Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Политическото присъствие на другите се изчерпва с това да са против нас"

Томислав Дончев: Политиката не е състезание по надвикване, трябват диалог и компромиси

"Коалиция с ПП – трудна, с ДПС – ще разедини още обществото"

Снимка: БГНЕС

"Имаме амбицията да имаме повече депутати в парламента, но обществената и политическата динамики са много интензивни и няма как да съм сигурен как ще изглежда алхимията на общественото мнение след месец... Ние сме готови и за трите варианта - титулярно-партийно правителство, защо не с Бойко Борисов за премиер, неполитически кабинет или правителство на малцинството". 

Това каза пред БНР Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ. 

И подчерта, че номинациите за водачите в листите за изборите се правят на ниво местни структури, а Изпълнителната комисия рядко пренарежда имената, и то заради съображения от национално ниво. 

"Кастингът за листите е трудна задача. Трябва да има консервативна линия, да има приемственост, да се работи с опитни хора, в същото време отборът трябва да се освежава. Дали сме намерили оптималния баланс, надявам се - да". 

Според него една от причините за безплодните парламенти през последните две години е субстанцията на политическия егоизъм, която се е настанила трайно в Народното събрание. 

"Отвъд острата риторика ние имаме идентичност, програма, цели, принципи, експертиза. Много често цялото политическо присъствие на другите се изчерпва с това, че са против нас... По редица причини сътрудничество с ПП - от гледна точка на идеологическата аморфност на моменти, от гледна точка на странните алгоритми, по които се продуцират политическите решения, би било трудно. Ако трябва да се формира парламентарно сътрудничество, няма как това да стане без компромис". 

В предаването "Политически НЕкоректно" Томислав Дончев посочи, че от страна на програмни и идеологически послания ГЕРБ и ДПС имат сходства, но правителство от такава коалиция би разединило допълнително българското общество и едва ли подобно решение ще бъде подкрепено от структурите и симпатизантите на ГЕРБ. 

"Политиката не е състезание по надвикване или шампионат кой кого по-цветно ще обиди, а е процес, занаят, изкуство за самоуправление на обществото и в този сложен дискурс трябва да се раждат прагматични решения, които да са от полза за хората. Едно правителство трябва да има логика, смисъл, да бъде натоварено с минимум противоречия... Политиците трябва да си говорят, трябва да има и компромиси. След сформирането на следващия парламент трябва да има среща на всички лидери на политически сили, представени в новото Народно събрание". 

За списъка "Магнитски" подчерта, че това е многопластов сигнал - институциите в България не са в състояние да си свършат работата, "щом някой отвън ни дава имена и ние се гледаме смутено". 

По думите му новият парламент би започнал работа със съдебната реформа, след като служебният кабинет внесе усъвършенстваните текстове на закона

Интервюто на Силвия Великова с Томислав Дончев в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Огнян Атанасов в ТВ студио

Синдикатите: Трябват действия за справяне с климатичните рискове за работниците

КНСБ и представители на социалните партньори отдадоха почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници и поднесоха венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. Тази година на 28 април - Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки, световната синдикална общност..

публикувано на 26.04.24 в 21:44
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна за 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха окончателно оторизирани от Конгреса и след като Пентагонът отпусна оръжие от наличния си арсенал за 1..

публикувано на 26.04.24 в 21:29

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15