Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоханес Тингнес Бьо триумфира в Холменколен

Йоханес Тингнес Бьо
Снимка: БГНЕС

Норвежкият биатлонист Йоханес Тингнес Бьо спечели преследването за мъже на 12,5 километра в Холменколен, в покрайнините на Осло.

За Бьо това e 15-а победа за сезона в Световната купа през този сезон в индивидуален старт, като той има и още три победи на световното първенство.

Само в дисциплината преследване 29-годишният носител на Световната купа има седем победи в осем проведени състезания, в това число и в старта от световното първенство в Оберхоф, в който взе златото.

Бьо направи само една грешка при стрелбата и завърши с време от 32 минути и 34 секунди.

Последната обиколка за Бьо бе триумфална, като повече от 500 метра преди края той взе норвежкото знаме, а на финалната правя спря, за да бъде поздравен от препълнените с фенове трибуни.

На второ място финишира французинът Кентен Фийон-Майе. Носителят на Световната купа за миналия сезон бе безгрешен в стрелбата, но въпреки това остана на 32.7 секунди от първата позиция.

Трети завърши още един представител на домакините - Стурла Холм Лагрейд, който с една грешка приключи на 49.1 секунди от Бьо.

Германецът Бенедикт Дол с две грешки в стрелбата финишира четвърти на 55.3 секунди от победителя, като бе последният от участниците, доближил се на по-малко от минута от първата позиция. Пети с една грешка е французинът Фабиен Клод, а шести без нито един пропуск остана швейцарецът Никлас Хартвег.

Българският представител в днешния старт Владимир Илиев завърши на 29-о място. Илиев стартира от 34-та позиция и с три грешки в стрелбата остана на 3:06.6 минути от победителя Бьо.

В неделя предстои последното състезание за сезона при мъжете - масовият старт на 15 километра. Преди него в генералното класиране Бьо е лидер с 1499 точки. Втори с 1053 е Лагрейд, а трети с 875 точки е още един норвежец - Ветле Шастад Кристиансен.

Илиев е 41-ви с 89 точки, което ще бъде и финалният актив за него през сезона, тъй като по регламент в масовия старт участват само първите 30.

Крайното класиране в дисциплината преследване изглежда по следния начин: победител е Йоханес Тингнес Бьо с 600 точки, следван от Лагрейд с 425 и Фийон-Майе с 295. Владимир Илиев приключва на 41-во място с 41 точки.

По публикацията работи: Петър Ненов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Иванов (в средата) и Атанас Караиванов (вдясно)

Футболните клубове внесоха предложения за промяна на формата на първенствата

Българските клубове внесоха предложение пред Българския футболен съюз за промяна на футболния календар и структурата на първенствата във водещите две дивизии от следващия сезон.  Най-важните идеи са Първа лига да бъде разделена на плейофи в състав - шампионска четворка, четворка за последната квота за европейските клубни турнири и последна осмица от..

публикувано на 08.05.24 в 15:05

Европейски вицешампион по таекуондо продава медала си на търг, за да спаси живота на брат си

Преди около две седмици в предаването „На финала“ ви запознахме със състезателят по таекуондо Йордан Колев. Европейският вицешампион обяви, че започва кампания за набиране на средства за лечение на своя брат, който страда от онкологично заболяване. Сега Йордан Колев заедно с европейски, световни и олимпийски шампиони организират благотворителен..

публикувано на 08.05.24 в 14:24
Ангел Кодинов

Двойката ни каяк не успя в борбата за олимпийски квоти

Даниел Караколев и Теодор Асенов не успяха да се класират за финала в дисциплината 500 метра двойка каяк на Европейската олимпийска квалификация по кану-каяк, която се провежда в Сегед (Унгария) днес и утре (9 май). Българите завършиха шести в първа серия с време 1:36.32 минути, което им отреди място на полуфиналите. Там Асенов и Караколев останаха..

публикувано на 08.05.24 в 13:45
Валентина Георгиева

Валентина Георгиева ще се бори за отличията в Париж с усложнени прескоци

Валентина Георгиева продължава да пише история в спортната ни гимнастика. През 2020 година, след 38 години състезателката на Филип спечели сребърен медал на прескок на европейското първенство за девойки, а преди два дни, Валя отново се окичи със сребро на европейско първенство, но този път при жените и то след 32 години. 67 хилядни я разделиха от..

публикувано на 08.05.24 в 13:44
Антон Ризов

Антон Ризов 40-и на пушка на СК по спортна стрелба

Антон Ризов завърши на 40-о място на 50 метра пушка от три положения на Световната купа по спортна стрелба в Баку, Азербайджан. Българинът записа сбор от 583 точки (193 на коляно, 197 легнал и 193 прав) и не успя да се намеси в битката за призовите места.                   Най-добър резултат в квалификацията даде китаецът Лу Диншу с 594 точки. Антон..

публикувано на 08.05.24 в 12:51
Боряна Калейн

Боряна Калейн ще пропусне ДП по художествена гимнастика

Боряна Калейн ще пропусне държавното първенство по художествена гимнастика, категория "Елит". Решението е взето от  треньорския щаб на националния отбор (индивидуално - жени) и е съобразено с  тежката програма на гимнастичката и предстоящото й участие на европейското първенство в Будапеща в края на месеца. Нейното място ще бъде заето от Пресияна..

публикувано на 08.05.24 в 12:34
Фернандо Каранга

Каранга и Матей пропускат мача с Лудогорец

Старши треньорът на ЦСКА София Стамен Белчев няма да може да разчита на нападателя Фернандо Каранга и на централния защитник Юрген Матей за гостуването на Лудогорец на 11 май от втория кръг в първата шестица на футболното ни първенство. Каранга, който се завърна при "червените“ през януари и реализира 4 гола в 10 мача през пролетта, за последно..

публикувано на 08.05.24 в 10:53