Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Дацов: Разхлабената финансова политика си има своята цена

Любомир Дацов
Снимка: Стопкадър, БНТ

"Беше ясно, че разхлабената финансова политика си има своята цена. Това е моментът, когато онази неразумна политика на изпреварващо нарастване на всякакви доходи, харчене без контрол, намаляване на ДДС поради една или друга лобистка поправка доведе до това състояние, което е в момента".

Това каза пред БНР финансовият експерт Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите, и уточни, че от 2021 г. група икономисти са предупреждавали за това. И добави:

"Бюджетът е голям и инерционен и при него не проличават веднага грешките. Те проличават след една или две години. ... За никой, който се занимава професионално с публични финани, това, което се случва, не е изненадващо". 

По думите на Дацов в публикуваните от ЕК правила за бюджетите много ясно се казва, че "в следващите няколко месеца България ще трябва да влезе в параметрите поне на 3% дефицит за тази година. Иначе ще следват процедурите за свръхдефицит от следващата година".

Финансовият експерт прогнозира, че ако тенденциите в Бюджета се запазят, както вървят от началото на годината, дефицитът в края на годината ще е между 8 и 9 млрд. лева:

"За да покрием изискването за 3% дефицит, трябва да имаме максимум 5,5 млрд. лева дефицит в края на годината".  

Той беше категоричан, че при всички положение трябва или да намалим разходи, или да увеличим приходи за между 3 и 4 млрд. лева минимум:

"Няма друг механизъм".

Валутният борд не е застрашен, ако бъдат взети мерки, подчерта бившият заместник-министър на финансите и уточни:

"Ако за следващите 3 години не направим нищо, приблизително около 30 млрд. лева ще бъде дефицитът и съответно дългът, който ще трябва да поемем за следващите 3 години. Това означава инфлацията да се задържи по-висока, отколкото ще бъде в другите страни в ЕС, и понеже имаме фиксиран курс, това ще доведе до натиск за промяна на курса. Това е едно предположение, което може да се случи слез 3 или 4 години, ако ние не правим правилната политика. Това се казва в този Доклад и никой да не си мисли, че някой се готви да бута валутния борд. Просто се казва, че очевидно се случват лоши неща и трябва да направим правилните стъпки".

Интервюто на Людмила Железова с Любомир Дацов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Пенчев със самостоятелна изложба в Силистра

Самостоятелна изложба с идеята за празнично настроение откри тази вечер в Силистра художникът Стефан Пенчев. Експозицията е в Художествената галерия и включва близо 50 платна с акварелни и акрилни бои, като има направени и няколко колажи със смесени техники. Картините са рисувани в последните няколко години и са почти абстрактни, но..

публикувано на 25.04.24 в 20:27

Кирил Петков за отстраняването на Росен Желязков: Това е вот на недоверие

Отстраняването на председателя на НС Росен Желязков беше политическо съобщение към ГЕРБ, че ПП ДБ повече няма да участва в управление с тях, докато не се освободят от зависимостта си от Делян Пеевски. Това заяви съпредседателя на ПП ДБ Кирил Петков на среща със симпатизанти в София: Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е..

публикувано на 25.04.24 в 20:21

Студенти в Париж протестираха за ставащото в Палестина

Студенти в Париж се присъединиха към пропалестинските демонстрации на техни колеги от университети в САЩ. Студентски пропалестински протести в САЩ Стотина студенти от парижкия университет за политически науки вдигнаха палатков лагер в подкрепа на Палестина в двора на кампуса, преди през нощта да бъдат отпратени от полицията.  "В Газа вече..

публикувано на 25.04.24 в 19:47

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското управление в американския град. При акцията са ранени четирима полицаи.  Същевременно протестиращи..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица Българският еврокомисар Цветелина Пенкова посочи данни, според които страната ни е на 6-о място..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира да му предаде книгата на руския революционер Николай Чернишевски "Какво да се прави". Това съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за приемане на новите изтребители.  Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево..

публикувано на 25.04.24 в 19:05