Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия започна наказателно разследване срещу МНС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия заяви в понеделник, че е започнала наказателно разследване срещу прокурора на Международния наказателен съд Карим Хан, след като съдът в Хага издаде заповед за арест на президента Владимир Путин, съобщава АФП.

„Руският следствен комитет е образувал наказателно дело срещу прокурора на Международния наказателен съд Карим Ахмад Хан“ и няколко съдии от Международния наказателен съд", заяви следственият комитет и нарече „незаконно“ решението на съдиите да поискат ареста на Путин.

Агенция „Ройтерс“ отбелязва, че това е символично противопоставяне на Международния наказателен съд, чието решение беше определено от Кремъл като юридически невалидно, тъй като Русия не е подписала договора за създаването на Международния съд.

Същевременно главният прокурор, отговорен за заповедта за арест на Путин, заяви, че тя ще продължи да бъде валидна, дори след като войната на Русия срещу Украйна приключи.

"Няма срок на давност за военни престъпления", заяви пред радио Би Би Си главният прокурор Карим Хан. Той добави, че това е бил един от принципите на трибунала за военни престъпления в Нюрнберг след края на Втората световна война.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области "През днешния ден всички задействани подразделения на..

публикувано на 15.05.24 в 21:22

Световните лидери осъдиха нападението срещу премиера на Словакия

Президентът на Словакия Зузана Чапутова , чийто мандат изтича, остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя на родината ѝ.  Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент"...

публикувано на 15.05.24 в 20:03