследователски проекти в авангардни научни области

С нови програми за над 16 млн. евро правителството на Кипър ще финансира изследователски проекти в авангардни области и ще подкрепи участието на младите учени в европейски научни дейности. Отварянето им за кандидатстване бе обявено във вторник от Фондацията за изследвания и иновации. По най-мащабната програма, наречена "Острови на върхови..

публикувано на 08.05.24 в 05:19
Летище

Хаос на британските летища заради проблеми при паспортния контрол

Съобщава се за хаос по летища в Обединеното кралство, свързан с електронните врати при паспортен контрол.  Някои от най-натоварените британски летища съобщиха, че граничните сили изпитват общонационален проблем, засягащ пътниците при паспортен контрол. От "Станстед" и "Гатуик" заявиха, че става дума по-конткретно за електронните врати при паспротнтата..

публикувано на 08.05.24 в 05:14
Клаус Йоханис и Джо Байдън

Румънският президент е готов да обсъди изпращането на зенитно-ракетен комплекс Patriot в Украйна

Румънският президент Клаус Йоханис заяви във вторник, че е готов да обсъди изпращането на зенитен ракетен комплекс Patriot в Украйна, след като Германия призова страните членки на Европейския съюз и НАТО да укрепят противовъздушната отбрана на Украйна, съобщава Ройтерс. "През последните няколко седмици имаше дискусии за това кой може..

публикувано на 07.05.24 в 23:20