Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ощетените са много, докато печелившият обикновено е един, посочи Симеон Горов

Радостина Славкова, "За Земята": Не са платени въглеродни квоти за почти 75 млн. евро

Снимка: БГНЕС

Стигнахме до сумата от почти 75 млн. евро, за които не са заплатени въглеродни квоти“, каза пред БНР Радостина Славкова от природозащитната организация „За Земята“, които изготвиха с доклад за подценени емисии и спестени финансови средства за последните 5 години.

„Европрокуратурата разследва истинността на данните за парникови газове, подавани към българските институции, а оттам и към европейските. Ние констатирахме в нашето проучване големи различия между данните, подавани към различни отдели на Изпълнителната агенция по околна среда и към КЕВР. До изпълнителната агенция са декларирани значително по-ниски емисии на въглероден диоксид и така е избегнато плащането на въглеродни квоти за това причинено замърсяване. Докато при КЕВР са подавани по-високи цифри, които вероятно са доста по-близки до реалните и на база на тях получават по-висока цена за произведената електро- и топлоенергия“, обясни тя в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Според Симеон Горов от „За Земята“ от това разминаване се облагодетелстват лицата, които държат съответното съоръжение:

„Когато те не заплащат сумите за квотите, тези пари остават в съответното дружество и по този начин то има по-голяма печалба или по-малък разход“.

По думите му по тази система незаплатените емисии ощетяват както българския, така и европейския бюджет пряко. Непряко обаче това ощетява гражданите на България, като влошава тяхното здраве, води до респираторни заболявания, добави той.

Ощетените са много, докато печелившият обикновено е един“, категоричен бе Горов и добави:

„Като се търсят преките собственици, може да се стигне до различни офшорни компании с хора, които живеят много обикновен живот, за да притежават множество офшорни компании с големи доходи. Системата, която в момента работи може би не само в България, изобщо в света, позволява да има анонимни печеливши“.

Радостина Славкова подчерта, че тяхното изследване се връща 5 години назад – декларираните емисии между 2017 – 2021 г. Разглеждаме 5 централи – топлофикациите в Перник и Сливен и 3 ТЕЦ – „Брикел“, „Марица 3“, и „Бобов дол“.

По думите й ключова роля имат фирмите, които проверяват и потвърждават информацията за изгорените суровини и отделените емисии от ТЕЦ-овете.

Друг проблем по веригата е, че почти всички инсталации от изследването притежават собствени акредитирани лаборатории, които по принцип би трябвало да са независими. В този случай не са такива, категорична бе Славкова. И добави:

„Отговорността тук е на българската служба по акредитация. Същият орган би трябвало да следи и за коректността на данните, подавани от верификационните фирми. Отново нямаме развитие по въпроса, дори обратното – виждаме примери как се поддържа акредитацията в продължение на 10 години на едната фирма, която е без ясно заявен собственик в търговския регистър. При другата фирма, когато има множество констатирани нарушения в предходните години, не само не се ограничава дейността й или да й се отнеме акредитацията й, а напротив – разширява се“.

По думите й роля в процеса има и Министерство на енергетиката.

При положение, че една организация без силата на държавата е в състояние да установи такива нередности, бих се изплашил да приема, че държавата не е имала възможността да го направи“, добави Симеон Горов и подчерта, че това прилича на „чадър“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха 21-годишен мъж за кражба на гориво от чешки тир край Монтана

Задържаха 21-годишен жител от област Видин за кражба на дизелово гориво от спрял за почивка тир край Монтана. При акцията е иззет и лек автомобил. Това е втората кражба на гориво за последните два дни. При обход на тирове, спрели да почиват на отбивка "Сухата чешма", край монтанското село Винище патрул на Пътната полиция - Монтана забелязали мъже да..

публикувано на 09.05.24 в 13:49

1 633 лв. е средният осигурителен доход през март

1 633,53 лева е бил размерът на средния осигурителен доход за страната през март, изчисляват от Националния осигурителен институт. От там уточняват и че 1 498,44 лева е средномесечният осигурителен доход у нас за периода от 1 април миналата година - 31 март тази година.  Той служи за изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец..

публикувано на 09.05.24 в 13:36

Около 200 души се включиха в шествието на т. нар. Безсмъртен полк в София

Около 200 души се включиха у нас в шествието на т. нар. Безсмъртен полк, което се провежда всяка година на 9 май по инициатива на Русия. Въпреки забраната от Столичната община те проведоха шествието.  Президентът Румен Радев поздрави лично участниците в инициативата.  "Историята не трябва да се забравя. Тука сме хора, които повечето от тях са..

публикувано на 09.05.24 в 13:26

Кипър отбелязва Деня на Европа и 20-ата годишнина от присъединяването си към ЕС

От днес до събота с много събития Кипър отбелязва Деня на Европа и 20-ата годишнина от присъединяването си към Европейския съюз. "За Република Кипър няма друга посока освен още по-силна Европа чрез по-нататъшна интеграция. Съюз за сигурност, с ясна геополитическа ориентация и стратегически цели" - това заяви президентът Никос Христодулидис в..

публикувано на 09.05.24 в 13:22
Мария Капон

Мария Капон: Време е за смелост!

"От едноличен модел на Борисов преминахме в двуличен модел на Борисов и Пеевски. Той трябва да бъде разграден с установяване на силно управление на страната. Затова и ние решихме след известна пауза, че е крайно време да направим нещо. Време е за смелост ". Това каза пред БНР Мария Капон от партия "Ние идваме!". "За нас битката срещу..

публикувано на 09.05.24 в 13:22

Активите на частните пенсионни фондове достигат близо 23 млрд. лева

Към 31 декември 2023 година активите на частните пенсионни фондове достигат близо 23 млрд. лева, а повишението им спрямо края на 2022 година е с 19%. Това сочат окончателните резултати от дейността по допълнителното пенсионно осигуряване за миналата година, публикувани от Комисията за финансов надзор (КФН). Общият брой на осигурените в четирите..

публикувано на 09.05.24 в 13:11

Сдружението за модерна търговия против регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия, което обединява по-голямата част от хипермаркетите за хранителни стоки, призова президента Румен Радев да наложи вето на новата регулация за надценката на хляба. Промените се отнасят до определянето на пределна търговска надценка от 15 процента за основните видове хляб. Нулевата ДДС ставка за хляба..

публикувано на 09.05.24 в 13:11