Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън обяви извънредно положение в Мисисипи заради серията торнада, връхлетели щата

Разрушен дом от торнадо в Амори, щата Мисисипи, САЩ, 25 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви извънредно положение в щата Мисисипи и предостави на разположение федерално финансиране за най-тежко засегнатите райони от торнадото, което връхлетя щата, предаде Асошиейтед прес.

"Рано сутринта президентът Джо Байдън обяви извънредно положение в Мисисипи и разпореди федерална помощ за допълване на усилията на местните власти за реагиране в районите, засегнати от торнадо между 24 и 25 март 2023 г.", се казва в съобщение от Белия дом

Федералното финансиране ще може да бъде използвано за възстановяване от бедствието, включително за временни подслони, ремонти на домове, заеми за покриване на загубата на незастраховани имоти и други индивидуални бизнес програми, се посочва в съобщението.

През нощта на петък срещу събота над Мисисипи връхлетяха повече от дузина торнада, които убиха 26 души и раниха десетки други. Торнадата преминаха от границата между Луизиана и Мисисипи до Алабама, като оставиха разрушения по пътя си, дълъг повече от 161 км. Поривите на вятъра достигнаха 35,7 м/сек. Местните власти оценяват щетите от стихията. 

Спасително-издирвателни екипи днес възобновиха работата си по разчистване на останките от разрушени и повредени домове, търговски сгради и общински служби, след като стотици хора бяха принудени да напуснат домовете си.

Националната метеорологична служба предупреди, че и днес в някои щати също има риск от тежки метеорологични условия, включително силни ветрове, градушки и заплаха от торнада в източната част на Луизиана, южната и централна част на Мисисипи и южната и централна част на Алабама.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия затяга ограниченията за шофиране след употреба на канабис

Около два месеца след като Германия частично легализира употребата на канабис за развлечение, парламентът гласува изменение на дългоочаквания закон, за да затегне ограниченията за шофиране, предаде ДПА. Това съобщи БТА. Измененията, приети късно вчера, включват и допълнителни разпоредби за отглеждането на канабис в т.нар. клубове за канабис, за да се..

публикувано на 07.06.24 в 08:07
Прага

В Чехия избират евродепутати

В Чехия започва гласуването на изборите за Европейски парламент. То ще се проведе в два дни - през втората половина на днешния ден и първата половина на утрешния. Чехия и Италия са единствените страни в Европейския съюз, в които се гласува два дни. В Чехия право на глас имат около 8 300 000 души. В Чехия се гласува в определена избирателна..

публикувано на 07.06.24 в 08:01

МОН представя анализи на резултатите от зрелостните изпити и НВО след IV клас

В 12 часа в Министерството на образованието и науката ресорният министър проф. Галин Цоков ще представи анализ на резултатите от държавните зрелостни изпити и от Националното външно оценяване в 4-ти клас, които се проведоха миналия месец.  Близо 47 000 дванайсетокласни се явиха на първата матура по български език и литература, а над 46 000 на..

публикувано на 07.06.24 в 07:58
Киър Стармър

Лидерът на лейбъристите във Великобритания настоява за самостоятелна палестинска държава

Във Великобритания лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър планира да използва предизборния манифест да поеме най-твърдия досега ангажимент с настояване за самостоятелна палестинска държава в опит да засили подкрепата за него от лявото крило на партията, казаха източници пред вестник "Гардиън". Хора, запознати с документа, са заявили пред..

публикувано на 07.06.24 в 07:47

Фестивал на историческите възстановки на "Царевец"

Крепостта "Царевец" във Велико Търново от днес до неделя се връща в Средновековието. Близо 200 участници от 9 държави се събират за Международния фестивал на историческите възстановки "Средновековен Търновград". Деветото издание на фестивала е под надслов "Приказки и легенди" и ще пресъздаде най-драматичните и романтични моменти от епохата на..

публикувано на 07.06.24 в 07:45

САЩ искат Израел да назове бойците на "Хамас", убити при удара срещу училище

САЩ заявиха на Израел, че трябва да бъде напълно "открит" по отношение на вчерашния въздушен удар, при който, според съобщенията, в централно училище в Газа, пълно с разселени хора, са били убити най-малко 35 души. Израелските военни съобщиха, че са извършили "прецизен" удар срещу "комплекс на Хамас" в училище, но управляваната от "Хамас"..

публикувано на 07.06.24 в 07:42

Вашингтон забрани на депутати от грузинската управляваща партия да влизат в САЩ

След влизането в сила на спорния закон, който ограничава чуждестранното влияние върху неправителствените организации в Грузия, Вашингтон обяви забрани за влизане в страната на депутати от грузинската управляваща партия, предаде агенция ДПА.  Първоначално санкциите засягат между две и три дузини лица, включително членове на парламента от..

публикувано на 07.06.24 в 07:38