Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравни синдикати в Англия постигнаха споразумение с правителството за увеличаване на заплащането

Споразумението може да сложи край на стачките в сектора
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

В Англия синдикатите, които защитават правата на работещите в националното здравеопазване, постигнаха споразумение с правителството за увеличаване на заплащането, което може да сложи край на стачките в сектора.

Увеличение на заплатите с 5% от април е предложено на персонала на националното здравеопазване в Англия, включително на медицинските сестри и служителите на бърза помощ. Освен това на персонала е предложено еднократно плащане от минимум 1655 паунда като допълнение към възнаграждението за миналата година.

Предстои членовете на синдикатите да гласуват сделката, като техните ръководствата им препоръчаха да го направят. Това става след близо две седмици на интензивни преговори с министрите и има реални надежди ожесточеният трудов спор да приключи. На практика сделката покрива целия персонал на здравеопазването с изключение на лекарите, които са с различен тип договори.

Междувременно цялата седмица е белязана от стачки в други сектори. Повече от 50% от училищата в Англия бяха затворени или с ограничени часове през 48-часовата стачка на учителите в сряда и четвъртък. Младшите лекари стачкуваха три дни. Стачни действия предприе персонала на 150 университети, машинистите в лондонското метро и много държавни служители от различни ведомства. Стачкува даже персонал на Би Би Си , но не за заплащането, а заради сливането на радиопредавания в локални служби на корпорацията.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Това е снимка на Николаос Янис, председател на Гръцката камара на  съдебните изпълнители, Георги Дичев - на българската и Илиас Ципрас, заместник - председател на ГКСИ и член на ръководството на Европейската камара на съдебните изпълнители.

От Европа единствено в България се използват само принудителните мерки на съдебното изпълнение

България е единствената държава в Европа, в която спрямо длъжниците се използват единствено принудителните мерки на съдебното изпълнение.  Това обяви председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев на конференция с участие на представители на гръцката Камара на съдебните изпълнители.  На форума бяха обсъдени най- новите..

публикувано на 28.09.24 в 17:30
Мъж гледа картини, изобразяващи (отляво надясно) покойния лидер на

"Хизбула" с ново ракетно нападение срещу Израел

"Хизбула" е предприела ново ракетно нападение срещу Израел, след като потвърди, че нейният лидер Хасан Насрала е бил убит при израелски удар снощи по щабквартирата в Бейрут на шиитската групировка, подкрепяна от Иран.  Френското министерство по европейските и външни работи заяви в изявление, че е в контакт с ливански власти и своите партньори в..

публикувано на 28.09.24 в 17:04

Камарата на ЧСИ: Има тенденция за отказ от професията

Анализ на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители показва, че през последните пет години системата на частното съдебно изпълнение изпитва огромни затруднения. Те се отразяват негативно както на съдебните изпълнители и техните служители, така и на правосъдната система, бизнес средата и приходите в хазната, предупреждават от Камарата...

публикувано на 28.09.24 в 16:29
Галя Кондева

Екипите на РЗИ ще контролират продажбата на райския газ

Екипите на Районните здравни инспекции (РЗИ) ще контролират продажбата на райския газ, обяви служебният министър на здравеопазването Галя Кондева след като тази седмица парламентът забрани продажбата му на непълнолетни чрез промени в Закона за здравето. Тя обясни, че Министерството работи добре с Комисията за защита на потребителите: "Забраната беше..

публикувано на 28.09.24 в 16:28

Започна есенният етап на "Движи се и победи" - най-старата обществена кампания за физическа активност у нас

С поход до туристическата местност "Ксилифор“ над Велико Търново започва есенният етап от най-старата в страната обществена кампания за физическа активност "Движи се и победи". В есенният етап са включени и съботни походи до Арбанаси и Преображенския манастир.  За днешния спортен празник в местността "Ксилифор" Георги Димитров от туристическото..

публикувано на 28.09.24 в 16:17
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари позира до останките от иранска ракета, 16 април 2024 г.

Израел очаква ответен удар на "Хизбула", забрани масовите събирания

Говорителят на израелските сили за отбрана Даниел Хагари обяви, че израелските военни и в момента извършват нападения по инфраструктура на "Хизбула", изграждана с години и с подкрепата на Иран. Припомням, че преди малко повече от час, шиитската ливанска групировка потвърди, че лидерът й Хасан Насрала е бил убит вчера, както съобщиха по-рано..

публикувано на 28.09.24 в 16:03
Борис Джонсън

Борис Джонсън обмислял нападение срещу склад в Нидерландия, за да конфискува ваксини срещу Covid-19

Бившият британски премиер Борис Джонсън твърди, че е обмислял нападение срещу склад в Нидерландия по време на пандемията, за да конфискува ваксини срещу Covid-19, става ясно от излизащите от печат негови мемоари, откъси от които са пуликувани в "Дейли мейл". От публикацията в "Дейли мейл" става ясно, че Борис Джонсън е обсъдил планове с висши..

публикувано на 28.09.24 в 15:45