Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Абдикира ли общината в Ловеч от проблемите на местната болница?

Снимка: Пламен Христов

На извънредно общо събрание на акционерите на Многопрофилната болница "Проф. д-р Параскев Стоянов" беше утвърдена бизнес програма за развитието и дейността на лечебното заведение за периода до края на следващата година. Беше сменен представителят на държавата в Съвета на директорите.

Министерството на здравеопазването е мажоритарен собственик с близо 80 на сто от капитала на дружеството, а съседни общини от областта са акционери с минимално дялово участие.

От години болницата е в тежко финансово състояние.

Какво предвижда бизнес програмата, предложена от ръководството на лечебното заведение и защо Общинският съвет в Ловеч реши представителят на общината, която е втори акционер, да не подкрепи тази оздравителна програма?

"Имам опасенията, че болшинството от общинските съветници, които присъстваха на заседанието, не бяха запознати с материала, който беше поднесен от МБАЛ "Д-р Параскев Стоянов". За първи път, откакто съм общински съветник – четвърти мандат, такъв аналитичен материал, показващ много за перспективите на болницата не е бил разглеждан в Общинския съвет", коментира общинският съветник Валентина Янкова пред БНР.

78% е делят на държавата в болницата, 8% - на общината, но това е нашата болница и грижата и болката трябва да бъде всеобща, трябва да се грижим за нея, подчертава Янкова.

Според нея общината не е абдикирала от болницата, но болничното ръководство е оставено "само да се справя с проблемите".

Бизнес програмата предвижда подобряване в коефициента на ефективност на разходите, намаляване на задлъжнялостта и повишаване на ликвидността, изтъква д-р Алдин Начков, изпълнителен директор на МБАЛ – Ловеч.

"С бавни темпове да се увеличават приходите на лечебното заведение и реорганизиране и минимизиране на разходите."

Текущите задължения се изплащат по малко чрез споразумения с кредиторите, изплащат се и стари задължения, допълва той.

Най-тежкият проблем на болницата е кадровата обезпеченост, разрешаването ѝ е от първостепенна важност, подчертава д-р Алдин Начков.

Кадри могат да се осигурят чрез законова мярка за ангажирането на бъдещите медицински специалисти, които се обучават по държавна поръчка, да работят в държавни структури, смята д-р Начков.

Не се предвижда увеличение на броя на леглата, а оптимизирането на тяхната използваемост – по-голям брой болни, преминали през тях, уточнява болничният директор.

Чуйте повече по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветелина Пенкова

Цветелина Пенкова: България може да подели с Естония ресор Енергетика. Имаме исторически шанс

Ресорът на Мария Габриел вече е преразпределен между двама други еврокомисари още с подаването на оставката ѝ. Ние  можем да договорим различен ресор и това е много добра възможност . Има ключови теми, по които България би могла да има доста сериозна роля, дори темата енергетика. Това заяви пред БНР  евродепутатът Цветелина Пенкова от групата на..

публикувано на 09.06.23 в 09:35
Боян Станиславски

Боян Станиславски: Опозицията в Полша трябва измисли нова идея, с която да повлияе върху общественото мнение

"Предстоят промени по инициатива на президента, но законопроектът предстои да влезе в сила до броени седмици ".  Това каза пред БНР политологът Боян Станиславски от Варшава във връзка със закона за създаване на комисия, която да разследва предполагаемото руско влияние върху полската политика.  П од ударите на този закон попадат политици като Доналд..

публикувано на 08.06.23 в 15:43

Иван Грошев: Очакванията за по-добър сезон спрямо 2022-ра са реалистични, но кривата няма да е толкова възходяща

В началото на юни е все още леко хладно . Времето влияе на туристите да решат дали да отменят резервацията си, или да я отложат. След 15 юни нещата рязко се обръщат , поясни за предаването "Хоризонт до обед" Павлин Косев, председателна Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация – Варна. Проф. Георги Рачев: Нямаме против Зарица..

публикувано на 08.06.23 в 11:11
Тони Николов

Тони Николов: Има една несекваща, необявена гражданска война в българското общество

"Дълбинното е, че като че ли има една  несекваща гражданска война в българското общество . Непрекъснати противоречия. Война без ясно обявена война. Непрекъснато две групи стоят една срещу друга." Това каза пред БНР Тони Николов, философ, журналист, главен редактор на Портал Култура, който представи книгата си "Има такава държава - Записки по..

публикувано на 08.06.23 в 10:01
главният секретар на гръцкото Министерство на туризма Олимпия Анастасопулу

Олимпия Анастасопулу: Гърция предлага на българските туристи автентично преживяване

Гърция е сред предпочитаните летни дестинации за много българи. Какво още обаче не сме открили като възможности за туризъм в южната ни съседка и какви са плановете на гръцката държава за привличането на повече туристи от България? " Туристическият поток между България и Гърция е изключително голям , особено в периода между 2015 и 2019-а..

публикувано на 08.06.23 в 07:23
Иван Плачков

Иван Плачков за взрива на "Нова Каховка": Мащабен руски терористичен акт

" Такъв терористичен акт не помня, много е мащабен.  ...  Не мога да разбера защо се води дискусия кой е взривил язовирната стена на "Нова Каховка" . Еднозначно е, че тя е взривена от руските окупатори . Дори от техническа гледна точка, ако се погледне, взривът е много отдолу на стената - там е машинната зала, където са хидротурбините и генераторите..

публикувано на 07.06.23 в 17:58
Светлана Дичева, д-р Георги Александров и Румяна Георгиева (от ляво на дясно)

Студентска книга за мисията на издателя

Сборникът „Пътищата между страниците“ е посветен на 25-годишнината на специалността „Книгоиздаване“ във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Книгата е творческият резултат от дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“ с преподавател д-р Георги Александров. Всички..

публикувано на 07.06.23 в 15:33