Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел одобри удължаването на „иберийския механизъм“ до края на годината

Испанската министърка на екологичния преход Тереза Рибера
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брюксел даде зелена светлина за удължаване до края на годината на т.нар. „иберийски механизъм“. Той е договорен между Европейската комисия и Испания и Португалия и ограничава цената на газа, използван за производство на електроенергия.

„Иберийският механизъм“ влезе в сила на 15 юни миналата година и ограничаваше цената на газа за производство на електроенергия до 40 евро за MWh до 15 декември и средно до 48,8 евро за MWh през следващите 6 месеца.

Днес испанското правителство одобри удължаването му с подкрепата на Европейската комисия. По думите на министъра на екологичния преход Тереза Рибера това е инструмент, който ще им позволи да продължат да защитават „испанските и португалските потребители до края на годината".

При пристигането си в Брюксел за среща на министрите на енергетиката на Европейския съюз тя каза пред журналисти, че ще има и някои "корекции за приспособяването му", като например референтната цена, която ще премине от таван от 55 евро през март до 65 евро през декември.

По думите ѝ Европейската комисия не е поставила много пречки за удължаване на иберийското изключение в рамките на текущата година, въпросът обаче е дали Испания ще поиска да го удължи и през следващата година, след като приключат изключителните мерки заради войната в Украйна, която предизвика напрежение на енергийните пазари в Европа.

Министър Рибера разясни, че през последните седмици компенсацията за газовите компании е нулева, тъй като цената в търга за електроенергия е по-ниска от фиксирания таван, поради което не се налага да бъдат компенсирани. Ако цената на газа се запази, механизмът вероятно няма да бъде активиран, въпреки че при необходимост би позволил поддържането на "разумна" цена, не толкова "зависима" от развитието на пазара, заключи Рибера.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Заради липса на ракети Украйна не успяла да спре руски удар срещу електроцентрала

Украйна не е успяла да защити своя ключова електроцентрала заради липсата на противовъздушни ракети. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за американския канал Пи Би Ес (PBS). През последните седмици Русия извършва непрекъснати удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна, като на 11 март ракети поразиха..

публикувано на 16.04.24 в 15:12
Анна Заркова

Анна Заркова: Луканов притежава качеството да си печели безброй и силни врагове

Гробът на Андрей Луканов вече е от старите, но и днес българските политици се оправдават с Луканов за несполуките на прехода. Обвиняват него за селекцията на олигарсите. Това е много лесно обяснение, което ни спестява срама, че сме лоши избиратели. Това сподели в интервю пред БНР журналистът Анна Заркова за новата си книга "Бялата..

публикувано на 16.04.24 в 14:59
Срещата в Брюксел преди принудителното ѝ прекратяване.

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа, съобщи "Политико". Участниците в Конференцията за националния консерватизъм се готвели да приветстват унгарския премиер Виктор Орбан и британския политик Найджъл Фараж, изиграл ключова роля за Брекзит. Пристигналите пазители на реда обаче уведомили организаторите, че мероприятието..

публикувано на 16.04.24 в 14:42

БСП в Смолян отхвърли кандидатурите на Станишев, Йончева и още двама за ЕП

Смолянската партийна организация на БСП единодушно отхвърли кандидатурите за членове на Европейския парламент на бившия министър-председател и досегашен представител в ЕП Сергей Станишев, на Елена Йончева, Петър Витанов и Иво Христов.  Решението е било взето на редовна конференция, проведена на 2 април т. г., за номиниране на кандидатите..

публикувано на 16.04.24 в 14:13
Премиерът Димитър Главчев проведе среща с ръководителите на службите

Премиерът проведе среща с ръководителите на службите

Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите, съобщиха от правителствената пресслужба.  Обсъдени са две основни теми – организацията на изборите на 9 юни и ситуацията в Близкия изток. Главчев, цитиран от пресслужбата, казва, че се действа "безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на..

публикувано на 16.04.24 в 14:05

Йоловски се връща като зам.-министър. Главчев назначи 9 зам.-министри в 6 министерства

Служебният премиер Димитър Главчев назначи 9 заместник-министри в 6 министерства, съобщиха от правителствената пресслужба. В Министерството на отбраната длъжността заемат Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова.  На длъжността заместник-министър на електронното управление е назначен Александър  Йоловски - министър на ведомството в..

публикувано на 16.04.24 в 14:01
Иван Гешев

Гешев пред комисията за Нотариуса: Не го познавам

Бившият главен прокурор Иван Гешев заяви, че не познава Мартин Божанов - Нотариуса. Това стана по време на провеждащото се в този час заседание на временната парламентарна комисия за Нотариуса. "Единствената причина днес да съм тук е, че имам уважение към държавните институции, въпреки че от институцията Народно събрание е останала само..

публикувано на 16.04.24 в 13:48