Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Народния театър съобщава мотивите си за уволнението на Александър Морфов

Александър Морфов и Велислава Кръстева
Снимка: БГНЕС

Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев ще обясни днес пред журналисти мотивите си за дисциплинарното уволнение на главния режисьор на театъра Александър Морфов.

Протести в защита на режисьора се очакват за трети пореден ден.

Подкрепящите Александър Морфов ще изразят своето недоволство от освобождаването му като главен режисьор пред Министерството на културата в два на обед днес за разлика от предишните два дни, когато хората се събираха пред Народния театър.

Пред културното ведомство протестиращите ще искат служебния министър Найден Тодоров да вземе отношение по казуса.

Подкрепа за Морфов дойде и от актьори от други трупи – Милен Миланов от театър „Българска армия“ заяви:

"Сашо Морфов ще остане в историята на българския театър с това, което е направил. А то е изключително значимо".

Докато поддръжниците на Морфов се събират пред министерството на културата по същото време директора на Народния театър Васил Василев ще обясни пред медиите защо го е уволнил. До този момент коментарът му е лаконичен:

"Има закони в тази държава и те трябва да бъдат спазвани. Заповядайте на пресконференция, тя ще бъде публична. Очаквам вашите въпроси и ще бъда насреща".

В писмена позиция ръководството на театъра твърди, че Морфов не е успял да намери диалог със своите колеги. Спектаклите му ще продължат да се играят в Народния театър, а опитите за вътрешно решаване на конфликта не са дали резултат заради външни провокации и системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гунди - легенда за любовта

В очакване на "Гунди - легенда за любовта"

"Звук  и картина се стовариха върху мен. Усетих такова присъствие, че сърцето ми щеше да спре" . Това сподели пред БНР Величка Маркова, съпруга на Георги Аспарухов – Гунди, по повод лентата за живота на футболната легенда, която ще излезе по кината на 18 октомври 2024 година. Маркова  е консултант на "Гунди - легенда за любовта". "Чела съм..

публикувано на 10.05.24 в 18:37
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа: "И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01

Предупреждение: Таванът на търговската надценка за хляба е опасен прецедент

Всяка намеса на пазара, която регулира и фиксира цени и надценки, влияе както на предлагането, така и на търсенето. Целият пазар би могъл дългосрочно да се изкриви , когато интересите по веригата не са балансирани. Това заяви в интервю за БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, във връзка с приетия от..

публикувано на 10.05.24 в 08:58

Арх. инж. Стоян Тодоров: Застраховането "Професионална отговорност" у нас не работи

"Когато един чужденец дойде в България, първото нещо, с което той се сблъсква, е реалността, а именно безпорядъка, който цари в нашите населени места . Това е тема, която касае всеки – качеството на живот". Това коментира пред БНР арх. инж. Стоян Тодоров, председател на Алианса за висока строителна култура, който вчера проведе конференция за..

публикувано на 09.05.24 в 12:13

"За Земята": Агенцията по околна среда крие доклад за системата за мониторинг на въздуха

Изпълнителната агенция по околна среда отказва да предостави доклад за състоянието на системата за мониторинг на качеството на въздуха, поискан по реда на Закона за достъп до информация, алармират от екологичното сдружение "За Земята". Агенцията, заедно с МОСВ, не могат да финализират повече от година и половина въпросния анализ. От..

публикувано на 09.05.24 в 10:45
Сергей Бойко

Сергей Бойко: Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много

Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много. Това заяви в интервю за БНР руският опозиционер Сергей Бойко - бивш координатор на щаба на покойния опозиционер Алексей Навални в Сибир и бивш общински съветник в Новосибирск. Според него, режимът на Владимир Путин може да остане на власт още дълго време. "Не бих..

публикувано на 07.05.24 в 09:53