Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 140 арестувани в Париж на снощните протести

Запалени от демонстранти купчини с боклук в Париж, 16 март 2023 г.
Снимка: БТА

Нови безредици избухнаха във  Франция след неуспелия вот на недоверие снощи в Националното събрание, който дава зелена светлина на спорната пенсионна реформа.

Над 140 души са арестувани в Париж след снощните протестни демонстрации, които на много места завършиха с безредици и палежи на кофи за смет. Преброени са повече от 200 инцидента. Подобни са картините от други големи градове на Франция, хиляди излязоха на улицата след неуспелия вот на недоверие снощи. Суровата разправа с демонстрантите започна да безпокои съдебните органи.

Сметта продължава да засипва френската столица, а пред бензиностанциите се трупат опашки, особено в Южна Франция. Властите започнаха принудително връщане на работа на персонала по чистотата и стачкуващите рафинерии. Продължава и стачката в транспорта.

Само девет липсващи гласа спасиха правителството от оставка при снощния вот на недоверие.

Премиерът Елизабет Борн обяви, че ще сезира Конституционния съд, за да се произнесе най-бързо по текста на пенсионната реформа, оспорван от опозицията. Утре по обед се очаква телевизионно изявление на президента Макрон.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Постановление на МС за закрила на децата с изявени дарби

Министерският съвет прие постановление за приемане на Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2024 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета. С приемането на Програмата се постига необходимото конкретизиране на мерките и уточняване на списъка на националните и международните конкурси,..

публикувано на 12.05.24 в 17:36
Слънчев бряг

Очаква се по-добър туристически летен сезон

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок. Това прогнозира за БНР Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона през следващата седмица. Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Иван Грошев:..

публикувано на 12.05.24 в 16:38
Дейвид Камерън

Камерън: Забрана за продажба на британско оръжие за Израел би укрепила "Хамас"

Забрана Обединеното кралство да продава оръжие на Израел само би укрепила “Хамас”, заяви британският външен министър Дейвид Камерън за Би Би Си. Камерън посочи, че въпреки че няма да подкрепи голяма наземна офанзива в град Рафах в Ивицата Газа, Обединеното кралство няма да копира плановете на САЩ за спиране на някои продажби на оръжие. Той каза,..

публикувано на 12.05.24 в 16:11

Искат изграждане на ракетни площадки за противоградова защита в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил инж.Огнян Атанасов и областният управител инж.Александър Пандурски инициират среща с Изпълнителната агенция “Борба с градушките”. Ще се настоявя за изграждане на ракетни площадки и противоградова защита. За това настояват и земеделски прозиводители и най-вече овощари и черешопроизводители от района. Над 20  хил. декара са..

публикувано на 12.05.24 в 16:06

Израелски танкове са влезли в две предградия на град Газа

Израелската армия е изпратила танкове в две предградия на Газа. Съобщава се за тежки бомбардировки и разрушени няколко жилищни постройки. Междувременно от здравното министерство в анклава съобщиха, че над 35 хил. души са жертвите от началото на продължаващия вече седем месеца конфликт. Израелски танкове са щурмували отново южното предградие на Газа..

публикувано на 12.05.24 в 15:36
Гордана Силяновска, президент на Република Северна Македония

Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова положи клетва пред парламента на страната. В словото си пред депутатите тя заяви: "Да имате разбиране за мое евентуално вето, за моите предложения, за моята меритокрация и накрая - за върховенството на правото и това ще може да направи тази страна европейска държава"...

публикувано на 12.05.24 в 15:16

Най-малко 19 души са пострадали при украински удар в Белгород

Най-малко 19 души, сред които две деца бяха ранени при частично срутване на 10-етажен жилищен блок в руския град Белгород вследствие на украински удар.  Според руските служби за справяне с извънредните ситуации, поне още 10 души са затрупани под развалините на сградата. Белгород, който се намира близо до границата с Украйна, често става обект на..

публикувано на 12.05.24 в 14:57