Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"С механизъм за наблюдение няма как да се въздейства на цените"

Стоян Панчев: Може да се мисли за намаляване на ДДС за определена кошница храни

"Държавата да не търси виновни за цените, а да седне и да направи изчисления"

Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

"Може да се мисли за намаляване на ДДС за определена кошница храни. В много от страните, където имаме по-ниски цени на храните спрямо България, една от причините е по-нисък ДДС. Още 2022 г. много от страните в Източна Европа и южната дъга на еврозоната започнаха да предприемат такъв тип мерки - за намаляване на ДДС на храните. Това е една от причините в Унгария, Чехия, Италия, Австрия яйцата са по-евтини, отколкото в България".   

Това е мнението на макроикономиста Стоян Панчев от Експертния клуб по икономика и политика (ЕКИП). 

С механизъм за наблюдение няма как да се въздейства на цените, категоричен беше още икономистът:

"Мерките на служебното правителство са палиативни, показващи загриженост, но не и някаква сериозна стратегия за справяне с инфлацията. Търсенето на виновни и инспектирането на веригите на доставките по-скоро отварят темата и ни карат да говорим за нея, но едва ли ще доведат до някакви промени".

Панчев обясни, че не вижда къде е злоупотребата, за да се говори за спекула:

"Имаме верига на доставката, в нея има различни играчи, които се конкурират за по-голямо парче от пая. Не са се сменили тези вериги на доставки от годините преди инфлацията и сега. Същото е било и през 2020 г, когато имаше дефлация. Няма промяна в начина, по който големият супермаркет взема кашкавала от мандрите".

По думите на експерта, за да се стигне до инфлацията, промяната е в паричната политика на големите централни банки:

"Когато тези нови пари в системата стигнат до крайния потребител, тези елементи от веригите на доставките започват да виждат повече и да болят повече, защото крайните цени стават по-високи. Не става дума само за цените на храните, важи и за други сектори от икономиката - здравеопазване, образование и други. ... Не се е случило нещо чрезвичайно в самата верига на доставки в последните две години, случи се инфлацията и сега повече забелязваме". 

Той препоръча държавата да не търси виновни за цените, а да седне и да направи изчисления, ако се намали ДДС на някой продукт - как това ще се отрази на цената му, защото ефектът не е еднакъв за различните видове стоки. 

Стоян Панчев коментира още:

"Вече може да се опитваме административно, с различни мерки от страна на правителството, някаква част от тези цени да бъдат намалени. Цялостен спад на потребителските цени може да се случи само при продължаваща промяна на паричната политика (на централните банки). С мерки на българското правителство, още повече с търсене на спекуланти няма да стане. ... Ако търсим начин да намалим цялата инфлация, това е с намаляване на търсенето". 

Според него големите хипермаркети имат разходи за обслужване на магазините с топлина, персонал, заплащане на наеми, реклама и потребителите могат да преценят дали надценката, която те слагат на стоките, не е честна:

"Ако преценят, че не е честна, могат да търсят алтернативи на големите хипермаркети. Има къде човек да си купи по-евтина продукция, по-близо до производителя, но това изисква по-голямо усилие".

Интервюто на Людмила Железова със Стоян Панчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На кръстовището на столичните улици

На 21 юни делото за смъртта на 15-годишния Филип, прегазен на пешеходна пътека в София, започва по същество

Делото за смъртта на 15-годишния Филип, който беше прегазен преди 8 месеца на пешеходна пътека на столичната улица " Шишман", започва по същество на 21 юни. След като изслуша страните, Софийският градски съд прие, че няма основание обвинителният акт да бъде връщан. Първите, които ще разпита съдът, са близките на детето. Нов опит за старт на..

публикувано на 23.05.24 в 17:02

ЖП гарата в Казичене е недостъпна след вчерашния дъжд в София, влаковете не спират на нея

Няма достъп до ЖП гарата в Казичене заради вчерашния дъжд в София и влаковете не спират на гарата.  Градушка с размер на лешник падна в София (обновена) Казичене, Кривина, Долни Богров, квартал „Христо Ботев“ и квартал „Слатина“ са сред най-пострадалите населени места в София след вчерашния дъжд с градушка. Всички служители на столичната..

публикувано на 23.05.24 в 16:33

БАН отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура

Ден преди 24 май, Българската академия на науките отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с тържествено събрание, което се проведе в зала "Проф. Марин Дринов" в сградата на БАН до пл. Народно събрание. Репортаж на Андрей Борисов: Тържеството беше открито с приветствие..

публикувано на 23.05.24 в 16:00
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Под натиска на протести Израел се връща на масата за преговори за примирие

Под натиска на протести Израел се връща на масата за преговори за примирие в Ивицата Газа и освобождаване на заложниците. Това става ясно от съобщение на кабинета на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Съобщението от кабинета на израелския премиер не съдържа никакви допълнителни подробности, но стъпката вероятно е продиктувана от..

публикувано на 23.05.24 в 15:56

Вторият транш пари за университетите вече е по сметките на висшите училища

Одобреният от правителството втори транш пари за университетите вече е по сметките на висшите училища, съобщиха от КНСБ. Около 6 милиона лева са за увеличение на заплатите на преподавателите с 50 лева със задна дата от 1 януари. Близо 26 милиона лева са за администрацията.  Заплатата за неакадемичния персонал със средно образование става 1680 лв.,..

публикувано на 23.05.24 в 15:55

61-годишна жена от Кочериново е починала в зъболекарски кабинет

Полицията и прокуратурата изясняват подробности около инцидент, при който жена от град Кочериново е починала в зъболекарски кабинет.  При рутинно лечение на 61-годишната пациентка е била поставена упойка по нейно изрично желание. 20 минути след това жената започнала да се задушава, а лекарката извикала екип на Спешна помощ, като междувременно правела..

публикувано на 23.05.24 в 15:53
Риши Сунак

Великобритания влиза в предизборна кампания, Сунак заяви: Аз съм верният човек

След като  насрочи за 4 юли общите избори в страната,   б ританският премиер Риши Сунак  заяви, че той и неговата Консервативна партия са правилният избор за осъществяване на промени и че разполагат с правилния план за гарантиране на сигурността на Обединеното кралство в днешния все по-несигурен свят.  Британският премиер Риши Сунак свика..

публикувано на 23.05.24 в 15:44