Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Посещението на Си Цзинпин в Москва е израз на ужаса, че Русия може да загуби тази война

"Подчинената роля на Русия спрямо Китай ще бъде основна характеристика на тези отношения"

Снимка: БГНЕС - архив

"Връщането на разговора върху опциите за края на тази война, т.е. при какви условия Русия би се изтеглила от Украйна, би бил фокусът, който всички предпочитат. Възможно е за Китай това да е най- желаният изход от тази ситуация". Това обясни пред БНР  Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

"Дори президентът Зеленски е доста тактичен по отношение на Си Цзинпин. Връщането на Пекин в една по-неутрална позиция ще бъде желано за по-голяма част от участниците. Въпросът е до каква степен Пекин е склонен да упражни натиск върху Русия по отношение на нейната военна тактика. Връщането към онези принципи, които говорят за ненарушимост на териториалните граници на страните членки на ООН, ще бъде най-важният знак"

Премиерът на Япония пък за първи път отива в Киев. Страната не подпомага с оръжие Украйна, а само с хуманитарна помощ. По това време китайският президент е на посещение в Москва.

"Китай е важният репер за Япония. Противопоставянето на Пекин в Азиатско-Тихоокеанския басейн е много важно за Токио. Посещението в Киев трябва да се гледа в този контекст, но също и в контекста на Г-7. Тази група всъщност наложи санкциите на Русия, когато нахлу в Украйна. Япония е нейн член. Тя е гръбнакът на западното обединение и консолидация. Тръгна от руската война в Украйна, но вече има собствена траектория. Западът се противопоставя на такъв тип агресия в модерно време".

Китай и Иран са страните, за които се смята, че снабдяват Русия с части за оръжия, обясни още Весела Чернева. 

"Твърди се, че през Северна Корея я снабдяват с муниции и боеприпаси. Но посещението на Си Цзинпин в Москва, от една страна, е израз на ужаса на Пекин, че Русия може да загуби тази война. Затова Китай започна да говори за мирен план. Първата му точка обаче беше ненарушимост на териториалните граници на страните, но не чухме Си Цзинпин да я повтаря в Москва. Основният фокус на това посещение беше икономическият. Къде Русия може да продава полезните си изкопаеми. Газът, който продава на Китай е с 30-40% по-евтин, отколкото успяваше да получи в Европа. Китай ще взема от руските полезни изкопаеми, ще вкара и китайския бизнес в Русия. Подчинената роля на Русия спрямо Китай ще бъде основна характеристика на тези отношения".

Дилемата е дали Китай може да бъде посредник, посочи тя. 

За ЕС и САЩ в момента е най-важно да бъде предотвратено снабдяването с оръжие и стоки с възможна двойна употреба от Китай за Русия, обясни Чернева.

През 1994г. Русия подписа Будапещенски меморандум, с който Украйна се съгласи да предаде своето ядрено оръжие, а руснаците гарантираха, заедно с Великобритания и САЩ, ненарушимостта на украинските граници, напомни Чернева. 

"Тези уговорки вече нямат значение. Затова трябва да се намери нов механизъм. Има нужда от такива гаранции за сигурността на Украйна още сега. Докато няма решение какъв да бъде този пакет от гаранции, не вярвам Украйна да може да седне на масата за преговори"

Има решение на НС, което казва, че България трябва да има активна роля в процесите по снабдяване на Украйна с боеприпаси, а приканването на президента Радев към партиите да изкажат мнение по този въпрос отива много далече, смята Чернева. 

"Тя показва, че при липсата на действащ парламент, такъв тип изявления се превръщат в политики, но  не съответстват на духа на решенията на НС".

През последните месеци има изместване на европейското обществено мнение по отношение на това как трябва да изглежда края на войната, обясни тя. 

"През май миналата година, с изключение на Полша, хората в повечето страни на ЕС смятаха, че войната трябва да приключи, независимо дали Украйна ще загуби територии. По-малко от година по-късно, това се е променило радикално. Има ясно мнозинство, смятащо, че войната трябва да приключи тогава, когато Русия освободи завзетите територии"

Цялото интервю на Силвия Великова с Весела Чернева може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не тръгна делото срещу отказа на ОбИК във Вълчедръм да прекрати правомощията на кмета

Административният съд в Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия (ОбИК) във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси.  На свое заседание на 6 април Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 14:34
Президентите на България и Румен Радев (вляво) и на Италия Серджо Матарела на полигон

Президентът отказа да коментира политически теми по време на посещението си на полигон "Ново село"

Президентът Румен Радев отказа да коментира политически теми по време на посещението на учебния полигон „Ново село“ заедно с италианския си колега Серджо Матарела. Двамата направиха инспекция на Многонационалната бойна група, чиято рамкова държава е Италия и се срещнаха с военнослужещи от двете държави. Пред българските военнослужещи..

публикувано на 18.04.24 в 14:17
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без общо с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10
Слави Василев

Слави Василев: Ако Радев се съобрази с исканите промени, ще отрази волята на Пеевски и Борисов

В държавата се води борба за преразпределение на лостовете за влияние между партньорите, които управляваха държавата. Надявам се на изборите да се даде подкрепа на опозиционните партии . Това коментира политическият анализатор Слави Василев в интервю пред БНР, визирайки оставката на директора на НЗОК, "Булгаргаз",..

публикувано на 18.04.24 в 14:08
Петя Банкова и Стефан Димитров в съда

Оставиха в ареста бившата шефка на Агенция "Митници" и бизнесмена Стефан Димитров

Бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и хасковският бизнесмен Стефан Димитров остават за постоянно в ареста. От трети опит Софийският апелативен съд успя да се произнесе по мерките за неотклонение на двамата.  Определението е окончателно. Бившата шефка на Агенция "Митници" с ново обвинение – за принуда Почти без..

публикувано на 18.04.24 в 13:57

Даниел Лорер: Прокуратурата използва случая с Живко Коцев с предизборна цел

Според депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер случаят с доскорошния главен секретар на МВР Живко Коцев бива използван от прокуратурата с предизборна цел. "Българската прокуратура продължава да работи като предизборна платформа. Единственото, което се случва, е тя да се активизира, когато има избори у нас, за да бъдат шокирани българските граждани,..

публикувано на 18.04.24 в 13:52
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова дава договора с "Боташ" на КПКОНПИ и европрокуратурата

Отговорните за подписване на договора с турската компания "Боташ" трябва да понесат отговорност. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. От левицата планират докладът да бъде представен утре пред медиите от двамата представители на БСП във Временната комисия за  споразумението  между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" –..

публикувано на 18.04.24 в 13:42