Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопски гайди огласят връх „Св. Илия“ на Националния празник 3 март

Снимка: yagodinska-peshtera.com

На връх Националния празник – 3-ти март, родопски гайди отново ще огласят връх „Св. Илия“, край Ягодинската пещера. 3-ти март е и празник на Туристическо дружество „Родопея“.

"Всяка година на трети март гайди тръгват пеша към връх "Свети Илия" заедно с десетки родолюбци от цяла България. На върха се произнася тържествено слово по случай Националния празник 3 март. Гърми се черешовото топче, игратя се хора и се провеждат състезателни игри от друежеството, с много награди и веселие. И така почитаме 3 март!", разказа в "Нощен Хроизонт" Снежана Кукунджиева, екскурзовод и член на Управителния съвет на дружеството.

Ягодинската пещера е дълга 10 км и е разположена на три етажа, от които само третият (най-нисък) е облагороден и електрифициран. За туристите в него е изградена 1100-метрова пътека. Входът и изходът към този етаж са изкуствено прокопани тунели с дължина 150 и 80 м. Общата денивелация на пещерата е 36 м.Естественият вход на Ягодинската пещера води към първия ѝ етаж, където е открито древно жилище, обитавано около IV хилядолетие пр. Хр. Находките говорят, че то е било дом на умели майстори-грънчари. Глината е добивана от вътрешността на пещерата и от коритото на Буйновска река. Съдовете са били изпичани в глинени пещи. Обитателите са принудени да напуснат своя дом след срутване, причинено от земетресение. В региона има десетки легенди, които разказват историята на Ягодинската пещера.

"Първият етаж на пещерата през средата на 17 век е използва като укритие от местното население, когато става масовото помохамеданчване на района. Около 300 човека са се укрили там - жени и деца. Но турците ги откриват. Но са се страхували да навлязат навътре по коридора на пещерата, затова запушили този тесен проход и го запалили. Хората са се издушли от пушека...

Ягодинската пещера

По-късно, когато се правят разкопки, се откриват над 200 човешки скелети. От преди 300 години. Докато пък в началото на пещерата, в предверието са открити артефакти отпреди 6000 години...тя е използвана като убежище от праисторическите хора...това са преданията...", поясни още за БНР Кукунджиева.

Друго предание пък разказва за българският Гордьо войвода, който многократно отблъсквал турските нашественици. Той е ръководил защитниците на Родопа планина и на нашия район - Девинския, със своите четници той се сражава с войските на Ибрахим паша, сподели още Кукунджиева в "Нощен Хоризонт".

Пещерата е уникална със своите безброй сталактити и сталагмити, „завеси“, „леопардови кожи“ (различно оцветени скални слоеве), пещерни перли. Тя има постоянна температура от 6 °C и влажност 92%.

Някои от вътрешните ѝ оформления напомнят за Дядо Коледа и Снежанка и седемте джуджета, Света Богородица и Младенаца, Пижо и Пенда, форми на животни и фантастични фигури.

Неописуемата красота на пещерата от години привлича влюбени двойки, които избират в нея да се врекат във вечна вярност. За 2023 г вече има три заявки за сватби на младоженци от София и Варна.

През предстоящите почивни дни Ягодинската пещера ще е отворена постоянно за туристи, добави още за БНР Снежана Кукунджиева.



Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В конкурса "Вкусотиите на Северозапада" най-добра маса наредиха от Съюза на слепите

Съюзът на слепите в Монтана с най-добра маса в конкурса "Вкусотиите на Северозапада". Над 20 участници представиха традиционни за региона гозби Пълнени чушки с боб, с ориз и праз, постни сърми, най-различни видове баници, питки, разнообразни десерти изложиха в кулинарния конкурс „Вкусотиите на Северозапада“. За втора поредна година НТС Монтана събра..

публикувано на 20.04.24 в 16:54
Временен медицински пункт във военна болница в Солун, Северна Гърция

Гръцки лекари с предложение да приемат и лекуват мирни граждани от Газа

Гръцки лекари изразиха готовност да приемат мирни граждани от Газа, пострадали в конфликта между Израел и радикалната групировка "Хамас". От Лекарския съюз в Атина се обърнаха към правителството с такова предложение. Съюзът на лекарите, които работят в държавните болници, отправи обръщение към министъра на здравеопазването. В него се..

публикувано на 20.04.24 в 16:41
Лидерът на

Ердоган разговаря в Истанбул с политическия лидер на "Хамас"

В Истанбул започна срещата между турския президент Реджеп Ердоган и политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания, съобщиха турски медии, цитиран от Ройтерс. По-рано Ердоган заяви лаконично, че разговорите ще бъдат в духа на установения дневен ред, докато според източници от "Хамас", двамата ще обсъждат войната в Ивицата Газа. Лидерът на..

публикувано на 20.04.24 в 16:36
Христо Гаджев

Христо Гаджев: Според мен има голям проблем с храненето в армията

Въпросът за храненето с армията не е решен. Това каза председателят на Комисията по отбраната Христо Гаджев. Той изрази изненада, че  правителството „Денков“ е удължило договора за осигуряването на военните с храна по време на учения. И посочи, че ще има изслушване в ресорната комисия.  Преди по-малко от месец правителство в оставка на Николай..

публикувано на 20.04.24 в 16:11

Текат довършителни работи по новия затвор край с. Самораново

Вървят довършителни работи по изграждането на новия затвор за 400 лишени от свобода мъже край дупнишкото с. Самораново. Проектът за новия затвор е за около 35 мил. лева и се финансира по  Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.  На 29 април ще бъдат отчетени резултатите по проекта. Комплексът ще бъде показан на норвежките партньори. Това беше..

публикувано на 20.04.24 в 16:02

Напрежението в Близкия Изток, войната в Украйна и други акценти от седмицата

През тази седмица напрежението в Близкия Изток се засили критично, след като за първи път Иран извърши нападение срещу Израел и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че регионът е „на ръба на опустошителен пълномащабен конфликт“. На фокус през цялата седмица беше най-вече Близкият Изток, тъй като бушуващият и без друго конфликт между..

публикувано на 20.04.24 в 15:52

Светли и топли пространства с подчертани детайли са тайната на модерното обзавеждане

Съчетанието на елементи в жилищното обзавеждане е умение като всяко друго – да разкажеш история, да композираш музика, да създадеш дизайн на списание или да направиш театрално представление. През 2024 година мебелите в нашия дом са именно тези детайли, които подчертават интериора , те са сияйното бижу в обзавеждането. Цветовете са..

публикувано на 20.04.24 в 15:42