Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Вулджев: Таванът на надценката ще удари малките магазини, не веригите

"Забавянето на инфлацията не означава нито стопиране на ръста в цените, нито поевтиняване"

Георги Вулджев
Снимка: Иван Русланов

"Таванът на надценката ще удари малките магазини, не големите вериги. Веригите от иконимии на мащаба могат да намерят как да го понесат този удар. Но ограничение на надценката на стоките в едно квартално магазинче може да бъде много пагубно за него. ... Хубаво е, че вече не се говори за цялостен таван на цените. Това беше много глупава идея".  

Това мнение изрази пред БНР икономистът от ЕКИП Георги Вулджев.

Покачването на цените и повишаването на доходите вървят със сходни темпове, подчерта той.

"Заплатите растяха почти с темпа на инфлация. Това се вижда и от състоянието на пазара на труда - безработицата у нас си остава рекордно ниска. Политиките на наливане на пари в икономиката при пандемията, за да няма скок в безработицата, се оказаха успешни".

По думите на Георги Вулджев все още инфлацията остава на високи нива и ще отнеме време, според него поне една година, с "такива темпове да стигнем до 2-3% инфлация, каквато беше нормата": 

"Забавянето на инфлацията не означава нито стопиране на ръста в цените, нито поевтиняване, а означава че покачването на цените леко се забавя и няма да е така ускоронето, както беше преди няколксо месеца".

В предаването "12+3" икономистът коментира и фалита на трите регионални банки в САЩ:

"Няма да има пряко отражение нито за Европа, нито за България от фалита на трите банки в САЩ. Нашите банки са доста добре капитализирани. ... Това, което се случи, е симптом, че има проблеми във финансовата система на САЩ и те са свързани с това какво се случи с паричната политика на Федералния резерв. През миналата година имаше рязко обръщане на 180 градуса за 2-3 месеца, което беше наложено от инфлацията".

Интервюто на Петър Волгин с Георги Вулджев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ПМГ

Само един зрелостник от област Монтана ще се яви на матура по химия

Само един дванадесетокласник от област Монтана ще се яви на матура по химия и опазване на околната среда. Най-много са желаещите за английски език. По физика за втора поредна година няма кандидати. 805 зрелостници са подали документи да се явят на матура по български език и литература в област Монтана. Спрямо миналата година броят им се запазва...

публикувано на 14.05.24 в 16:02
Валдис Домбровскис

Зам.-шефът на ЕК Домбровскис се надява на бързо споразумение за 14-ия санкционен пакет срещу Русия

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис изрази надежда страните членки да постигнат бързо споразумение по предложения от Еврокомисията 14-и санкционен пакет срещу Русия миналата седмица. Той каза това след края на заседанието на министрите на икономиката и финансите на държавите от Общността...

публикувано на 14.05.24 в 16:00
Протест в Тбилиси срещу законопроекта за чуждестранните агенти, 1 май 2024 г.

Парламентът в Тбилиси прие закона за чуждестранните агенти

Грузинският парламент одобри днес на трето и последно четене закон за "чуждестранните агенти", който предизвика политическа криза в страната, предадоха Ройтерс и АФП. Сега грузинската президентка Саломе Зурбишвили вероятно ще наложи вето над текста, което обаче парламентът може да преодолее с допълнителен вот. Законът за чуждестранното..

публикувано на 14.05.24 в 15:43

Президентът удостои Мирослав Костадинов и Румен Петков със звание "бригаден генерал"

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои полковник Румен Петков, административен ръководител - председател на Военно-апелативния съд и полковник Мирослав Костадинов с висше офицерско звание "бригаден генерал", като Костадинов е назначен с указ и за командир на 2-ра механизирана бригада, считано от 6 май...

публикувано на 14.05.24 в 15:36
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, Полски Тръмбеш, 14 май 2024 г.

Полицията и прокуратурата работят по 17 сигнала за нарушения на изборното законодателство

17 са сигналите за нарушения на изборното законодателство, по които полицията и прокуратурата работят. Това заяви в Полски Тръмбеш вътрешният министър Калин Стоянов. Част от тях са за купуване на гласове, не са малко и сигналите за нарушаване на изборното законодателство: "Намерени и иззети са веществени доказателства, а именно списъци, на които..

публикувано на 14.05.24 в 15:19
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Реалистично е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2026 г.

Категоричен провал на политическата класа за присъединяването на България в еврозоната. В продължение на близо 10 години ние изпълнявахме всички критерии за присъединяване, най-вече за нивото на бюджетния дефицит и нивото на инфлацията. Това е оценката на икономическия анализатор Михаил Кръстев в интервю пред БНР. "В последните 4..

публикувано на 14.05.24 в 15:03
Протест пред парламента в Тбилиси

Бой в грузинския парламент

В грузинския парламент избухнаха сблъсъци преди очакваното приемане на закона за "чуждестранно влияние", предаде "Франс прес". Депутати от управляващата партия и от опозицията се сбиха по време на дебатите по законопроекта, който според критици дублира подобно руско законодателство, използвано за заглушаване на инакомислието.  Иракли..

публикувано на 14.05.24 в 14:56