Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Протестите са политическа академия за гражданско участие на младите хора"

Атанас Радев: Необходимо е Министерство на младежта, децата и семейството

"Младежкото участие във вземането на решения е фундамент в принципите на демокрация"

Атанас Радев
Снимка: Ани Петрова

"Включването на младите хора в процеса на вземане на решения е фундамент на принципите на демокрация. Младежките организации ни дават този инструмент да участваме. Но младежките организации се ползват с много тежко неразбиране за техните дейности и за тяхната същност".

Този коментар направи пред БНР политологът Атанас Радев, един от организаторите на събитие на Националния младежки форум, Студентския клуб на политолога към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Студентската асоциация за изследване на международните отношения към УНСС, които провеждат второто издание на голямата кампания "Лигата на младите гласоподаватели". Те поканиха политици на дебат, за да разберат къде, според представителите на партиите, е мястото на младите хора в България след изборите на 2-ри април.

Той определи протестите като политическа академия за гражданско участие на младите хора.

По думите му "Лигата на младите гласоподаватели" е инструмент за включването на младите хора в предизборната кампания и поставянето на въпроси, които ги вълнуват, пред политиците. 

Атанас Радев подчерта, че екипът на Националния младежки форум прави проучване на дейността на парламентарната комисия за децата, младежта и спорта:

"От 464 заседания, проведени в период от 10 години, само 45 въпроса са по отношение на сектор "Младеж". Това е индикатор, който показва отношение на властта към младежкия сектор".

Политологът изтъкна, че младежката политика е комплексна и е необходим орган, който да може да консолидира заинтересованите страни

"Искаме да има отделно министерство, което да е Министерство на младежта, децата и семейството, което да се занимава с тези проблеми. Говорим за институция, която пряко да координира процесите. Това е прагматична идея от гледна точка на заявките на голяма част от политическите субекти и на държавния глава. Клише е, че младите хора са бъдещето, но нека да го покажат чрез преки политически лостове и инструменти".

В предаването "Нещо повече" политологът Атанас Радев коментира, че след изборите е най-важно да има консенсус между институциите:

"Президентската институция, Народното събрание, Министерският съвет да си подадат ръка, защото страната е изправена пред множество кризи. Това се вижда от гледна точка на отношението на нашите европейски партньори".  

Интервюто на Георги Марков с Атанас Радев можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диана Ковачева

Ковачева възрази срещу намерението на МОН за такса за второ явяване на матурите

Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу намерението на Министерството на образованието и науката да въведе такса за повторно явяване на матура за повишаване на оценката.  Идеята е залегнала в наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците, качена за обществено обсъждане.  Ковачева е категорична, че подзаконовият..

публикувано на 29.03.24 в 16:34
Герхард Шрьодер

Герхард Шрьодер смята, че приятелството му с Путин може да помогне за прекратяване на войната в Украйна

В едно от редките си интервюта бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер защити приятелството си с президента на Русия Владимир Путин и поиска преговори за прекратяване на войната в Украйна. Пред германската агенция DPА той заяви, че Германия и Франция трябва да подновят опитите да се намери примирие между Русия и Украйна.  Герхард Шрьодер все още..

публикувано на 29.03.24 в 16:33

Възобновяват строителните работи по АМ "Хемус"

С началото на строителния сезон се възобновяват активните строителни работи в участъка от Боаза до пътния възел "Дерманци" на магистрала "Хемус". За продължаване изграждането на аутобана са осигурени над 233,6 млн. лв. от републиканския бюджет. За участъци 1, 2 и 3 са подписани тристранни споразумения между Агенция "Пътна инфраструктура",..

публикувано на 29.03.24 в 16:27

Весела Бабинова: Мечтая си за роли, които казват нещо и са по-трудни

Мечтая си за роли, които казват нещо, по-трудни, не е задължително да са драматични . И в двете поприща – кино и театър, имам работа, колегите като че ли по-скоро ме оценяват. Доволна съм. Радвам се на възможността да правя това, което обичам, призна актрисата Весела Бабинова в интервю пред БНР. Преди дни тя спечели статуетката..

публикувано на 29.03.24 в 16:24

Трудова злополука в сладкарски цех в Симитли отне човешки живот

Мъж е загинал при трудова злополука в сладкарски цех в Симитли. Инцидентът е станал около обяд.  По първоначална информация той е бил затиснат от електрическа количка, тип "Стакер", която е била натоварена с материали.  Мъжът, който е представител на фирмата - доставчик, се е опитал да предотврати падането на количката с товара, но не е успял и..

публикувано на 29.03.24 в 16:24
Емануил Манолов

Община Павликени получава 2,2 млн. лева за инфраструктурни ремонти

Община Павликени получава два милиона и двеста хиляди лева за ремонти на транспортна и спортна инфраструктура. Финансирането е през Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Чрез Инвестиционната програма за общински проекти от националния бюджет с малко над 1,1 млн. лeва в Павликени ще бъде изцяло ремонтирана улица..

публикувано на 29.03.24 в 16:11

Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен изрази разочарование от неуспеха на преговорите по сформирането на правителство и подчерта ненамесата на Съединените щати в тези вътрешни разговори: "Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни. Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички..

публикувано на 29.03.24 в 16:04