Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След визитата си у нас

Тиери Бретон: България има добър капацитет да увеличи значително производството на боеприпаси

Тиери Бретон в Сопот, 15 март 2023 г.
Снимка: БТА

„България има добър капацитет, за да увеличи значително производството на боеприпаси във времева рамка, съвместима с това, към което се стремим“, заяви в интервю за "Политико" еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон след визитата си у нас.

По думите му е време да се премине от планиране към действие, за да бъдат идентифицирани заводите, които бързо могат да увеличат производството, както и да се предвидят потенциалните пречки във веригите за снабдяване.

Бретон заявява, че у нас е посетил три класифицирани производствени обекта, сред които ВМЗ в Сопот. Същевременно еврокомисарят е окуражен от положителните сигнали от служебното българско правителство. Така той отговаря на въпрос дали има риск да се разчита на приятелски настроения към Русия български елит. Той не се притеснява за надеждността на страната ни, когато става дума за попълване на запасите от боеприпаси на държавите членки на ЕС.

Запитан от „Политико“ за "проруската позиция на президента Румен Радев", Бретон отговаря: „Не виждам никакви специални политически рискове. Министърът на отбраната, който е много близък с настоящия президент, ме покани на това посещение.“

Българските фирми имат капацитета да увеличат доставките за настоящите си клиенти, които са страни от ЕС, смята комисарят. „Страните, които имат запаси от боеприпаси, ще могат да ги дадат на Украйна, а производителите ще могат да увеличат производството си, за да попълнят тези запаси. За мен бе много важно да получа тази гаранция“, допълва Бретон.

След България той ще посети Словакия, Чехия, Полша, Франция и Румъния. Това е част от неговата обиколка, в страни, които са в състояние да увеличат производството на боеприпаси.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие във вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес. ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите, готови са да продължат реформите ГЕРБ-СДС..

публикувано на 24.04.24 в 17:46
Имад Талхами

Имад Талхами: Иновациите възникват, когато има проблем, който трябва да бъде решен

Импакт - фирмите не са филантропия, а инвестиране в проекти, с голям социален или екологически ефект. В университета на Тел Авив се проведе среща на ръководители точно на такива сдружения, които запознаха студентите по икономика със сравнително новото направление на бизнеса.  За разлика от много икономисти, които очертават мрачна картина..

публикувано на 24.04.24 в 17:45
Селда Ахмедова

Дамите в армията: Изложба по повод 20-тата годишнината от членството ни в НАТО

До края на месеца в градинката на "Кристал" в София стои изложба на снимки. Ако минавате през тази градинка – загледайте се в по-нежната част на армията. Дамите в армията. Изложбата е по повод 20-тата годишнина от членството ни в НАТО . Но отбелязва и 75- тата, откакто има дами в армията . Дамите в армията са по-лесни за снимане,..

публикувано на 24.04.24 в 17:25

За хората и пчелите – скандално изказване на общинар от Горна Оряховица

Скандално изказване на общински съветник в Горна Оряховица: "Майната им на хората – да мрат", от последното заседание на местния парламент породи широко обществено недоволство. Изказването е запечатано от камерите и микрофоните в залата на Общинския съвет в Горна Оряховица. На мартенското заседание трима общински съветници коментират..

публикувано на 24.04.24 в 17:24
Сградата в Солинген, в която загина българско семейство.

Президентът на Германия: Причинителите на пожара в Солинген ще получат необходимите наказания

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер каза, че извършителите на умишления пожар, при който загина четиричленно семейство от България, ще получат необходимите наказания. Четирима български граждани са загинали в пожар в Западна Германия Палеж най-вероятно е предизвикал пожара, в който загина българско семейство в Германия..

публикувано на 24.04.24 в 17:20
Ивайло Диманов

"Амфибрахий в До мажор" - новата книга на Ивайло Диманов

За всички, които се чувстват самотни в лабиринта на отчуждението и търсят своето място и смисъл, сред хора и улици, е поканата ни за среща с поетичния свят на Ивайло Диманов . В "Нощен хоризонт" с музика и стих съпреживяваме новите стихотворения на поета в досег с любовта, раздялата и търсенето на щастието. Най-новата му стихосбирка..

публикувано на 24.04.24 в 17:13

Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна

Британският министър-председател Риши Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна по време на посещението си в Берлин. Той посочи, че предстоящото предоставяне на противовъздушна система Patriot е от огромно значение за Киев. "Не можете да пренебрегнете факта, че Германия е най-важният поддръжник на Украйна наред с Обединеното..

публикувано на 24.04.24 в 17:03