Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наистина ли проектът за воден цикъл в Смолян е довел до поскъпването на водата?

От началото на годината жителите на планинската Смолянска област плащат една от най-високите цени на водата в страната.

КЕВР одобри стойността за един кубик вода да е 4,62 лв., което прави цената третата най-висока след Силистра и Разград. Поскъпването среща съпротивата на хора от различни населени места в областта, а във Фейсбук групите скокът в цената вече се обвързва с реализацията на проекта за водния цикъл в Смолян, финансиран по европейската оперативна програма Околна среда.

ТВЪРДЕНИЕ: Реализирането на проекта за водния цикъл на Смолян е причината за резкия скок в цената на водата в областта

Реконструкцията, подмяната и изграждане на ВиК инфраструктура, т.нар. "воден цикъл" е проект, който се финансира основно по оперативна програма "Околна среда", а местното участие е около 10%

Решението на КЕВР от края на миналата година цената на водата за района да поскъпне до 4,62 лв. за един кубик с ДДС е обжалвано от кмета на Смолян Николай Мелемов в Административния съд - София град.

Омбудсманът Диана Ковачева се противопостави срещу драстичния скок на цената на водата в Смолян. С подписка и писмо до областния управител жителите на община Доспат заявиха готовност за ефективни протести. Хората от девинското село Осиково пък с писмо до главния прокурор обявиха гражданско неподчинение и отказват да плащат водата.


Последва посещение на главният прокурор Иван Гешев, а Окръжната прокуратура в Смолян възложи на КЕВР и Регионалната здравна инспекция да извършат проверки. Изискани са документи от ВиК - Смолян, съобщи на брифинг говорителят на прокуратурата Станчо Станчев:

"След получаване на материалите от така възложените проверки ще бъде извършена преценка от страна на Oкръжна прокуратура - Смолян за по-нататъшни действия, какви следва да бъдат предприети в тази насока. Но искам да уверя, че прокуратурата ще направи всичко възможно да бъдат изпълнени законовите изисквания по отношение качеството на водата в село Осиково и няма да пожалим и усилия в тази насока".

ВиК Смолян е изцяло държавно дружество, чийто принципал е министърът на регионалното развитие. Компанията обслужва 10 общини в областта - Баните, Девин, Борино, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Смолян и Чепеларе.

В цената на водата се калкулират три компонента - доставяне на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Всеки от компонентите има своя цена, обясни модела на ценообразуване управителят на ВиК – Смолян Румяна Янчевска. Тя заяви, че цената за доставянето на питейната вода е 2,57 с ДДС, за отвеждане на отпадъчните води е 71 стотинки. Най-голям е скокът за пречистването на отпадъчните води - 1,34 ст. Причината е, че там най-силно се е усетило поскъпването на тока.

Тя беше категорична, че в община Доспат няма населено място, което плаща цена 4,62 лв.:

"Там има 8 населени места, половината плащат цена 2.57 само за доставка на питейна вода и 3.28 в населените места, където се плаща и канализация. Там (в Доспат) нямаме цена 4,62 лв. Такава има в Борино, където от миналата година вече работи пречиствателната станция за отпадни води".

Така оказва се максимално скъпа цена на водата 4,62 лв. заплащат жителите на населени места с пречиствателни станции - Смолян, Мадан, Рудозем, Борино и Златоград.

На 30 декември КЕВР одобри размера на цената за тази година. По думите на Румяна Янчевска фактор за увеличението е и поскъпването на строителните материали, които се използват при отстраняване на авариите.

По проекта за воден цикъл на Смолян стойността на безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда“ е 70 млн. лева. Парите са предназначени за проектиране, изграждане, реконструкция, рехабилитация или подмяна на канализационни мрежи. По него е предвидено да се подменят и изградят общо 22 км водопроводи и 46 км канализация в областния град.

От своя страна ВиК участва с около 10% съфинансиране, отделно е ДДС-то, което ще се възстановява.

Управителят на ВиК - Смолян Румяна Янчевска обясни, че, за да се осигури съфинасирането от страна на дружеството по проекта за воден цикъл, има сключени три договора с Европейската банка за развитие, като единият от тях е безлихвен. Тя определи като стечение на обстоятелствата, че тази година са първите плащания на главници по тези кредити и затова скокът е по-голям, но в плана за следващите години това няма да е така.

"Не трябва да се сърдим на Европейския съюз. Напротив, трябва Смолян да бъде благодарен за това, което се случва с всички плюсове и минуси в процеса на строителство, които сме ги коментирали - забавяне на асфалтиране и други неща, но в крайна сметка ние ще получим една много подобрена и разширена инфраструктура, която иначе не биха могли нито общината, нито ВиК да си я позволят.....Приходите, които идват от един район, не могат да покрият разходите, които са необходими, за да може нормално да функционира ВиК мрежата. Значи имаме 3 общини, които запазват баланса. Естествено град Смолян, който балансира цялата група, Девин покрай минералната вода и Чепеларе в някои от годините също, там малко по-различно. Може би като курортен град всъщност това също има значение, защото има и външни посетители и съответно повече консумация на вода, говоря за миналата година, грубо. Т.е., ако не е градът Смолян с неговото потребление, няма да могат да се покрият нуждите на останалите общини и населени места...".

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че реализирането на проекта за водния цикъл на Смолян е причината за резкия скок в цената на водата в областта е ПОДВЕЖДАЩООскъпяването е мотивирано от нарастващата инфлация, водеща до значително повишаване на цените на основни стоки и материали в областта на строителството.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деян Йованов: Не бива да бъдем прекалени песимисти за българо-македонските отношения

Загубилите изборите в Северна Македония – СДСМ, преживяват може би най-голямото си поражение в най-новата история. Най-вероятно остават на трето място. Ако няма спешни промени, СДСМ може да доживее съдбата на гръцкия ПАСОК. От друга страна, опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ спечели най-много мандати и ознаменува огромна победа. Това гласи..

публикувано на 09.05.24 в 08:54

МВР открива денонощна линия за нарушения за изборите

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл  izbori@mvr.bg  - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Осигурената допълнителна възможност е част от предприетите от МВР мерки за..

публикувано на 09.05.24 в 08:47
Джо Байдън

Байдън предупреди, че САЩ може да спрат оръжейни доставки за Израел

Американският президент Джо Байдън заяви, че Съединените щати ще спрат доставките на някои видове оръжия за Израел, ако той предприеме военна операция в град Рафах в най-южната част от ивицата Газа. Световната здравна организация предупреди за влошаване на хуманитарната ситуация в района. В интервю за Си Ен Ен президентът Байдън призна, че с..

публикувано на 09.05.24 в 08:46
Радан Кънев

Радан Кънев за евровота: Ще има вълна вдясно, но няма да е антиевропейска

Няма европейска държава, в която предизборната кампания за ЕП да е едномесечна – тя е между година и 6 месеца. Това каза в интервю за БНР евродепутатът Радан Кънев, който отново е кандидат за Европейския парламент в листата на ПП-ДБ. "Много хора в България, добре образовани и добре настроени към ЕС, не знаят колко важна законодателна..

публикувано на 09.05.24 в 08:31
Москва, 9 май 2024 г.

Паради по случай Деня на победата в Русия

Страната отбелязва днес 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия по време на Втората световна война. Честванията преминават под знака на войната на Русия срещу Украйна и взаимни обвинения между Москва и Киев за атаки срещу цивилни. В Хабаровск се състоя най-големият парад в Далечния изток. Показани бяха легендарни танкове от..

публикувано на 09.05.24 в 08:26

Започва Софийският фестивал на науката

В "София тех парк" се открива Софийският фестивал на науката. Предвидени са изложби, работилници и демонстрации. Фестивалът е четиридневен и се организира от фондация "Красива наука". Организаторите посочват, че още през март за получили заявки за участие на 2500 ученици от десетки училища от София, Самоков, Пирдоп, Златица и други близки до..

публикувано на 09.05.24 в 08:15

Транспортният бранш излъчи Николай Рашков като кандидат за евродепутат

Ще бъде ключово кои са хората, които оттук нататък представляват нашия държавен интерес. Това каза пред БНР Николай Рашков, издигнат от транспортния бранш у нас за кандидат за евродепутат. Той е част от гражданската квота в листата на ГЕРБ. ГЕРБ-СДС се регистрира за евроизборите: Води Росен Желязков, без Мария Габриел В европейските..

публикувано на 09.05.24 в 08:06