Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови протести и сблъсъци в Гърция след влаковата катастрофа

4
Протест в Солун, 3 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция продължават протестите след влаковата катастрофа от вторник край град Лариса, при която по последни данни загинаха 57 души.

В Атина и град Лариса демонстрациите прераснаха в сблъсъци с полицията.

Сблъсъци пред парламента в Атина, 3 март 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди протестиращи, предимно младежи излязоха по улиците, за да изразят възмущението си след трагедията. Те скандираха срещу политиците, за които се смята, че носят отговорност за лошото състояние на железопътния транспорт в страната:

"Изпитваме най-вече гняв, че това може да се случи през 2023-та! Как два влака могат да се сблъскат? Как това се случва, когато на разположение имаме толкова много технологии?", каза студентът Ангелос Томопулос на протест в Атина.

"Ние ще бъдем гласа на онези, които загубиха живота си, така че това престъпление да не бъде прикрито, а някой да поеме отговорност", посочи колежката му Димитра Кокла.

"Познавам много студенти от Солун, които пътуват по този маршрут, така че от една страна съм притеснен. Не знам дали някои от приятелите ми не е бил там. Трагедия е, че много хора на нашата възраст загубиха живота си по този начин", добави техен колега.

Бдение пред парламента в Атина, 3 март 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Синдикатите в гръцките железници обявиха 48-часова стачка в събота и неделя заради фаталната влакова катастрофа. Стачката обхваща всички железопътни услуги, включително и крайградската железница на Атина, а синдикатите заявиха, че ще организират протест на площад "Синтагма" в неделя сутринта.

Железопътните услуги в Гърция са спрени от сряда следобед.

Сблъсъци в Солун, 3 март 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Освещават храма "Св. Неделя" в кюстендилското село Гърляно

Храмът "Св. Неделя" в кюстендилското с. Гърляно, започнат преди 20 години, вече е завършен, като ще бъде тържествено осветен и ще отвори врати за миряни, каза за БНР кметът Венелин Енчев. Кокетната черква е непосредствено до международния път за ГКПП "Гюешево" и Северна Македония.  На 30 май 2024 г., четвъртък, от 8:30 ч. ще бъде извършен..

публикувано на 28.05.24 в 19:42

Над 2000 военнослужещи и до 700 единици техника на учението "Тракийски воин - 24"

Най-голямото учение на Сухопътните войски за тази година "Тракийски воин - 24" започна днес, 28 май и  ще продължи до 4 юни. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Участват над 2000 военнослужещи и до 700 единици техника. В ключени са личен състав и летателна техника за непосредствена авиационна поддръжка и авиомедицинска евакуация от ВВС,..

публикувано на 28.05.24 в 19:41

Осигурено е финансиране на 7 проекта за ремонт на инфраструктура и водопроводи в Тетевенско

Кметът на община Тетевен Мадлена  Бояджиева подписа споразумения с министъра на регионалното развитие и благоустройството за финансиране на 7 проекта на обща стойност близо 15 млн. лева за ремонт на общинска пътна инфраструктура и водопроводи. Средствата се отпускат от държавния бюджет за 2024 г. по Инвестиционната програма за общински проекти...

публикувано на 28.05.24 в 19:22
Снимката е илюстративна, архив.

12-годишно момиче е пострадало при инцидент в училищен двор в севлиевското с. Душево

12-годишно момиче е пострадало по-рано днес при инцидент в училищен двор в севлиевското село Душево. По първоначална информация от полицията ученик се покачил на метален пилон, който се счупил и ударил по главата момичето. Нараненото дете е откарано в болница в Плевен. Няма опасност за живота му, допълват от пресцентъра на МВР.

публикувано на 28.05.24 в 19:17

Три обвинения за неправоспособния шофьор, блъснал три коли във В. Търново

Районната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняем и задържа за 72 часа неправоспособния 21-годишен водач, който след употреба на наркотици причини тази нощ катастрофа с три автомобила под крепостта Царевец.  Дрогиран блъсна три коли при гонка с полицията във Велико Търново Срещу неправоспособния водач са повдигнати обвинения за..

публикувано на 28.05.24 в 19:09
Протест след приемането на закона от парламента в Тбилиси, 14 май 2024 г.

Парламентът на Грузия отхвърли ветото на президента върху спорния закон за "чуждестранните агенти"

Парламентът на Грузия отхвърли ветото на президента върху закона, изискващ от неправителствените организации с над 20 процента финансиране от чужбина да се регистрират като агенти на чуждо влияние, съобщава Ройтерс.  САЩ наложиха санкции на Грузия заради Руския закон Съветът на Европа разкритикува Закона за чуждото влияние в Грузия Законът..

публикувано на 28.05.24 в 19:05
Меглена Антонова

Съветът на ЕС реши до 2030 г. 40% от енергийния микс да е от ВЕИ. Ще успее ли България да се справи?

Със специална церемония бе отбелязано завършването на рехабилитацията на ВЕЦ –Сестримо. С това се отбелязва и цялостното приключване на рехабилитацията на каскадата "Белмекен- Сестримо- Момина клисура".  Ремонтът на ВЕЦ "Сестримо", като част от каскадата, е на стойност 4,4 милиона eвро. На днешната церемония присъстваха зам.- министърът на..

публикувано на 28.05.24 в 18:49