Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радомирски: Инициатори за промяна на световния ред бяха САЩ и съюзниците им

Валентин Радомирски
Снимка: Ани Петрова

Инициатори за промяна на световния ред бяха САЩ и съюзниците им. Когато Съединените щати навлязоха в период на еднолична хегемония в света и дотогавашната система не ги устройваше, поскаха да бъде променен досегашният международен ред, установен с Ялтенско-Потсдамските споразумения със създаването на международните организации като ООН и всички други атрибути на съвременното международно право, което постепенно ерозира и се разрушава". 

Това мнение изказа пред БНР дипломатът Валентин Радомирски.

По думите му появата на ИДИЛ е в резултат на стремеж за отхвърляне на този ред:

"ИДИЛ пропагандираше тотално отхвърляне на реда, който искаше да установи Западът. Започна да се формира това, което формулира Хънтингтън (Самюъл Хънтингтън - американски социолог и политолог) - Западът срещу останалите. И започва да се оформя една много хлабава коалиция от държави, които се съпротивляваха срещу постепенното отнемане на суверенитета им - било то чрез МВФ, било чрез други организации, които постепенно отнемаха суверенитета им и пропагандираха това, което се пропагандираше на първата Среща на върха за демокрацията, за световно правителство. Т.е. всички държави да бъдат подчинени на едно световно правителство". 

Дипломатът подчерта, че на първата среща, а и на предстоящата втора, са били поканени представители на крупните корпорации:

"Това не беше случайно, а като противотежест на световните лидери, за да им показваше пътя, по който би трябвало световната демокрация да върви".  

В предаването "12+3" Валентин Радомирски коментира предстоящата в САЩ втора Среща на върха за демокрацията, като подчерта, че е странно, две страни от НАТО - Турция и Унгария - не са поканени.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън изпрати покани до 120 световни лидери за втората Среща на върха за демокрацията, която е насрочена за следващата седмица, съобщи Асошейтед прес, цитирана от БТА.

Поканени са и представители на осем държави, които не бяха на първата среща на върха в Белия дом през 2021 г., според високопоставен служител на администрацията, пожелал анонимност. Босна и Херцеговина, Гамбия, Хондурас, Кот д'Ивоар, Лихтенщайн, Мавритания, Мозамбик и Танзания получиха покани за тазгодишната среща на върха, след като бяха оставени извън списъка с покани за срещата през 2021 г.

Очаква се преди срещата на върха, украинският президент Володимир Зеленски да вземе участие в посветено на неговата страна събитие, заедно с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Тази година срещата на върха ще се проведе в сряда и четвъртък (29 и 30 март). Съорганизатори ще бъдат правителствата на Коста Рика, Нидерландия, Южна Корея и Замбия. Първият ден от срещата на върха ще бъде във виртуален формат.

Според представители на Белия дом президентът Джо Байдън ще се стреми да изтъкне, че събитията от последната година са показали с пълна сила, че демократичното управление, основано на върховенството на закона и волята на управляваните, остава - въпреки честите си неуредици - най-добрата система за насърчаване на просперитета и мира.

Байдън първоначално предложи идеята за среща на върха по въпросите на демокрацията по време на кампанията си през 2020 г. и многократно е изтъквал, че САЩ и съюзниците им трябва да покажат на света, че демокрациите са по-добро средство за развитие на обществата от автокрациите.

Според Радомирски на няколко плоскости вече върви противопоставяне на съюза Русия-Китай срещу САЩ:

"САЩ решиха, че сега е прозорецът на възможностите, защото още в началото на този век усетиха, че започва да им се изплъзва хегемонията и видяха бързото развитие на Китай и възможността да ги надмине, особено в икономиката, което означава, че ще има достатъчно капацитет и за военна надпревара. Знаеш, че ще отслабнеш, ако сега не удариш издигащия се противник". 

Интервюто на Петър Волгин с Валентин Радомирски в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Среща на върха за демокрацията /БТА/

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството в Гърция оцеля след вот на недоверие

Само с гласовете на депутатите консерватори от управляващата партия в Гърция „Нова демокрация“ правителството на Кириакос Мицотакис получи вот на доверие.  След три дни остри дебати в парламента оцеля правителството на Мицотакис беше подкрепено със 159 гласа от 300-членния парламент. Цялата опозиция гласува за сваляне на доверието от кабинета...

публикувано на 29.03.24 в 01:40

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10