Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Кавала: Пътят на паметта е нашият тих парад

Александър Оскар: Съхраняването на паметта за Холокоста е общочовешка отговорност

"Да не допускаме грешките на историята да се случват отново"

5
Александър Оскар
Снимка: БГНЕС

"Опитите за национализиране на историята за спасението, приписването на заслуги на хора, които реално нямат заслуга, а напротив – документирана връзка с нацистката, човеконенавистна идеология, е не само неприемливо. То е обидно за самите спасители. Днес ние ги забравяме в името на това да създадем мит, който реално не се е случил."

Това коментира в предаването "Хоризонт до обед" на БНР Александър Оскар, председател на Организацията на евреите "Шалом".

"Ако не е била тази навременна намеса на лидерите на Българската православна църква, на общественици и политици, които да упражнят натиск върху властите тогава, не ми се мисли какво е щяло да се случи с тези близо 7000 евреи в Пловдив и още 1000 от Дупница и Кюстендил, които е трябвало да бъдат депортирани. На този ден ние трябва да почетем паметта на тези достойни българи, които излагат на риск собствения си живот, но ние трябва и да си спомним, да си дадем сметка, че злото винаги дебне зад ъгъла и никога не трябва да приемаме света, в който живеем, за даденост", посочи Оскар.

Депортацията на беломорските евреи започва на 4 март 1943 г. На тази дата сега в Кавала бе почетена паметта на депортираните. В церемониите се включиха официални лица, кметът на Кавала, митрополитът на областта, гости от Израел, роднини на загинали евреи, евреи от близките градове в Гърция и от широката еврейска диаспора по света. Пред мемориала в зеленото еврейско гробище на Кавала за първи път присъстваха и българи.

Снимка: Ирина Недева

"Нашата община реши панихидата да бъде организирана, така че да разсее тъмните облаци на историята, за да бъдат премахнати бариерите на умишлената забрава. Ние почитаме нашите мъртви, като създаваме мрежа от градове срещу антисемитизма, расизма, фашизма, срещу носталгията по нацизма. Пътят на паметта е нашият тих парад", подчертава в речта си кметът на Кавала.

Александър Оскар също участва във възпоменателните събития в Кавала преди дни.

"В началото на 1943 г. е подписан договорът между  българското правителство и нацистка Германия за депортацията на 20 000 евреи – 12 000 от т. нар. новоприсъединени територии на Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот и 8 000 евреи от Царство България – Пловдив, Дупница и Кюстендил. Практически близо 50 000 евреи от Царство България са били спасени от сигурна смърт в лагерите на смъртта. За съжаление, съдбата на евреите от новоприсъединените територии не е такава. Тези евреи са депортирани и умъртвени в лагера "Треблинка", изтъкна Оскар.

Съхраняването на паметта за Холокоста е общочовешка отговорност, убеден е той.

"Да не допускаме грешките на историята да се случват отново."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Снимки в галерията от церемонията в Кавала: Ирина Недева

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Костадин Филипов прогнозира 58 места на ВМРО-ДПМН в парламента на СР Македония

Много ми се иска въпреки антибългарската риторика, достигаща гнусни нива, да остане там някъде по митингите и обещанията преди изборите, и да се окаже, че все пак и маме някакъв партньор в Скопие с когото може да се работи. Тази си надежда сподели в интервю пред БНР Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие и..

публикувано на 08.05.24 в 16:20
Изглед към сградата на британския парламент.

Британски депутат напусна управляващата Консервативна партия и премина към лейбъристите

Във Великобритания Натали Елфик, която е депутат от управляващата Консервативна партия, премина към опозиционната Лейбъристка партия, заявявайки, че "торите са се превърнали в нарицателно име за некомпетентност и разделение".  Лошите новини за премиера Риши Сунак не спират след катастрофалното представяне на торите на местните избори. Сунак..

публикувано на 08.05.24 в 16:18

Нискотарифна авиокомпания базира нов самолет на летище "София"

Една от нискотарифните авиокомпания у нас базира нов самолет на летище "София", който ще лети до 5 нови европейски дестинации през лятото. Инвестицията за страната ни е около 100 милиона евро, посочиха от столичния аеропорт. Нискотарифната компания, отбелязвана като номер едно у нас от концесионера на летище "София" - "Софкънект", ще оперира..

публикувано на 08.05.24 в 16:00

Почина Райна Вълчева, бивш зам. главен редактор на в. "Труд"

На 5 май е починала Райна Вълчева, бивш първи заместник главен редактор на в. "Труд", съобщиха от семейството за "Хоризонт". Поклонението ще е в петък в Централните софийски гробища.

публикувано на 08.05.24 в 15:51
Руско самоходно оръдие на неуточнена бойна позиция, 18 май 2023 г.

Русия е превзела две села в Украйна

Руските сили са превзели село Кисливка в украинската Харковска област и село Новокалинове в Донецка област, твърди руското министерство на отбраната. В изявление се признава за нанесените тази нощ удари по военни и енергийни съоръжения в Украйна с дронове и ракети. "След кратко затишие се очаква Русия да продължи с масираните удари",..

публикувано на 08.05.24 в 15:44

ЕК иска от Х информация за намаляване на ресурси за модериране на съдържание

Европейската комисия поиска от платформата X (бивша Туитър) повече информация за намаляването на ресурсите за модериране на съдържанието и на дейностите в тази сфера. Искането е по Акта за цифровите услуги. Комисията иска също сведения за оценката на риска, извършена от Х за прилагането на инструментите на генеративния изкуствен интелект в..

публикувано на 08.05.24 в 15:37
Златоград

Тодор Батков-младши е втори в листата на ГЕРБ в Смолян

Истински избори в България отдавна няма, всичко е превърнато в технология на изборите, смятат родопчани, които на предстоящите предсрочни парламентарни избори ще изпратят в 50-тото Народно събрание  от 22-ри избирателен район общо четирима депутати. Как приемат последните политически събития хората от Смолянско, промени ли се животът им и какво..

публикувано на 08.05.24 в 15:22