Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ иска ръст на доходите за всички в бюджетната сфера с 10% от 1 юли

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

На фона на дискусията в Европейския съюз относно необходимостта от промяна на фискалните правила за размера на дефицита и дълга, КНСБ представи своята визия по темата. Синдикатът лансира и исканията си за Бюджет 2023, и най-вече за политиката по доходите.

КНСБ настоява за ръст на доходите за всички работещи в бюджетната сфера с 10 процента от 1 юли 2023 година, за да се компенсира прогнозираната инфлация до края на годината.

Президентът на синдиката Пламен Димитров коментира, че ако за една или за няколко години не се спазват 3 процента бюджетен дефицит, няма да се наруши дългосрочната фискална перспектива пред страната ни:

"Ние при 3% даже, при 2,9 дефицит миналата година, сме на 15,7% ръст на брутния продукт в номинално изражение, което значи, че наистина дефицитът, ако се влага е добре, тоест тези пари, които много наплашват като торбалан нали, че видите ли тук едни милиарди ще се появят като дефицит и ще стане страшно лошо, ако тези пари отиват на вярното място, очевидно те влияят позитивно върху икономиката и увеличават брутния продукт на глава от населението и то доста по-значително и бързо, отколкото при равни други условия".

Според експертните сметки на КНСБ в бюджетния сектор са необходими още 248 милиона лева за компенсиране на инфлацията от последните две години за всички министерства и ведомства. И че кумулативната инфлация за периода 2023 – 2021 е 28,4 процента.

Сметките на синдиката сочат още, че са необходими и 524 милиона лена допълнително, за да се поддържа средната заплата в образованието на 125 процента от средната за страната, както предвижда сключеният колективен трудов договор в сектора. Синдикатът не се отказва и от искането си за второ повишение на минималната работна заплата за тази година на 850 лева от 1 юли. Общо исканията на КНСБ за бюджетния сектор се остойностяват на близо 1,3 млрд. лева на стъпки още от 1 януари със задна дата, от 1 април и след това от средата на годината.

От синдиката подчертават, че за разлика от други държави, България няма проблем с размера на своя дълг. Много страни членки предлагат да им бъде позволено временно отклонение от нормата от 3 процента дефицит, при условие че покажат "устойчива" тенденция за намаление на свръхзадляжнялостта си спрямо брутния вътрешен продукт. Затова КНСБ настоява подобно временно отклонение да бъде възможно и за страни с дълг под 60 процента от БВП, когато тези пари се ползват за ръст на БВП. В противен случай те ще бъдат ощетени заради това, че са били дисциплинирани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работиха: Георги Николов, Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Любомир Киров

Правителството решава утре ще бъде ли обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да..

публикувано на 25.04.24 в 18:43
Александър Лукашенко

Лукашенко: Ако от НАТО стъпят в Беларус, ще получат незабавен отговор

Беларуският лидер Александър Лукашенко остро разкритикува активността на НАТО на източния фланг и заплаши с незабавен отговор в случай на нападение срещу страната му. От Ангел Григоров чуйте подробностите. Представяйки пред депутатите от Общобеларуското народно събрание новите концепция за национална сигурност и военна доктрина на Беларус,..

публикувано на 25.04.24 в 18:36
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли медицинските направления за мамография ще важат по 2 месеца

Издадените от 1 юли нататък медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален..

публикувано на 25.04.24 в 18:31

Десислава Паунска: "Гардиън" класира в Топ 10 българския павилион на Венецианското биенале

Българският павилион на Венецианското биенале влезе в престижни класации на световни издания , съобщи пиарът на представителството ни Десислава Паунска в интервю пред БНР. "Гардиън" нарежда нашето представяне във Венеция в Топ 10. В Топ 5 на световните павилиони влиза и българската инсталация "Съседите" в класацията на световните павилиони..

публикувано на 25.04.24 в 18:24

Костадин Филипов: Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви към пълноправно европейско членство

Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви по пътя към пълноправно европейско членство. Това заяви пред БНР журналистът Костадин Филипов. Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8..

публикувано на 25.04.24 в 17:43
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР Йордан Божилов,  основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица-изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на София.  След срещата в Министерския съвет Главчев съобщи:  "Още от сутринта сме взели мерки от..

публикувано на 25.04.24 в 17:25