Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва ремонтът на банята в столичния квартал „Овча купел“

Снимка: Евелина Стоянова

Започва ремонтът на банята в столичния квартал „Овча купел“. Близо 8 милиона лева ще бъдат инвестирани в реставрацията ѝ. Предвижда се в сградата да се правят и изследвания за ползата от минералната вода върху здравето на човека. Тя е построена 1920 година и започва да функционира 1933 година. През 80 –те години е затворена и започва да се руши. Архитект Георги Овчаров е проектирал сградата. След като бъде ремонтирана, банята ще бъде отворена за гражданите, посочва председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев: 

„Повече от 40 години тази красива сграда тъне в разруха. Дълги години Минералната баня е държавна собственост и по инициатива на кмета и на Столична община в началото на мандата тя е прехвърлена на общината. Веднага бяха предприети мерки заедно с колегите от Музея за история на София и от Софийския университет веднага да се кандидатства, за да можем да възстановим този архитектурен шедьовър”, заяви Георгиев.


Председателят на общинския съвет коментира, че до края на годината очаква да приключат дейностите по реставрацията и обновяването.

Минералната баня в кв. „Овча купел“ е едно от най-значимите технологични съоръжения в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, изградени на територията на София. Решението за изграждане на една от най-модерните бани след Освобождението е на министър Райко Даскалов от правителството на Александър Стамболийски. Строежът на минералната баня започва през 1920 г., продължава с прекъсвания до 1933 г. и струва на държавата 30 милиона тогавашни лева.

Банята функционира до края на 80 -те години на XX век, след което е затворена и, поради неподдържане, започва да се руши. През 2017 г. възниква пожар, който нанася сериозни щети в интериора, особено в помещенията с басейните и други общи части. Допълнително - множеството намеси за нуждите на филмовата индустрия, заличават голяма част от следите от автентичните функции на отделните помещения.

През 2019 г., с договор е прехвърлено безвъзмездно от Държавата, чрез областния управител на област „София“, на Столична община правото на собственост върху двуетажната сграда на минерална баня „Овча купел“, с цел нейното реновиране. Столична община и Регионален исторически музей – София предприемат незабавно действия за опазването на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „местно значение“.


В резултат на това е изготвен и одобрен проект за „Адаптация и реставрация на минерална баня "Овча купел" като рекреативен център с използване на минерална вода“. Той включва обособяване на две зони в сградата – зона „Рекреация“, в сутерена и на партерния етаж и зона „Наука“, на първия и подпокривния етажи.

В рекреативния център на посетителите ще се предлагат разнообразни процедури с минерална вода. Запазват се функциите на големите басейни, като се добавят две зони с по- гореща вода, ще продължат да функционират курните и душовете. Предвидено е изграждане на релакс-зона, парна баня, инфрачервена сауна, арома сауна, финландска сауна, студен шоков басейн и ледена стая.

В сутеренния етаж са проектирани помещения за солен релакс, за провеждане на терапии за лице и за коса, за масаж с локална баня и други технически помещения.

В зона „Наука“ (Център за върхови постижения) са ситуирани музикална зала, визуална зала за VR-демонстрации с интерактивни екрани, заседателна и конферентна зали.

На подпокривния етаж ще се помещават изследователските лаборатории „Социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм“ и „Анализ, дигитализация и реставрация на аудиовизуално наследство“, както и Център за продължаващо образование.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънреден Председателски съвет в НС решава дали да има извънредно заседание на НС

В Народното събрание се провежда Председателски съвет, на който трябва да бъде взето решение кога ще се проведе извънредно заседание на НС. То беше поискано с подписите на 51 депутати. Предложението е да бъде изслушан министър-председателят Димитър Главчев по темата за увеличението на пенсиите от 1 юли. По темата за пенсиите избухна..

публикувано на 17.05.24 в 10:37

С италианска изложба "Радост, тъга и надежда" започват Майските празници в Дупница

С избожбата "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“, която пристига от Болоня, Италия, днес започват  Майските празници на културата в Дупница, съобщават от Общината. Празниците се организират за 46-и път, завършват на 2 юни със заря за Деня на Ботев и загиналите за България и с фестивала "Мир на Балканите"...

публикувано на 17.05.24 в 10:30
Венцислав Караджов

Барикадиралият се полицай от Пловдив вече е в затвора

Бившият полицай Венцеслав Караджов от Пловдив, който получи доживотна присъда за убийство на родителите си, вече е в пловдивския затвор. Рано сутринта той се предаде на полицията, след като повече от 11 часа се беше барикадирал в дома си. Адвокатът на Караджов Зоя Тошкова, която вчера му е съобщила за окончателното решение на ВКС за..

публикувано на 17.05.24 в 10:28

За обществено обсъждане: През учебната 2024/2025 г. държавата плаща обучението на повече студенти

Държавата да плаща обучението на повече студенти в здравеопазването, военното дело и националната сигурност. Това предвижда Проектът за прием на студентите за учебната 2024 – 2025 година. Той е публикуван за обществено обсъждане. Държавата предвижда субсидиране на обучението в 38 държавни висши училища (включително и военните) на близо 42 900..

публикувано на 17.05.24 в 10:27
Софийски университет

С постановление МС вдигна минималната заплата в държавните университети

С постановление от вчера служебното правителство определя, че от 1-ви януари тази година размерът на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища е 2 100 лв., пише в правно-информационната система на МС. Увеличението е с 290 лева и обхваща 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. На 20..

публикувано на 17.05.24 в 10:21
Роберт Фицо

Състоянието на словашкия премиер – критично, но стабилно

Словашките лекари ще се срещнат в понеделник, за да обсъдят, предвид здравословното състояние на премиера Роберт Фицо, възможността за транспортирането му от Банска Бистрица до столицата Братислава, съобщиха местни медии, без да цитират източници. Фицо остава в критично, но стабилно състояние след като в сряда беше прострелян 4 пъти с огнестрелно..

публикувано на 17.05.24 в 10:11
Георги Готев

Георги Готев: България трябва да извлече поуки от случилото се в Словакия

България трябва да извлече поуки от онова, което се случи в Словакия . Това мнение изрази пред БНР журналистът Георги Готев, главен редактор на EURACTIVE – България, след покушението върху словашкия премире Роберт Фицо. Юрай Цинтула е обвинен в опит за убийство след стрелбата срещу премиера Фицо Милен Керемедчиев: Покушението над..

публикувано на 17.05.24 в 09:59