Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария: Ликвидната помощ за UBS и Credit Suisse "не е спасителна програма"

Автор:
Пресконференция на Карин Келер-Сутер, Ален Берсет и Томас Джордан относно придобиването на Credit Suisse от UBS
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцарският министър на финансите Карин Келер-Сутер заяви, че решението на правителството да предостави ликвидна помощ на UBS Group AG и Credit Suisse е взето с цел поддържане на финансова стабилност, а не желание просто да се спаси проблемна институция.

Тя подчерта високата цена при евентуален фалит на Credit Suisse за швейцарската икономика и отбеляза, че потенциалният фалит би представлявал риск от зараза за други банки, както в страната, така и в чужбина.

Коментарите на министъра дойдоха, след като Швейцарската национална банка обяви, че предоставя "значителна ликвидна помощ", за да подкрепи придобиването на Credit Suisse от UBS Group AG.

UBS придоби Credit Suisse за 3,0 млрд. франка (3,23 млрд. щатски долара), съобщиха в неделя представители на двете швейцарски банки. Швейцарската централна банка отваря кредитна линия от 100 милиарда франка. Федералното правителство гарантира допълнителни 9 млрд. франка за UBS, в случай че централната швейцарска банка понесе загуби от сделката.

UBS ще плати около 0,76 швейцарски франка за акция под форма на собствени акции на стойност 3 млрд. франка, в сравнение с оферта от 0,25 франка за акция по-рано в неделя на стойност около 1 млрд. долара, която обаче отхвърлена от борда на Credit Suisse. Последната оферта на UBS обаче остава далеч под цената на затваряне на акциите на Credit Suisse в петък на ниво от 1,86 франка.

Като част от сделката Швейцарската централна банка се съгласи да предложи ликвидна линия от 100 млрд. франка, подкрепена от федерална гаранция за неизпълнение на задълженията на UBS, обяви швейцарското финансово министерство. Правителството също така предоставя гаранции при загуби на стойност до 9 млрд. франка, но само след като UBS поеме първите загуби за 5 млрд. франка от определени портфейли от активи на Credit Suisse.

Сделката ще доведе до създаването на една от най-големите банки в Европа. UBS има в баланса си общи активи за 1,1 трлн. долара, а Credit Suisse - за 575 млрд. долара.

Акциите на Credit Suisse се понижиха с повече от 74 процента през последната година, оставяйки пазарната капитализация в петък на едва 8 милиарда долара, по-малка от приблизително 57 милиарда долара пазарна капитализация на UBS. Това стана факт, след като клиенти на банката изтеглиха средства за 111 млрд. франка през последните три месеца на миналата година. Изтичането на депозити от Credit Suisse в края на миналата седмица пък надхвърли 10 млрд. швейцарски франка на ден.

В същото време през 2022 г. UBS реализира пеалба от 7,6 млрд. долара, докато Credit Suisse отчете загуба за 7,9 млрд. долара, заличавайки напълно цялата печалба от предходното десетилетие.

За UBS сделката циментира позицията й на най-големия мениджър на управление на благосъстояние в света с операции, обхващащи САЩ, Европа, Близкия изток и Азия. Комбинираната банкова институция ще има инвестирани активи в световен мащаб за 5 трлн. долара.

Действията на швейцарските власти бяха приветствани от Федералния резерв и от министерствата на финансите на Съединените щати и Великобритания.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард приветства "бързите действия" на швейцарските власти. “Банковият сектор в еврозоната е устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции”, увери тя.

Междувременно Федералният резерв на САЩ, Централната банка на Канада, Английската централна банка, Японската централна банка, Европейската централна банка и Швейцарската национална банка обявиха, че предприемат действия за подобряване на предоставянето на ликвидност чрез постоянна доларова ликвидност чрез договорените суапови споразумения.

"За да се подобри ефективността на суап линиите при предоставяне на финансиране в щатски долари, централните банки, които в момента предлагат операции в долари, се съгласиха да увеличат честотата на операциите със 7-дневен падеж от седмични на ежедневни“, заявиха централните банки.

Операциите ще започнат в понеделник и ще продължат "поне" до края на април.

Те обясниха, че мрежата от суапови линии "служи като важен предпазен механизъм за ликвидност за облекчаване на напрежението на глобалните пазари на финансиране" и "помага за смекчаване на ефектите от такова напрежение върху предоставянето на кредити за домакинствата и бизнеса".

В съобщението се казва, че то служи като "важен предпазен механизъм за облекчаване напрежението на световните пазари за финансиране" и за намаляване на въздействието върху предлагането на кредити за домакинствата и бизнеса.

Вместо да вземат заеми на свободния пазар, британските банки ще могат да отидат директно в Bank of England и тя ще взема заеми от Федералния резерв на САЩ.

Така ще работят и банките в еврозоната, Канада, Япония, Швейцария и САЩ. Те ще имат достъп до това финансиране ежедневно.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на среща между служебния  премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 10:52

Фонд "Научни изследвания" връчва грамоти за най-добри проекти за 2023 г.

Днес ще се състои церемонията по връчване на грамоти за най-добри проекти, отчетени през 2023 г. към Фонд "Научни изследвания" . "За втора поредна година ще бъдат връчени грамоти. Стремежът ни е да го превърнем в традиция , защото това е един празник на науката , едно признание на онези от нас, които са получили най-високи резултати в..

публикувано на 23.04.24 в 10:47

200 шофьори на ден карат с превишена скорост в Монтанско

По близо 200 нарушения на ден на скоростния режим са установени по пътищата в област Монтана за една седмица. Операцията е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol. 1 239 нарушения са установени при едноседмичната операция за спазване на скоростните режими в област Монтана.  Акция ”Скорост" бе..

публикувано на 23.04.24 в 10:44
Спасени от бреговата охрана мигранти на о-в Тенерифе

Мадрид изтегля от Канарските острови непълнолетни мигранти

Испанското централно правителство се съгласи с регионалното правителство на Канарските острови да преразпредели в други автономни общности около 2500 непридружени непълнолетни мигранти. Договорката бе постигната на среща между министрите на двете правителство в Лас Палмас де Гран Канария, където обсъдиха законодателната реформа, която ще позволи..

публикувано на 23.04.24 в 10:35

БСП се регистрира за предсрочните избори и евровота

Коалиция "БСП за България" се регистрира за предстоящите парламентарни и европейски избори и внесе 10 хиляди подписа. Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че тръгват в тази кампания, за да печелят доверие на гората. На първи май БСП ще обяви ново ляво обединение. Нинова заяви, че е разочарована от Елена Йончева и появата и в листите на..

публикувано на 23.04.24 в 10:31

Схема за фалшиви шофьорски книжки разбиха в Гърция

Уволнения и разследване за издаване на фалшиви шофьорски книжки и изнудване на граждани се провежда в гръцката област Атика. 50 висши служители на министерството на транспорта са отстранени и се разследват за подкуп, съобщи областният управител на Атика Никос Хардалиас. Това са директори и шефове на отдели в регионалната дирекция на област..

публикувано на 23.04.24 в 10:12

ЕП гласува резолюция за бързо освобождаване на кораба "Галакси лийдър"

Случаят с българите, отвлечени от йеменските хути, ще бъде сред темите в пленарната зала на Европейския парламент тази седмица. В резолюция, която ще се гласува в Страсбург, се изисква Европейският съюз да се включи активно в усилията за бързото и безопасно освобождаване на европейските граждани, които са част от екипажа на кораба "Галакси..

публикувано на 23.04.24 в 10:05