Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуствен интелект в образованието?

Снимка: Pixabay

"В много случаи моделът може, когато няма данни за нещо, да си ги измисля. Това е един от проблемите на ChatGPT - не можем изцяло да разчитаме на текста, който генерира, че фактологически ще бъде правилен."

Това обясни пред БНР Силвия Гаргова от Изследователския институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE).

От такива модели може да има както ползи, така и негативни страни. Те могат да подпомагат образованието, но проблемът при тези модели е тяхната фактологическа неточност, уточни тя.

Силвия Гаргова  Снимка: Добромир Видев

Подаваното съдържание трябва да се проверява. Може да има и проблем с плагиатство. Ако в обучаващите данни има научни изследвания, използването на цели изречения може да породи казус с плагиатството, изтъкна Гаргова.

Когато става дума за домашни работи и контролни, не може да се разчита на такива модели, все още, предупреждава тя. По думите ѝ тенденцията е ChatGPT да бъде подобрен.

"Учениците се предоверяват на този модел. Възниква проблемът дали ще развият умения за критично мислене, за креативност, или ще разчитат изцяло на модела да създава текст", коментира Силвия Гаргова.

Със сигурност ИИ и такъв тип модели ще стават все по-голяма част от нашето ежедневие. Въпросът е в етичните аспекти, заяви Силвия Гаргова. Според нея на учениците трябва да се обясняват етичните аспекти на използването на такъв модел в образованието и следва да се правят проучвания, ако се позволи употребата на подобни модели в образованието, дали това би довело до повече ползи или повече негативи.

Ивайло и Мирела са ученици в 12 клас в Природо-математическата гимназия в Ловеч. Вече са изпробвали уменията на ChatGPT.

"Използваме го за задачи по математика. Учудващо си реши задачата с една грешка в началото, но като му кажеш какво е сгрешил, си го поправя и си решава задачата. Когато се задава въпрос на български, малко греши. Бърка доста на български. Когато се задават на английски въпросите, доста по-вярно отговаря."

"Използвахме го по Информационни технологии. Измисля доста смислени въпроси по темата, която сме му задали. Доста бързо и адекватно ни подава насока."

Картина в стила на Модилиани, създадена с помощта на изкуствен интелект  Снимка: ЕПА/БГНЕС

"ИИ борави с определена база от данни, която не е никак малка. Говорим за чатботчето, което разполага с около 45 терабайта информация. Това е, представете си, цялото пространство интернет, плюс цялата световна литература, плюс абсолютно всички трудове на учени, които до момента по света са създавани. Липсва естественото мислене, липсва емоцията. Може да забележите, че липсва интуицията. Понякога, решавайки една задача по математика, е нужно да използвате интуиция, за да може да се сетите. Проблемът е, че не може да твори. Не може да създава, да измисли нещо ново, което досега не е казано, не е измислено или не е показано. Може да го накарате да рисува като Ван Гог и то ще ви направи страхотна картина по определени данни или тема, но не може да създаде нов художник Ван Гог. Ако се опитате да го накарате да мисли, все още трудно може да направи това", коментира в предаването "Хоризонт до обед" Венцислав Георгиев, директор на Природо-математическата гимназия в Ловеч. По думите му "това е един хладен ум", който работи много бързо, "но само това".

"ChatGPT използва цялата база данни. Това е плагиатство. Това е един огромен плагиат. Не създава съдържание, събира от това, което предварително му е зададено", каза още Георгиев.

"Трябва да се обмисли докъде може да бъде въведен. Да не се използва за написването на домашни", посочи директорът, според когото трябва да има ограничения, "за да може да не се използват тези ресурси", които са "изключително мощни".

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51