Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Това е тежък междуличностен конфликт, който ощетява изключително много Народния театър"

Диляна Димитрова, Площад Славейков: Доброто име на Народния театър ще се върне с напускането на директора

"Уронването на престижа на директора се тълкува като уронване на престижа на театъра"

Снимка: Виктория Петрова

"Това е тежък междуличностен конфликт, който ощетява изключително много Народния театър."

Това каза пред БНР Диляна Димитрова от портала Площад Славейков по казуса "Морфов" и сътресенията в Народния театър "Иван Вазов". 

"Велислава Кръстева си отива с достойнство, а Александър Морфов е изгонен позорно", смята тя.

В основанията в заповедта за уволнение са описани случаи на неявяване на Морфов на работното му място, посочи журналистът. Още когато е ангажирал Морфов, Василев е трябвало да си е даде сметка, че той не може да бъде третиран като обикновен служител, подчерта Димитрова. По думите ѝ "това е професия, която не се побира в работно време".

Посочени са още надраскванията на вратите, "които се таксуват като уронване на доброто име на театъра".

Според Димитрова уронването на престижа на директора се тълкува като уронване на престижа на театъра.

"Заключението на юриста е, че се уронва доброто име на институцията Народен театър "Иван Вазов".

Не е вярно, че длъжността главен режисьор е създадена за Александър Морфов. Длъжността не е съществувала по време на предишния директор - Мариус Донкин, но преди това е била факт, обясни Диляна Димитрова в предаването "Преди всички".

Александър Морфов е бил основния коз в програмата на Васил Василев, с която е спечелил конкурса за директор, заяви тя.

"Той спечели конкурса с програма, която вече е невъзможно да бъде изпълнена. Оттук нататък доброто име на театъра може да се върне чрез неговото напускане на Народния театър."

Относно протестите в защита на режисьора Димитрова отбеляза, че при много от известните хора на изкуството липсва гражданска позиция.

"За мен най-важно беше отсъствието на много творци, колеги на Александър Морфов. Имаше повече медии, отколкото актьори, които излязоха с лицата си да подкрепят Александър Морфов. Липсваха дори хората, които станаха звезди благодарение на неговите спектакли."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

15 години "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив

За 15-и пореден път в Пловдив ще се проведе Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", който по традиция има пролетно и есенно издание.  Тази пролет форумът ще събере елитни солисти и ансамбли - началото на 12 май от 18.30 ч. ще постави блестящият цигулар Светлин Русев с програма от солови пиеси, а заедно с него на финала ще свирят..

публикувано на 10.05.24 в 17:48
Национален музей „Борис Христов“

Фестивалът "Борис Христов" чества две важни годишнини

През 2024-тa честваме 110 години от рождението на незабравимия български бас Борис Христов, а фестивалът, който носи неговото име, закръгля своите две десетилетия. Организатор и домакин на събитието е Националният музей "Борис Христов" - софийският дом на големия артист. Именно в това издание, което ознаменува двете кръгли годишнини, форумът..

публикувано на 10.05.24 в 17:01
Яйце от крава, мляко от кокошка - изложба

В Художествена галерия - Добрич откриха изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка"

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и експериментират по интересен начин с изразните средства на киното, фотографията, инсталацията,..

публикувано на 10.05.24 в 16:19
Стоян Радев

Стоян Радев: Да обичаш е умение, което придобива се с търпение

Тази вечер – 10.05, от 19 часа в Столичния куклен театър е премиерата на "И ние играем Ромео и Жулиета". Режисьор на спектакъла е Стоян Радев. "Идеята на Камен Асенов, който е актьор в Кукления театър, беше да тръгнем от там, че има вражда между  драматичните и куклените актьори. Това е находчиво хрумване, през което навлизаме в шекспировата..

публикувано на 10.05.24 в 15:48
Димитър Карамфилов и Константин Костов (от ляво на дясно)

"Джаз концерт по Мусоргски" на Константин Костов и Димитър Карамфилов на 12 май

В края на 19 век в изкуството се заражда ново направление - така нареченият реализъм . Постепенно Европа започва да излиза от романтичните украси в произведенията на изкуството и в него път си проправят обективизмът и истинската картина на действителността. Може би това е естествен процес, в който изкуството се развива – през замечтания поглед и..

публикувано на 10.05.24 в 14:52
Тони Дуковски

Тони Дуковски - "Детето на Враца", издаде първата си книга

Любимият фотограф на врачани Тони Дуковски, наричан от местната общественост "Детето на Враца", издаде първата си книга. Заглавието ѝ е популярният врачански израз - "И те така, те". Представянето на книгата събра много хора в градското читалище.  "Аз се изправих срещу нещастието, дадено ми от природата и човешка грешка, за да го..

публикувано на 10.05.24 в 14:30
проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов. Дългогодишен солист, хореограф и педагог, той е създател е на повече от 80 балетни постановки и автор на балетните фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските театри. Проф. Петър Луканов е роден през 1931 г. в село Брусарци, област Монтана...

публикувано на 10.05.24 в 13:50