Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шпигел": Един от фалшивите паспорти, с които е наета яхта за взривяването на "Северен поток", е български

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското списание "Шпигел" твърди, че най-малко един от фалшивите паспорти, с които е наета яхта за взривяването на газопроводите "Северен поток", е български.

Според разследване на германската обществена телевизия ARD и седмичника "Die Zeit" експлозиите на двата газопровода в нощта срещу 26 септември миналата година са извършени от шест души, които са наели яхта на пристанището в Рощок.

Представили са фалшиви паспорти, които според германските разследващи са "много добра изработка".

В яхтата са открити следи от взривни вещества.

В момента се водят три отделни разследвания на саботажа – в Швеция, Дания и Германия.

Още по темата ще чуете утре в предаването "Събота 150".


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затруднен трафик заради бури и катастрофи

Временно е затворен пътят Бяла - Плевен заради катастрофирал турски ТИР. Пострадали няма. Автомобилите се пренасочват по обходен маршрут - село Масларево, село Обединение, Полски Тръмбеш. Затворен за движение е пътят Дебелец- село Плаково. Там е катастрофирал товарен автомобил, превозващ дърва. Водачът е затиснат. Обходният път е през Килифарево,..

публикувано на 03.06.24 в 19:12
Сръбският президент Александър Вучич в избирателната секция в Белград, 2 юни 2024 г.

Частичен вот в Сърбия: СПП на Вучич печели в Белград и Нови Сад, опозицията - в Ниш

Президентът на Сърбия Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия  (СПП)  спечелиха убедително вчерашните повторни местни избори в Белград. Опозицията, която този път не се яви обединена на вота, отново обвинява управляващите в нарушения.  Местни избори в Сърбия - Белград, Нови Сад и Ниш Сръбската прогресивна партия печели и столицата..

публикувано на 03.06.24 в 19:09

Буря нанесе значителни щети в Ловешко

Буря нанесе значителни щети в Ловеч. Движението по главния път София - Варна е затруднено заради паднали дървета в районите на селата Микре и Сопот. Затворен заради паднали дървета е пътят Микре - Ловеч. Паднали дървета има и по други пътища в района. Над Ловеч се изля проливен дъжд, придружен с градушка. Има четири сигнала за паднали дървета...

публикувано на 03.06.24 в 18:52
 Константин Илиевски

Константин Илиевски: Всеки концерт на Симфоничния оркестър на БНР има собствена музикална енергия

Всеки концерт на Симфоничния оркестър на БНР има собствена музикална енергия. Това каза маестро Константин Илиевски, главен диригент на  Симфоничния оркестър на Българското национално радио,  който представи в предаването "Нещо повече" предстоящия на 7-и юни концерт на Радиосимфониците "Темпераментни ритми". "Този оркестър има изключително..

публикувано на 03.06.24 в 18:42
Дебора Михайлова

С разпити на свидетели в Районния съд в Пловдив продължава делото "Дебора"

С разпити на свидетели в Пловдивския районен съд днес продължи делото срещу Георги Георгиев, упражнил насилие над Дебора Михайлова от Стара Загора.  Процесът стартира в петък.  Всички заседания протичат при закрити врата, за да не бъдат оповестявани факти от интимния живот на пострадалото момиче и бившия ѝ приятел.   Обединяват двете разследвания..

публикувано на 03.06.24 в 18:28
Табелката на частния клуб със собственик Мартин Божанов-Нотариуса.

Казусът "Нотариуса" остава на дневен ред

Съдийската колегия на ВСС ще решава утре да бъде ли удължена работата на специалната комисия, проверяваща факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса. Преди това съдебните кадровици ще обсъдят установеното от Комисията досега. Свършеното е обобщено в доклад, в който се анализират..

публикувано на 03.06.24 в 17:59

Военното разузнаване предупреждава за възможен засилен миграционен натиск

В доклад на българското военно разузнаване за 2023 г. се посочва, че не са изключени опити за военно прекрояване на границите на Западните Балкани във формално съответствие с международното право. Според документа индикатор за такъв сценарий е нарастващият военен потенциал на определени държави.  Основни дестабилизиращи фактори остават..

публикувано на 03.06.24 в 17:30