Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна засили мерките за сигурност

Дмитро Кулеба
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна засили мерките за сигурност преди годишнината от началото на войната утре. На конфликта е посветена двудневната среща на Общо събрание на ООН, която трябва да приеме резолюция. В Хага европейската Агенция за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие "Евроджъст" създаде център за разследване на военните престъпления в Украйна.

"Това е геноцид", обяви от трибуната на Общото събрание на ООН украинският външен министър Дмитро Кулеба. В Ню Йорк той разговаря с китайския първи дипломат Ван И, с когото са обсъдили анонсирания, но все още непубликуван план на Пекин за мир в Украйна. "Ван И сподели с мен някои ключови елементи от китайското предложение", каза Кулеба, но подчерта:

"Дяволът се крие в детайлите. Трябва да видя пълния документ. Но така или иначе Украйна има свой собствен план и той е подкрепен от много държави. Говоря за плана на президента Зеленски, 10 прости стъпки за възстановяване на мира в Украйна и възстановяване на справедливия мир. Това ще остане наш основен приоритет, но ние сме готови да говорим с тези, които имат други идеи, които могат да ни помогнат да постигнем тази цел", заяви украинският външен министър.

А украинският президент Володимир Зеленски коментира, че не е виждал никакъв китайски мирен план, но че би приветствал среща между Украйна и Китай.

Западни дипломати коментираха в Ню Йорк, че усилията на Китай да се представи като миротворец целят единствено подобряване на имиджа на Пекин и утвърждаването на Китай като лидер в един нов многополюсен свят. Общото събрание на ООН трябва да приеме резолюция за Украйна, но запознати очакват по-малка подкрепа в сравнение с предишни гласувания. 

"Ще потърсим сметка на всички, които донесоха войната на наша земя", каза украинският президент Володимир Зеленски. Агенцията за съдебно сътрудничество на Европейския съюз "Евроджъст" създава нов център за събиране на доказателства за престъплението "агресия", извършвано в Украйна. Там съдилища вече са осъдили 26 лица от началото на войната и са повдигнали обвинения на близо 300 други, съобщи днес служител, цитиран от Ройтерс. Украйна разследва над 70 000 предполагаеми военни престъпления. 

Заради възможни провокации и обстрели от руска страна властите в Украйна призоваха гражданите да не посещават места, където има струпване на много хора.

Русия засилва военните действия в Украйна. През изминалото денонощие въоръжените сили са отблъснали около 90 руски атаки по фронтовата линия. 

В навечерието на годишнината от руската инвазия на площад "Трафалгар" в Лондон ще се проведе бдение, а Айфеловата кула в Париж и Бранденбургската врата в Берлин ще бъдат осветени в цветовете на украинското знаме. А в Москва ще има фойерверки, но за деня на защитника на отечеството. 


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Базар на социалните предприятия и субекти на социалната икономика в Ловеч

В Ловеч се открива Регионален базар на социалните предприятия и субекти на социалната икономика, който ще продължи и утре. Базарът се организира от Министерството на труда и социалната политика и Регионалният център за Развитие на социалната икономика в Ловеч, съобщи Градимир Пенков – координатор на центъра: "Участие в базара ще вземат..

публикувано на 10.05.24 в 09:22
Сателитна снимка показва руски бомбардировачи на военното летище Енгелс в Саратовска област на Русия, поразено след успешна украинска атака с дрон на 4 декември 2022

Свалени дронове в Украйна и Русия

Руската противовъздушна отбрана е свалила няколко украински дрона над територията на страната. По-рано украинският президент отново призива за ускорени доставки на оръжия и боеприпаси за украинската армия. Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус, обяви, че страната му ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за..

публикувано на 10.05.24 в 09:22
Перото е символ, използван и за приза Учител на годината

27-мо издание на "Учител на годината"

За 27-ма поредна година Синдикатът на българските учители провежда Националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на тазгодишното издание на конкурса са номинирани 70 учители и директори. От тях ще бъдат излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно, природо-математическо..

публикувано на 10.05.24 в 08:56

Ден на отворените врати в авиобаза "Враждебна"

Ден на отворените врати организират днес от авиобаза "Враждебна" край София. 16-а авиобаза е най-старото действащо авиационно формирование от състава на Военновъздушните сили на България. Посетителите ще може да видят авиационна техника, стрелково въоръжение и екипировка. Денят на отворените врати започва в 10 часа. А час..

публикувано на 10.05.24 в 08:47
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Откриват изложба "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации" в СУ

В Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски" днес ще бъде открита изложбата "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации". В нея са включени снимки и документи, показващи ярки епизоди от учебния, научния и всекидневния живот на студентите и преподавателите в аудиториите и учебните студия, както и учебни издания,..

публикувано на 10.05.24 в 08:33

9-о издание "На мегдана на другата България" започва в Палма де Майорка

9-ото издание на пътуващия събор "На мегдана на другата България" започва довечера с хоротека в Палма де Майорка . 78 групи от 17 европейски страни прииждат от днес в Палма де Майорка за Деветото издание на събора на български фолклорни групи от чужбина. В събота и неделя, в театър "Труй" в Палма, всеки състав ще представи 10-минутно..

публикувано на 10.05.24 в 08:31

Милен Керемедчиев: РСМ се разделя с пътя си към евроинтеграция

РСМ категорично се разделя с пътя си за своята европейска интеграция . Това каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката. Според него Северна Македония поема по познатия ѝ вече път на сближаване със Сърбия, Русия, Китай и Унгария , на пряка конфронтация със съседите и "противопоставяне на..

публикувано на 10.05.24 в 08:23