Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редица събития в Израел по повод годишнината от спасяването на българските евреи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отбелязването на годишнината от спасяването на българските евреи в Израел започна още на 26 февруари. То ще завърши на 24 май, когато през 1943 г. е манифестацията на софийските евреи срещу изселването им от столицата и жестоката разправа на полицията с демонстрантите. 

Пред Паметника за приятелство между България и Израел в Тел Авив ще бъдат положени венци и цветя дни, преди внушителна делегация от израелски потомци на българските евреи да замине за София и Скопие, за да вземат участие в тържествата. 

На 5 май ще се проведе станалият традиционен пикник в българската гора край Йерусалим, където са плочите на спасителите на българските евреи и мемориал в памет на 11 343 евреи от Тракия и Македония, допортирани в лагерите на смъртта. Пикникът винаги завършва с български хора. 

Около 24 май ще има научна конференция в Института "Яд Вашем", посветена на несравния факт на спасението на българските евреи. Акцентът ще бъде това, че те не са чакали само спасение отвън, а активно са се включили в борбата на българския народ срещу фашизма. 

Предвидена е и кинопанорама на български филми, посветени на темата. 

Председателят на най-голямата организация на преселниците от България в Израел Ино Ицхак си спомня събитията в България по време на Втората световна война. Тогава той е бил на 7 години. В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Ино Ицхак разказа за перипетиите на своето семейство тогава:

"Получихме писмо, че на тази дата трябва да бъдем на гарата цялото семейство и всеки да има куфар, че не се знае дали всички ще бъдат заедно. Отидохме на гарата, започнаха да ни споменават по имена. Пратиха ни във Враца, където бяхме до 1944 г. Там имаше бомбардировки. Така минахме, докато дойдога руснаците и ни спасиха. След това се върнахме в София". 

Доц. д-р Моше Мусек е дългогодишен директор на израелския национален архив и един от основателите и бивш дългогодишен председател на дружеството за приятелство Израел - България. Негова статия по повод 85 г. от спасяването на българските евреи в израелския вестник "Аарец" предизвика дискусии. За петициите в България той коментира:

"Аз четох петицията. 39 интелектуалци и професори пишат нещо нещо много важно - че България трябва да бъде горда, че спаси евреите в България. От друга страна трябва да каже, че в България във времето на войната фашисткият режим имаше цар, който беше антисемит. Затова, както други страни в Европа, България може да каже: Да, беше фашистки режим, имаше органзации на фашисти, на антисемити в тези години. В България има още такива антисемитски организации, но държавата обича евреите и държавата прави всичко, за да няма в страната антисемитизъм. Затова те трябва да бъдат горди, че спасиха евреите, от друга страна да кажат, че знаят, че този режим е бил много лош за евреите". 

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Joost Klein е дисквалифициран от "Евровизия" часове преди финала

Нидерландският изпълнител Joost Klein (Йост Клайн) е дисквалифициран от песенния конкурс "Евровизия" след инцидент зад кулисите. Това съобщи Би Би Си. Клайн беше сред фаворитите в тазгодишния конкурс с песента си Europapa. Проевропейският техно химн е посветен на баща му, който певецът губи на 12-годишна възраст заради рак.  26-годишният днес..

публикувано на 11.05.24 в 18:49

Ожесточени боеве за няколко украински села близо до границата с Русия

Продължават ожесточените боеве за контрол над няколко украински села близо до руската граница, докато руските военни се опитват да засилят атаките си в североизточната част на Харковска област. Руското министерство на отбраната твърди, че неговите сили са превзели пет гранични села в Харковска област. Нещо, което се оспорва от украинска страна...

публикувано на 11.05.24 в 18:30

В Кипър започват проявите за Международния ден на музеите

С над 130 събития в 28 музея от днес до края на месеца Кипър отбелязва Международния ден на музеите, който се чества на 18 май, и Европейската нощ на музеите. "Музеи за образование и научни изследвания" е темата на тазгодишния международен ден. Тя подчертава музеите като "динамични културни и образователни институции, способни да подхранват и..

публикувано на 11.05.24 в 17:34

Богата програма в Плевен за Европейската нощ на музеите и галериите

С богата програма Плевен се присъединява днес към инициативата Европейска нощ на музеите и галериите.  Събитията са посветени и на Празника на града, който се отбелязва на 15 май Вълнуващи и незабравими часове очакват плевенчани и гости на града. Богата програма е подготвила общината за Деня на Плевен - 15 май, чието начало е днес. На празника..

публикувано на 11.05.24 в 17:24

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева европейски средства.  Реставрацията стана 87 години след изографисването на светата обидел...

публикувано на 11.05.24 в 17:21

Надпреварата за правопис "Бъди грамотен" започна от Габрово

Църковният празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий беше избран за начало на тазгодишното издание на инициативата "Бъди грамотен". Надпреварата за правопис започна от Габрово. Габрово е първият град, в който екипът на Академика БГ гостува и под шатрата им на пешеходната зона в града габровци се спираха, за да проверят своите познания..

публикувано на 11.05.24 в 17:07

Екоорганизации искат с подписка да бъде публикуван докладът за измервателната система за въздуха

Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни измервателна система за въздуха. От документа се очаква да стане ясно какви са проблемите и защо не се измерват..

публикувано на 11.05.24 в 16:49