Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 50% от сигналите за опасни стоки в ЕС са от Китай и едва 22% за стоки от ЕИП

Дидие Рейндерс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над половината сигнали за опасни стоки в ЕС за миналата година са дошли от Китай и едва 22 на сто от Общността и трите асоциирани страни от Европейското икономическо пространство - Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Това съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс при представянето на доклада за портала за безопасност на нехранителните стоки в ЕС и асоциираните държави. България е в златната среда.

През миналата година към портала за безопасност са подадени над 2 100 сигнала от националните власти на участващите в системата 30 държави и те са били последвани от близо 4 хиляди действия във всяка страна. При 84 на сто от случаите е имало и допълнителни действия на национално ниво. Например, властите в Австрия са открили играчки с лесно разпадащи се части, което води до риск от задушаване при децата. Благодарение на портала, властите в Словения са открили такива стоки на своя пазар и търговците бързо са ги изтеглили. 

опасна стока

Според експерт, от всички подадени за миналата година сигнали, едва 3 са били за непосредствена опасност за здравето на потребителите. Той уточни, че в този портал не са включени хранителните стоки, нито медицинската апаратура.

За кои стоки има най-много сигнали през миналата година поясни еврокомисар Дидие Рейндерс:

"Когато погледнем за кои категории продукти имаме най-много сигнали за миналата година, виждаме, че това са играчките и моторните превозни средства. След това идват непосредствено козметиката, дрехите и електроуредите. При всички тях има рискове, свързани с химичните съставки - за такива рискове са 35 на сто от сигналите".

Дидие Рейндерс

Има сериозно подобрение на ситуацията, след като е развит инструментът за наблюдение онлайн "Web crawler". 
"Конкретно, този инструмент проверява уебсайтовете, за да открива списъци с продукти, за които е подаден сигналът в портала за безопасност. И той върши фантастична работа. Само за последните 6 месеца бяха анализирани над 600 хиляди уеб страници и бе установено, че в над 7 хиляди онлайн магазини се продават опасни продукти, за които бяхме получили сигнали в портала. Преди това трябваше да проверяваме уебсайтовете един по един. С портала за безопасност открихме повече опасни продукти не защото са се увеличили, а защото имаме повече инструменти да ги  намерим", подчерта еврокомисарят. Фирмите също съдействат за бързото премахване на опасните артикули:
"Виждаме, например, че 98 на сто от идентифицираните опасни стоки се премахват от фирмите в рамките на два работни дни. Също така забелязваме, че тези фирми редовно следят портала за безопасност"
Какво прави Комисията за възпрепятстването на вноса от страни извън ЕС и европейското икономическо пространство?
"Важно е да си сътрудничим със страните-производители, за да следим безопасността на продуктите в зародиш. Ние проучваме начините да правим това чрез продължаващите търговски преговори с другите страни, като Индонезия и Индия. Също така повишаваме информираността за тази безопасност в други страни и разбира се, в Китай. Имаме непрекъсната обучителна схема и често споделяме информация с китайските власти. По този начин можем да предотвратим или ограничим износа на опасни продукти в ЕС".
опасни стоки
30 на сто от проверените през миналата година USB-та в Белгия не са били с добра изолация, каза пред "Хоризонт" Калоджеро Лана, управител на белгийската лаборатория:
"Част от тях не бяха и според стандартите за възпламеняемост. Това означава, че при дефект те могат да се запалят. А по принцип пластмасата трябва да угасне от само себе си, иначе може да предизвика пожар. Имаше и пластмаса, която се разпадаше. Тогава може да се докоснат вътрешните части и има опасност от токов удар. А и някои вътрешни части могат да се отделят, което също е опасно".
66 сигнала за опасни стоки са подадени в България за миналата година, като са предприети 325 действия. Най-много те са били за химически продукти - 39 на сто, след това за автомобили - 18 на сто и за детски дрехи и стоки, свързани с грижи за детето - 15 на сто. В това отношение страната ни е по средата сред общо 30-те останали. Най-малко сигнали са подадени в Гърция - 7, а най-много в Германия - 430.
В Брюксел бе показан един конкретен опасен продукт - държател за биберон на фирма "Таралежка". Елена Георгиева от Комисията на защита на потребителите обяснява, че е опасна дължината на кордата - 
"В този държач е опасна и дебелината на самата корда-по-малка от 1.5 милиметра. Има и наличие на остри ръбове. Бебето може да се задуши с дългата корда". 
Как се процедира, когато стане ясно, че даден продукт е опасен?:
"Когато установим, че е такъв и се издаде заповед за изтегляне от българския пазар, публикуваме нотификация. Когато тя се разгледа на европейско ниво, бива валидирана и се публикува на сайта на Европейската комисия"
Има ли заплахи срещу членове на комисията от страна на засегнати търговци?
"Не сме имали заплахи, комуникацията с търговците е на много добро ниво. Възраженията си те могат да изразят в съда"


По публикацията работиха: Явор Римски, Мария Сивкова-Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив

Тяло на мъж е открито до детска ясла в Русе

Тяло на мъж е било открито в близост до детска ясла в русенския квартал "Възраждане", рано тази сутрин. По данни на полицията става дума за самоубийство. По случая се води разследване под надзора на прокуратурата.

публикувано на 29.03.24 в 11:46
Даниел Митов

С декларации в НС: ГЕРБ и ДПС с твърда подкрепа за НАТО, "Възраждане" - против

Пленарният ден в Народното събрание започна с декларации, посветени на членството на България в НАТО. От ГЕРБ-СДС определиха 20-ата годишнина от членството на страната ни в Алианса като наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи. Депутатът Даниел Митов подчерта, че това е доказателство за трайната сила на колективната..

публикувано на 29.03.24 в 11:18

Спират парното в София в последния ден на месеца

"Топлофикация" - София съобщи, че заради рязкото затопляне започва поетапно изключване на отоплението от 31 март. Потребителите, които искат да ползват отопление, могат да подадат заявления в клиентските центрове на дружеството в столицата. Топлофикационното дружество във Велико Търново също приключва отоплителния сезон и от 1 април..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите в НОИ, а за Националната здравноосигурителна каса и районните ѝ поделения са заложени 1 365 000 лв. Това предвижда проект на правителствено постановление за разпределение на общо 268 милиона лева от държавния бюджет за 2024 година, които са за компенсиране на възнагражденията..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Таксата за второ явяване на матура трябва да е разумна. Как плащат частни уроци?

Мисля, че е нормално образователната институция да има тази автономност, която е свързана със закона и да може да налага такси за някои от професиите . Това мнение сподели Юлиян Петров, председател на конфедерация „Образование“ в КТ „Подкрепа“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той коментира таксите за второ явяване на..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Снимката е илюстративна

Тест за въздушна опасност на 1 април в София

На 1 април от 11.00 часа ще се извърши тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при въздушна опасност на територията на Столична община. Тестът ще бъде за оповестяване при въздушна опасност. Ръководител на  дейностите за тестовото   предупреждение и оповестяване  е Главна дирекция Пожарна..

публикувано на 29.03.24 в 10:54
Венко Сабрутев

ПП-ДБ с проект за парламентарна комисия за пътната карта на "Турски поток"

От ПП-ДБ обявиха, че днес са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на "Турски поток". "Темата "Турски поток" беше част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отказваха да включат тази тема в дневния ред на Народното..

публикувано на 29.03.24 в 10:18