Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скалони е най-добрият треньор, Стоичков връчи награда при жените

Христо Стоичков участва в церемонията на ФИФА
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-добрият треньор в анкетата на ФИФА при мъжете за 2022-а година стана Лионел Скалони. Младият специалист изведе Аржентина до третата световна титла за страната си в историята на футбола и напълно заслужено вдигната награда, връчена му от иконата на световния футбол Фабио Капело. Неговите подгласници останаха Карло Анчелоти (Реал Мадрид) и Хосеп Гуардиола (Манчестър Сити), които станаха първи съответно в Шампионската лига и в английската Висша лига.

Церемонията на призьорите в анкетата на Световната федерация по футбол (ФИФА) се провежда в Париж. За разлика от "Златната топка на Франс Футбол", ФИФА продължава да връчва призовете на база постижения през календарната година.

"Благодаря на всички от моя щаб, на помощниците ми, на Валтер Самуел и Роберто Аяла. Благодаря и на света, че ме оцени", заяви Лионел Скалони, който спечели първото в историята зимно Световно първенство. Аржентинците спечелиха титлата след 3:3 в редовното време и продълженията и 4:2 при дузпите.

Сарина Вигман беше избрана за треньор номер 1 при дамите, след като спечели eвропейската титла с отбора на Англия. Специалистката от Нидерландия получи купата за номер 1 през годината от българската футболна легенда Христо Стоичков. Стоичков беше асистиран от бившата футболистка Джил Елис, треньорка на националния отбор на САЩ до 2019-а година. Другите две номинирани дами бяха Пия Сундхаге (Швеция) и Соня Бомпастор (Лион, Франция), спечелила женската Шампионска лига.

"Откакто се помня, обичам футбола. Винаги съм искала да постигна успехи, борила съм се за това всеки ден, всяка минута. Благодаря на семейството и близките ми хора", каза победителката от трибуната.

Мери Ърпс (Англия) е вратарка номер 1 при жените за 2022-а. Тя пази мрежите на Манчестър Юнайтед и Англия, а наградата й беше връчена от Дидие Дрогба. Емилиано Мартинес, който имаше огромен принос за световната титла на Аржентина, беше определен за номер 1 при мъжете на същата позиция - вратарската. Негови подгласници останаха Ясин Буну (Мароко) и Тибо Куртоа (Белгия). Наградата му беше връчена от Жулио Сезар и Ениола Алуку, която лично му връчи купата.

Наградата "Пушкаш" за най-красив гол за 2022-а година събра 11 номинации, от които три от женския футбол и една от футбола сред инвалидите. И именно човек с увреждания спечели приза. Това е Марчин Олекси от отбора на Варта (Познан), който е с един ампутиран крак и играе именно в първенство за хора с подобни недъзи. Алекс дел Пиеро и Карли Лойд му връчиха наградата. 

Сред номинираните бяха попадения на Димитри Пайет (Франция), на Амандин Анри от женския отбор на Лион, както и попадението на Ричарлисон от Бразилия срещу Сърбия на Световното първенство в Катар. Попадението на Олекси обаче беше наистина шедьовър – странична ножица на човек с един крак, изправил се върху едната си патерица, преди да забие топката във вратата.


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ботев (Пловдив) пусна в продажба билетите за Левски

Билетите за двубоя между Ботев (Пловдив) и Левски вече са в продажба, информираха от пловдивския футболен клуб. Дербито от 11-ия кръг на Първа лига е на 5 октомври (събота) от 20:00 часа на стадион "Христо Ботев". Пропуските за срещата вече са налични за закупуване в клубния магазин на „Колежа“, както и онлайн на kolezha.bg. Цените са както..

публикувано на 27.09.24 в 18:38

Потвърдено от Гуардиола: Родри е аут до края на сезона

Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола потвърди, че испанският полузащитник на тима Родри ще бъде аут до края на сезона. 28-годишният футболист напусна терена рано в мача от 5-ия кръг на Висшата лига с Арсенал (2:2). Медицинският персонал диагностицира Родри с нараняване на кръстните връзки. „Тази сутрин той претърпя операция на..

публикувано на 27.09.24 в 18:37

Шумен победи Ямбол на Черномореските игри във Варна

Отборът на Шумен спечели третото място на провеждащите се във Варна Черноморски игри по баскетбол. В мач за третото място момчетата на треньора Янко Янков надделяха на отбора на Ямбол с 97:75. За победителите Бено Зечич завърши с "трипъл-дабъл" от 14 точки, 11 борби и 13 асистенции. За Ямбол Бенджамин Стивънс завърши с "дабъл-дабъл" от 10..

публикувано на 27.09.24 в 18:35
Александър Томаш

Александър Томаш: ЦСКА е рекордьор по титли, не по втори места

Треньорът на ЦСКА-София Александър Томаш даде пресконференция на Националния стадион "Васил Левски" преди гостуването на отбора на Черно море във Варна.  Той отново коментира всичко актуални въпроси около отбора. "Всеки един мач е важен и дава три точки. Изправяме се срещу доста стойностен отбор, в последните години и трудно се играе там във Варна...

публикувано на 27.09.24 в 12:56
Виктория Томова

Виктория Томова отпадна във втория кръг в Пекин

Най-добрата ни тенисистка Виктория Томова отпадна във втория кръг на силния турнир на твърда настилка от сериите УТА 1000 в китайската столица Пекин с награден фонд от почти 9 милиона долара.  Томова загуби от поставената под номер 15 Паула Бадоса (Испания) с 3:6, 2:6 за 86 минути.  Въпреки поражението, софиянката заработи 34500 долара и 35..

публикувано на 27.09.24 в 11:54

Строежът на ст. "Българска армия" започна с изкопни дейности

Строежът на стадион "Българска армия" в София започна със старта на изкопните дейности в съоръжението. Снощи след 20.00 часа, изпълнителят на втората фаза от строежа на бъдещия "армейски" дом разположи багери, фадроми, камиони и фургони на площадката в "Борисовата градина". Движението на техническите средства в парка ще се извършва, като се..

публикувано на 27.09.24 в 11:14
Британи Браун

Британи Браун победи олимпийската шампионка на 200 метра

Олимпийската шампионка от Кения Фейт Кипиегон спечели бягането на 1500 метра на новия женски турнир по лека атлетика "Атлос" в Ню Йорк, който се състоя за първи път. В същото време бронзовата медалистка от Париж Британи Браун победи олимпийската шампионка Габи Томас в бягането на 200 метра. Състезанието е създадено от предприемача Алексис..

публикувано на 27.09.24 в 11:02