Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Закона за горите, свързани с предоставянето на дърва за огрев, са лобистки, твърят жителите на Осиково

дърва за огрев
Снимка: Радостина Чернокова

От началото на февруари са в сила промени в Закона за горите, свързани с предоставянето на дърва за огрев. Жителите на родопското село Осиково смятат, че измененията са лобистки. Призовават първата работа на бъдещите депутати да е цялостна промяна на закона, приет от 48-омото НС. 

Осигуряването на топло през зимата с дърва става все по-трудно. Причините са комплексни, а последната е промяната в Закона за горите, който е в ущърб на хората, каза кметът на село Осиково Велин Палигоров.

„Разбрахме, че има промяна в Закона за горите. На 7 февруари поканиха всички кметове в горското стопанство, за ни разяснят. Видяхме ,че този закон е убийствен за населените места в Родопите. За да ти дадат документ за сеч, трябва да имаш и такъв за резачка. Ни виждам как ще се справят старците. Младото население избяга“. 

Над 70 човека вече са се записали в кметството за дърва. Повечето от хора предпочитат сами да добиват дървата, защото е по-евтин вариант, каза секретарят в кметството Георги Бодуров. По думите му най-съществената промяна в Закона трябва да е отпадането на джипиес системата.

гора

„В селото няма фирма, пригодена да извозва дърва. Тя трябва да има джипиес система. Забраниха на пенсионерите, които имаха по една магаренце, да извършват добив в гората. Само богатите фирми могат да работят“

Хората са отчаяни и притеснени. Живеят на ръба и в лишения от храна и лекарства. Предполагат, че ще пестят и от топло през зимата.

„Как ще издържим ние с 500 лева пенсии? Направо ни затриват. Хлябът го вдигнаха, водата също. Какво ще правим?“

От началото на месец февруари са публикувани промените в Закона за горите и те касаят главно реда и начина на предоставянето на физическите лица относно списъци и срокове във времето и начина за добиване на дърва за огрев за физически лица, закупили за лична употреба държавни и общински гори, обясни директорът на Южноцентралното държавно предприятие Здравко Бакалов

„За първи път в закона се регламентират срокове във връзка със списъците, които се изготвят от кметовете на общини. До 30 април трябва да са готови. От наша страна ще бъдат одобрени количества, които ще задоволят напълно нуждите на физическите лица по общини и по държавни горски стопанства. Където е необходимо ще завишим тези количества"

Кметът на Осиково Велин Палигоров, търси отговор, но не намира

„Господата депутати не можаха да направят правителство, а пък този закон как го приеха всички?“


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пострадал район в Западна Суматра, 13 май 2024 г.

Десетки жертви на наводнения и "студена лава" на о-в Суматра

Най-малко 41 души загинаха, след като внезапни наводнения и потоци "студена лава" от вулкан удариха западния индонезийски остров Суматра. 17 души са в неизвестност. Проливният дъжд помете пепел и камъни от планината Марапи - най-активният вулкан в Суматра. Калните свлачища и порои наводниха два района, отнесоха хора и повредиха над..

публикувано на 13.05.24 в 12:11
Съдебна палата

Прокуратурата и МВР координират работата си във връзка с вота 2 в 1

Прокурори от Софийската градска прокуратура тръгват по столичните районни полицейски управления във връзка с изборите на 9 юни. От държавното обвинение съобщиха, че ще бъдат проведени серия от работни срещи с разследващи полицаи и служители от оперативния състав на МВР за работата по сигнали и дела за престъпления, свързани с нарушения на..

публикувано на 13.05.24 в 11:51
сбх

Повече от 100 автора представят изложба на исторически комикси

Повече от 100 автора представят изложба на исторически комикси. Ретроспекцията обхваща 3 периода - от 30-те години до 1944 г., от 1945 до 1990 г. и от 1990 г. до наши дни. Голямата изложба ще бъде показана в Съюза на българските художници на ул. "Шипка" 6.  Куратор на изложбата е Петър Станимиров от СБХ. Пред БНР той подчерта, че са обхванати..

публикувано на 13.05.24 в 11:43
Ивайло Иванов

От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли. Пред БНР Иванов припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от..

публикувано на 13.05.24 в 11:38

До 3000 евро бонус в Гърция за сигнал до властите за фалшива касова бележка

Близо 200 хиляди сигнала са подадени от гръцките граждани за фалшиви касови бележки. От днес се изплащат бонуси на съдействалите за разкриване на измами в големи размери. От днес се изплащат бонуси от по 3000 евро на граждани, които са информирали министерството на развитието за фалшив касов бон, което е довело да разкриване на случаи на..

публикувано на 13.05.24 в 11:20
Весислава Антонова

Весислава Антонова: Медийният ни пазар има правила, важното е те да не остават на хартия

" Българският медиен пазар има своите правила. Много важно е обаче те да не остават на хартия, а да имат реално приложение в живата журналистика, в активната журналистика. Ако те останат на хартия, това е повече от тъжно ".  Това коментира пред БНР Весислава Антонова, медиен анализатор и преподавател в УНСС. Според нея в последните години..

публикувано на 13.05.24 в 11:17
Весела Чернева

Весела Чернева: РС Македония трудно ще започне преговори с ЕС

Със сигурност в момента изглежда трудно да си представим, че РС Македония може да започне скоро преговори със ЕС, тъй като виждаме, че и по двете ключови за тази страна споразумения – това с България, последващото Френско за промените в Конституцията, а също Преспанското, от година по-рано, което отключи пътя на РС Македония към членство, са..

публикувано на 13.05.24 в 10:53