Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без животински мазнини в мирото за коронацията на крал Чарлз III

Крал Чарлз Трети, 9 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Маслото, което ще бъде използвано за помазване на крал Чарлз Трети при коронацията му на 6 май, е било осветено на специална религиозна церемония в Ерусалим, съобщават британски медии.

Помазването със светото миро е една от свещените и загадъчни части на церемонията. Вече е приготвено ново количество за Чарлз Трети, но в съответствие със съвременните изисквания в него не са включени никакви животински съставки.

Маслото е било осветено в един от най-свещените християнски обекти в Ерусалим – църквата на Божи гроб.

В предишни версии на светото миро са включвали циветово масло от жлезите на малки бозайници и амбра от вътрешностите на китове.

Изготвеното миро за коронацията на крал Чарлз Трети не съдържа никакви животински продукти и това не е изненада, като се има предвид, че той е сред най-активните защитници на животните и дивата природа.

Сега то включва зехтин, произведен от специален сорт маслини, ароматизиран със смесица от етерични масла, сусам, роза, жасмин, канела, тамян, с добавка от портокалов цвят.

По принцип, въпреки че коронацията се приема като велик момент на национална помпозност и съблюдаване на исторически ритуали, в нея има и много силен религиозен елемент.

Помазването на краля е отзвук от кръщенетата и ръкополагането в религиозни ордени, като монархът бива символично докосван със светото миро по главата, гърдите и ръцете.

Това се смята за толкова свещен момент, че през 1953 г. не са били допуснати телевизионни камери да го заснемат при Елизабет Втора. Все още не е напълно ясно дали това ще стане и на 6 май при коронацията на Чарлз Трети.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Токът за бита поскъпва средно с 1,4% от 1 юли

Електроенергията за бита ще поскъпне средно с 1,4% от 1-ви юли, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране.  Дефицитът във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще бъде покрит с пари от Бюджета Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли Най-голямо е увеличението за абонатите на "Електрохолд", които ще плащат с 2,7 на сто..

публикувано на 04.06.24 в 13:54

Д-р Николай Михайлов: В парламента трябва да се изпратят хора, свободни от пропаганда

" От изключително значение е да се произнася думата "мир" на всички равнища - така, както у нас се произнася от президента, така, както се произнася от компетентни, смели, дълбоки и сериозни хора в колективния Запад, така, както се произнася в Европа, независимо от опитите да се забрани това произнасяне, независимо от мерките то да бъде..

публикувано на 04.06.24 в 13:48
Джеф Готлийб

Джеф Готлийб, МВФ: Младите безработни и неучащи са огромен проблем за пазара на труда в България

Усещането за нивото на корупцията в България остава много високо, коментира Джеф Готлийб, регионален представител на Международния валутен фонд за Централна, Източна и Югоизточна Европа. Според Готлиб в България има много висок процент от млади хора в трудоспособна възраст, които нито учат, нито работят, а това е огромен проблем за пазара на труда...

публикувано на 04.06.24 в 13:48
Александър Сабанов

Финансови корекции за близо 3,7 млн. лв. по проекти на Община Силистра

Заради пропуски в методиката на избор на изпълнител при обществени поръчки и заради просрочване на договори Община Силистра има наложени финансови корекции в размер на близо 3,7 милиона лева. Водят се дела за обжалване на нанесените санкции, но се очаква това да доведе до икономии при изпълнение на общинския бюджет за годината. Основно..

публикувано на 04.06.24 в 13:33

Дублират се членове на ОИК и на РИК в Благоевград, а председателят е един и същ. Как ще съчетаят работата?

Броени дни остават до изборите за национален и европейски парламент, а някои от делата за оспорване на резултатите от местните избори в област Благоевград продължават да държат в напрежение политическите сили, обществото и избирателните комисии. Интересното в областния център на Пиринско е, че част от състава на Общинската избирателна комисия..

публикувано на 04.06.24 в 13:17
Протестиращите са на ключовото кръстовище до ТЕЦ

Протестиращите на пътя Гълъбово - Мъдрец обявиха, че остават, докато не започне ремонт

На протест с блокада на международния път Русе - Свиленград в отсечката Гълъбово - Мъдрец излязоха днес жителите на села от общината. Те настояват пътната отсечка да бъде ремонтирана, тъй като свързва населените места и се използва от работещите в част от рудниците и топлоцентралите в комплекса "Марица Изток". Третокласният път е построен..

публикувано на 04.06.24 в 13:13
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Информация за "фабриката за помощи" във Великобритания е била подадена преди 3 г. в ГДБОП

Оперативната информация за случая с източване на социалната система във Великобритания от български граждани е била подадена още преди три години в ГДБОП. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов и уточни, че разследващите у нас са събрали информация по случая, докладвали са в прокуратурата и са уведомили колегите си във Великобритания:  Повече..

публикувано на 04.06.24 в 12:53